Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Beograd, proleće 2021 - političke posledice jednog „anšlusa“
Istraživanja javnog mnjenja

Beograd, proleće 2021 - političke posledice jednog „anšlusa“

Đorđe Vukadinović   
nedelja, 13. jun 2021.

Ima nešto pomalo frustrirajuće u pisanju ovakvih tekstova. Većinu čitalaca u njima zanimaju samo brojke, sladokusci će obratiti pažnju na vazda zanimljiv "izbor iz komentara ispitanika". A propratni tekst, realno, pogledaće tek pod "c", kao neku vrstu "utehe" ili, u najboljem slučaju, dopunskog objašnjenja.

Izvođenje pojačanja: A. Vučić i A. Šapić sa članovima GO SNS

Ali, ma koliko da nam se često čini kako "brojevi govore sami za sebe" (posebno kada se radi o rezultatima izbora, stopama rasta BDP-a ili našim ličnim primanjima, na primer), istraživačke brojke su često mnogo više nalik rendgenskom snimku, skeneru ili ultrazvuku nego svima jasnoj i razgovetnoj fotografiji.

Pored ovog, hroničnog i podrazumevanog, u konkretnom slučaju postoji još jedan dodatni frustrirajući faktor. Naime, istraživanja javnog mnjenja postala su sastavni deo političke borbe i političke kampanje. I bez obzira što taj aspekt odavno postoji, čini se da se u poslednje vreme istraživanja sve više – da ne kažem, isključivo – kroz tu prizmu gledaju i analiziraju. I u tome se neretko preteruje. Jer, kao što je još pre više decenija konstatovao jedan mudri Francuz: "Istraživanja javnog mnjenja su kao parfem. Može da se miriše, ali ne može da se pije."

Leteće zaruke

Ovo istraživanje je rađeno NAKON što je zvanično objavljena politička veridba i obavljeno venčanje Šapićevog "Patriotskog saveza" i SNS-a. Ali su i u pitanjima i u našoj prezentaciji njihovi rezultati dati odvojeno – ne zbog toga da bi delovali "manje", već zato što se iz ovakve, odvojene prezentacije mnogo bolje može videti razlog zbog kojeg je Vučić išao na ovako brzu veridbu, formalizaciju i "konzumaciju" svoje višegodišnje veze sa Šapićem.

Bez Šapića, izborni rezultat SNS-a u Beogradu ne samo da bi počinjao sa brojem tri (što je za Vučića i psihološki i politički neprihvatljivo), nego bi bilo vidljivo da je od prošlih gradskih izbora izgubio najmanje desetak procenata i da će mu za formiranje vlasti biti neophodni Šapić i – što mu je verovatno još mučnije – Dačić i SPS.

"Ali u čemu je razlika?", pitate se vi. Osim ukoliko Vučić ne sumnja u Šapićevu vernost i pomišlja da bi ovaj mogao da obrne ćurak i vrati se svojoj staroj i prvoj ("žutoj") političkoj ljubavi? Jedino u tom slučaju bi ova hitnja i ovo čvrsto i nepovratno vezivanje (takoreći, "anšlus") Šapića imali racionalnog smisla i opravdanja. No, ja ne verujem da je to u pitanju. Njihov odnos je ionako već bio dovoljno snažan da je obojici bilo više nego jasno da iz tog čvrstog političkog zagrljaja Šapić niti sme, niti želi i pomišlja da izađe.

Pa zašto se onda uopšte išlo na ovu, radikalno integrativnu varijantu koja, ma koliko se to trenutno iz našeg nalaza ne vidi (ali se može naslutiti iz pojedinih priloženih komentara), Šapiću ipak može skinuti poneki procenat podrške i tako umanjiti njegov glasački doprinos zajedničkoj listi?

Kao što rekosmo, ne bi Šapić otišao nigde. Štaviše, možda bi sa formalno odvojenim nastupom uspeo zavesti ponekog novobeogradskog penzionera da veruje kako glasajući za "našeg Acu" istovremeno ne glasa za onog drugog "Acu". Ali Vučić je ovako rešio tri problema i, bar teoretski, ubio tri muve. Njegova lista u Beogradu neće imati – za njega – "bedan" rezultat od tridesetak odsto. Rešio je problem sa kandidatom za gradonačelnika (jer trik sa nekim novim "čičičićem" verovatno ne bi mogao dva puta zaredom proći). I, konačno, našao je način da se "elegantno" oslobodi balasta u vidu nepopularnog Vesića i aferama opterećenog Stefanovića.

A eventualnu štetu po zajednički rezultat Šapić će u međuvremenu da pegla svakodnevnim gostovanjima i odmerenim posipanjem pepelom po jutarnjim i večernjim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Opozicija ili – ko u klin, ko u ploču

Za razliku od vlasti koja se, ionako moćna i krupna, dodatno udružuje i ukrupnjava, na opozicionoj strani imamo dalje podele i cepanja. I to ne samo na onu "pravu" (bojkotašku) i "konstruktivnu" opoziciju, nego se podele produbljuju čak i unutar one pr(a)ve. Naime, na već postojeću podelu na one koji su prošlogodišnje izbore bojkotovali i one koji su se polakomili na Vučićev danajski dar u vidu smanjenja cenzusa (što se još i moglo principijelno braniti i pravdati distanciranjem u odnosu na svesne ili nesvesne režimske saučesnike), sada se nadovezala nova – na one koji prihvataju i koji ne prihvataju dijalog o izbornim uslovima bez stranih posrednika.

Kao što je Vučić prošle godine bojkotaški blok u poslednjem trenutku oslabio "preumljenjem" Sergeja Trifunovića, DJB-a, Nove stranke i pokreta "Jedan od 5 miliona", tako je i sada na temi "paralelnog dijaloga" o izbornim uslovima još dodatno "uštinuo" tvrdo opoziciono jezgro

Kao što je Vučić prošle godine bojkotaški blok u poslednjem trenutku oslabio "preumljenjem" Sergeja Trifunovića, DJB-a, Nove stranke i pokreta "Jedan od 5 miliona", tako je i sada na temi "paralelnog dijaloga" o izbornim uslovima još dodatno "uštinuo" tvrdo opoziciono jezgro. A da nevolja bude veća, ni u onom preostalom delu opozicionog fronta, najblaže rečeno, ne cveta cveće ljubavi i sloge (pa čak ni elementarnog političkog instinkta i racionalnosti).

Realan uspeh beogradskog bojkota prošlogodišnjih izbora kao da je pomalo uspavao opozicione prvake, a njihove simpatizere opio dozom donekle korisnog, ali možda preteranog optimizma. Daleko od toga da "opozicija u Beogradu sigurno pobeđuje". Ne. Čak i pre, a pogotovo posle ovog Šapićevog (ne)očekivanog transfera, najviše što se može reći jeste samo to da "ima šanse". I ništa više od toga.

Koalicija sa izbora 2018: D. Đilas, S. Janković, V. Jeremić...

Sve u svemu, moglo bi se konstatovati sledeće: (1) Vučić je u Beogradu zbilja i realno imao problem sa brojkama, odnosno SNS rejtingom i kadrovima. Ali je (2) Šapićevim transferom i prisajedinjenjem taj problem u najvećoj meri rešio. Tačnije, rešio ga je "matematički". Jer će Šapićev procenat i lični rejting, čak i uz određeno osipanje kojeg će sigurno biti, ali u ovom trenutku niko ne može pouzdano znati u kolikoj meri, najverovatnije omogućiti ovako "prostoproširenom" SNS-u da u Beogradu prebaci kvotu od 40 odsto – a što bi, uz pretpostavljeni rastur na opozicionoj strani, moglo biti dovoljno za još jedan mandat u prestonici.

E, sad. Kao što se mnogo puta pokazalo – politika nije matematika i tu 2 + 2 ne mora biti 4, nego može ispasti i 3 (ili 5). Pogotovo je to slučaj kod mehaničkih spajanja i koalicija (na primer, zajednički nastup DJB-a i Dveri na prošlim beogradskim izborima doneo im je u zbiru znatno manje nego što su pojedinačno imali). No, ni tu se ne treba previše zanositi. Vučić svakako nije ušao u ovu "aneksiju" Šapića a da pre toga nije barem nekoliko puta istraživački premerio šta mu ta operacija donosi i odnosi.

Tako da ostaje samo nada da su se njegovi "merači" ovaj put preračunali, odnosno da će Vučić da poveruje brojkama koje njemu naklonjeni istraživači svakodnevno serviraju javnosti. Ali se ni u to ne treba previše uzdati. Uostalom, da Vučić zbilja veruje tim javno prezentovanim brojkama (gde SNS sam ima preko 50 i 60 odsto), ne bi se ni upuštao u "operaciju Šapić" – niti bi mu ona bila potrebna.

(Vreme, broj 1587 3. jun 2021.)

NSPM

Beograd, 10 – 20. maj 2021.

istraživanje telefonsko

reprezentativni uzorak ispitanika: 800

 Izbor iz komentara ispitanika: "Ja bih Njega proglasio za sveca"

Problemi u Beogradu

Muškarac iz Zemuna58 godina: "Pa, kakvi problemi? Nema problema, sve je odlično."

Žena sa Zvezdare38 godina: "Ne razumem da su uspeli da razore i unište grad i to je nekom lepo."

Muškarac sa Palilule73 godine: "Ne znam ja to, meni dobro, vidim samo ponešto kroz televiziju."

Žena sa Starog grada48 godina: "Glavni problem je što se ne gleda na ljude, nego samo na infrastrukturu."

Žena sa Palilule58 godina: "Pa, objasnite mi kakve to probleme treba da rešava vlast? Ja ne vidim da ikakvih problema ima."

"Beograd na vodi"

Ispitanik iz Grocke53 godine: "Veličanstveno."

Ispitanica iz Rakovice57 godina: "Tu se vidi napredak Beograda."

Ispitanica sa Palilule56 godina: "Molim Vas, tu su podzemne vode, koriste se pumpe da bi se voda izbacila. Mene interesuje ko troši i ko to plaća?!"

Ispitanik sa Voždovca55 godina: "Grandiozno."

Penzionerka iz Rakovice66 godina: "To jeste atrakcija, ali meni se lično ne sviđa."

Ispitanik sa Zvezdare42 godine: "Brate, ono je super!"

Žena sa Čukarice52 godine: "Možda bih i pozdravila, da znam poreklo novca".

Žena sa Novog Beograda75 godina: "Ne razumem zidanje visokih zgrada na obali. Tako ćemo zatvoriti grad".

Žena sa Novog Beograda67 godina: "Totalni promašaj. Tolika neusklađenost zgrada. Kao i neusklađenost železničke stanice i onog spomenika."

Muškarac sa Novog Beograda42 godine: "Podržavam, jer je tu bilo ruglo, ali način na koji se gradi je infrastrukturno katastrofalan."

Muškarac sa Voždovca51 godina: "Ne znam, možda je to i lepo, ali nije to za nas buraniju. Mi tamo možemo da odemo samo da se slikamo. I kafa im preskupa."

Žena sa Novog Beograda67 godina: "Taj Beograd na vodi je za prazilukoviće i za ovu nekulturnu i nepismenu garnituru koja trenutno vlada."

Muškarac sa Savskog venca61 godina: "E, samo kad su očistili onaj zmijarnik."

Muškarac sa Novog Beograda28 godina: "Pa možda i nije OK, ali za nas mlade je to odlično zbog noćnog života."

Ispitanica iz Grocke56 godina: "Debelo pranje para."

O promeni vlasti

Muškarac sa Starog grada47 godina: "Promene su uvek dobrodošle, ali mi smo ih toliko izmenjali, da ja ne verujem da bi ikakva promena bila dobra."

Žena sa Palilule62 godine: "Ma, kakvi da se menja vlast, pa ovi su tek došli i počeli da rade kako valja."

Žena iz Rušnja49 godina: "Meni su svi dobri, ali smo navikli svi pod brojem jedan da glasamo, a vidim da tako i ostali ljudi, nisam ja jedina. Ali ja ne kažem ni da su ovi drugi loši, da mi ne zamerite."

Aleksandar Vučić

Žena sa Čukarice48 godina: "Vučić laže na kilo. Počela pomno da pratim šta priča i zapisujem sve njegove laži."

Žena sa Vračara87 godina: "Ja sam za Vučića dušom i telom."

Penzionerka sa Novog Beograda72 godine: "Smučio mi se."

Ispitanica sa Novog Beograda56 godina: "Meša se tamo gde mu nije mesto."

Žena sa Starog grada,77 godina: "Ja bih našem predsedniku dala život a ne ocenu."

Žena iz Mladenovca60 godina: "Greota je da Vučiću neko nađe manu."

Žena iz Barajeva42 godine: "Ja se slabo razumem u njima, ali ovi što su sad su dobri."

Žena iz Obrenovca73 godine: "Glasala sam za Vučića, ali sad bih ga pljunula. Ma, ne smem da pričam mnogo."

Ispitanica iz Mladenovca59 godina: "Vučić je super, ali ovi oko njega sve kvare."

Penzioner iz Rakovice78 godina: "Dajte mu 2, samo zbog vakcine. Inače, svuda gde se otvara ve-ce on ide. Nervira me."

Ispitanica iz Zemuna58 godina: "Daje ljudima da se pokažu, daje im prostora."

Penzionerka sa Starog grada79 godina: "Za sada nemamo boljeg."

Ispitanica sa Palilule56 godina: "Svuda se gura. Ne radi svoj posao."

Žena iz Mladenovca74 godine: "Da nije on tu gde jeste, bilo bi krvi na ulici!"

Muškarac iz Sopota77 godina: "Bojim se za njega, da ne nabelaji od ovih ludaka! On ništa u rukavicama ne radi, sve pošteno – zato može da nastrada."

Muškarac iz Obrenovca68 godina: "Ja bih ga proglasio za sveca! Čovek se bori i radi, ne uzima za sebe ništa."

Žena sa Čukarice52 godine: "Reši, čoveče, ove afere, pa možda i dobiješ sledeći mandat!"

Žena sa Novog Beograda80 godina: "Ja njega zamišljam kao čoveka koji hoće da uđe u istoriju – i on će to uraditi. On nema svoj život, njemu je Srbija cilj!"

Dragan Marković Palma

Muškarac iz Zemuna48 godina: "Malo je iskompromitovan, pa ne bih da ga ocenjujem."

Žena iz Žarkova64 godine: "Ma mogu Palmi da pljunu pod prozor, pa nema tog muškarca koji ne bi nešto i sa strane, ali šta, kao on jedini pa bi sad ona zmija da ga razapne."

Žena sa Novog Beograda38 godina: "Ahahaha, pa on sad ima reputaciju velikog zavodnika, da se ne izrazim malo prostije."

Žena sa Voždovca71 godina: "Meni se on mnogo dopada, a sad ovo što pričaju o njemu, e pa, ja u to ne verujem."

Ispitanik sa Zvezdare60 godina: "Njemu petica zato što je protiv gej!"

Šapić

Penzioner iz Lazarevca75 godina: "Patriota."

Penzionerka sa Voždovca68 godina: "Kameleon."

Penzioner iz Sopota72 godine: "Prevarant."

Ispitanik iz Rakovice65 godina: "Čuo sam da se penzioneri sa Novog Beograda kunu u njega."

Ispitanica iz Starog grada58 godina: "Ne lupa, staložen."

Muškarac iz Barajeva72 godine: "Išao je na to – ako ne mogu protiv vlasti, pridružiću im se."

Žena iz Grocke66 godina: "Nepismen čovek."

Muškarac sa Novog Beograda70 godina: "Šapić je redak političar koji je čist i jasan, poput Šešelja, možda i bolji od njega."

Žena iz Zemuna49 godina: "Kakav je on fakultet završio i kad? Pa on je gradio sportsku karijeru a diplomu kupio, i sad on treba da bude nekom primer!"

Muškarac iz Surčina37 godina: "Voleo sam ga i mislio da je pošten, ali sad je pokazao pravo lice otkad se slizao sa Vučićem. Moj glas je izgubio."

Ispitanik sa Novog Beograda62 godine: "Ranije bi dobio bolju ocenu, sada dvojka."

Ispitanica iz Zemuna54 godine: "Možda će ovu družinu malo da razmrda."

Ispitanica iz Zemuna42 godine: "Razočarao."

Ispitanik sa Voždovca52 godine: "I on se sad uvuk’o kod Vučića."

Goran Vesić

Ispitanica iz Zemuna54 godine: "To zlo ne pominjite."

Ispitanica iz Lazarevca53 godine: "Ničeg se ne stidi. Pečenog obraza."

Penzioner iz Sopota72 godine: "Energičan, radi."

Ispitanik sa Voždovca65 godina: "Jeste preletač, ali aktivan je, bori se. Malo više priča nego što bi trebalo."

Ispitanik sa Zvezdare40 godina: "Mnogo se presvlači."

Ispitanik iz Zemuna34 godine: "Radi kako mu je naređeno."

Ispitanica iz Zemuna58 godina: "Duhovit, kritičan, samokritičan, ima petlju."

Žena iz Grocke74 godine: "Zbog njega su zapostavili Radojičića."

Ispitanik sa Zvezdare42 godine: "Koza koja čuva kupus."

Đilas

Penzionerka sa Voždovca70 godina: "Njega bi’ prebila."

Ispitanik sa Voždovca65 godina: "Uništio GSP."

Penzionerka sa Voždovca68 godina: "Ako je sve tačno ovo što se piše, onda 1."

Ispitanik iz Grocke59 godina: "Nogirao bi’ ga što dalje; nek ide tamo gde drži račune i krade narod."

Ispitanica sa Novog Beogradaizbeglica iz Bosne63 godine: "Ne volim ga, jer sam u njegovo vreme ostala bez posla."

Ispitanik iz Zemuna34 godine: "Pa, zašto ga ne uhapse ako je sve tako kako pišu i govore?!"

Penzionerka iz Rakovice66 godina: "Bio mi je drag nekada. Ipak ne mogu tolike brojke da se izmisle, i u toliko zemalja – pa to ne može da se izmisli."

Penzionerka sa Zvezdare71 godina: "Bilo mi je žao kad su ga skinuli. Ali sad kad sam sve ovo čula i pročitala, ne znam šta da mislim."

Penzionerka sa Čukarice69 godina: "On nas je savetovao da izlazimo za vreme korone. Ne trebaju nam vakcine – tako je pričao."

Ispitanica sa Palilule53 godine: "Uradio Bulevar za nekoliko meseci, a ne četiri godine!"

Žena iz Mladenovca74 godine: "Krije pare po strane zemlje!"

Muškarac iz Lazarevca65 godina: "Nije mi ništa zgrešio, ali ne mogu da ga smislim!"

Žena iz Grocke66 godina: "Sposoban, ali samo za sebe."

Žena iz Lazarevca46 godina: "Đilasa napadaju jer ga se plaše."

Muškarac sa Voždovca52 godine: "Neki dan je Maja Gojković na TV-u, verujte, brojao sam, osam puta pomenula Đilasa. Pa, dokle više da on bude kriv za sve?!"

Žena sa Vračara62 godine: "Đilas je domaćin, obrazovan i kulturan, za razliku od mnogih drugih."

Ispitanica iz Zemuna54 godine: "Moj favorit."

Istraživački tim NSPM 

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner