субота, 02. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Истраживања јавног мњења > Београд, пролеће 2021 - политичке последице једног „аншлуса“
Истраживања јавног мњења

Београд, пролеће 2021 - политичке последице једног „аншлуса“

Ђорђе Вукадиновић   
недеља, 13. јун 2021.

Има нешто помало фрустрирајуће у писању оваквих текстова. Већину читалаца у њима занимају само бројке, сладокусци ће обратити пажњу на вазда занимљив "избор из коментара испитаника". А пропратни текст, реално, погледаће тек под "ц", као неку врсту "утехе" или, у најбољем случају, допунског објашњења.

Извођење појачања: А. Вучић и А. Шапић са члановима ГО СНС

Али, ма колико да нам се често чини како "бројеви говоре сами за себе" (посебно када се ради о резултатима избора, стопама раста БДП-а или нашим личним примањима, на пример), истраживачке бројке су често много више налик рендгенском снимку, скенеру или ултразвуку него свима јасној и разговетној фотографији.

Поред овог, хроничног и подразумеваног, у конкретном случају постоји још један додатни фрустрирајући фактор. Наиме, истраживања јавног мњења постала су саставни део политичке борбе и политичке кампање. И без обзира што тај аспект одавно постоји, чини се да се у последње време истраживања све више – да не кажем, искључиво – кроз ту призму гледају и анализирају. И у томе се неретко претерује. Јер, као што је још пре више деценија констатовао један мудри Француз: "Истраживања јавног мњења су као парфем. Може да се мирише, али не може да се пије."

Летеће заруке

Ово истраживање је рађено НАКОН што је званично објављена политичка веридба и обављено венчање Шапићевог "Патриотског савеза" и СНС-а. Али су и у питањима и у нашој презентацији њихови резултати дати одвојено – не због тога да би деловали "мање", већ зато што се из овакве, одвојене презентације много боље може видети разлог због којег је Вучић ишао на овако брзу веридбу, формализацију и "конзумацију" своје вишегодишње везе са Шапићем.

Без Шапића, изборни резултат СНС-а у Београду не само да би почињао са бројем три (што је за Вучића и психолошки и политички неприхватљиво), него би било видљиво да је од прошлих градских избора изгубио најмање десетак процената и да ће му за формирање власти бити неопходни Шапић и – што му је вероватно још мучније – Дачић и СПС.

"Али у чему је разлика?", питате се ви. Осим уколико Вучић не сумња у Шапићеву верност и помишља да би овај могао да обрне ћурак и врати се својој старој и првој ("жутој") политичкој љубави? Једино у том случају би ова хитња и ово чврсто и неповратно везивање (такорећи, "аншлус") Шапића имали рационалног смисла и оправдања. Но, ја не верујем да је то у питању. Њихов однос је ионако већ био довољно снажан да је обојици било више него јасно да из тог чврстог политичког загрљаја Шапић нити сме, нити жели и помишља да изађе.

Па зашто се онда уопште ишло на ову, радикално интегративну варијанту која, ма колико се то тренутно из нашег налаза не види (али се може наслутити из појединих приложених коментара), Шапићу ипак може скинути понеки проценат подршке и тако умањити његов гласачки допринос заједничкој листи?

Као што рекосмо, не би Шапић отишао нигде. Штавише, можда би са формално одвојеним наступом успео завести понеког новобеоградског пензионера да верује како гласајући за "нашег Ацу" истовремено не гласа за оног другог "Ацу". Али Вучић је овако решио три проблема и, бар теоретски, убио три муве. Његова листа у Београду неће имати – за њега – "бедан" резултат од тридесетак одсто. Решио је проблем са кандидатом за градоначелника (јер трик са неким новим "чичичићем" вероватно не би могао два пута заредом проћи). И, коначно, нашао је начин да се "елегантно" ослободи баласта у виду непопуларног Весића и аферама оптерећеног Стефановића.

А евентуалну штету по заједнички резултат Шапић ће у међувремену да пегла свакодневним гостовањима и одмереним посипањем пепелом по јутарњим и вечерњим емисијама телевизија са националном фреквенцијом.

Опозиција или – ко у клин, ко у плочу

За разлику од власти која се, ионако моћна и крупна, додатно удружује и укрупњава, на опозиционој страни имамо даље поделе и цепања. И то не само на ону "праву" (бојкоташку) и "конструктивну" опозицију, него се поделе продубљују чак и унутар оне пр(а)ве. Наиме, на већ постојећу поделу на оне који су прошлогодишње изборе бојкотовали и оне који су се полакомили на Вучићев данајски дар у виду смањења цензуса (што се још и могло принципијелно бранити и правдати дистанцирањем у односу на свесне или несвесне режимске саучеснике), сада се надовезала нова – на оне који прихватају и који не прихватају дијалог о изборним условима без страних посредника.

Као што је Вучић прошле године бојкоташки блок у последњем тренутку ослабио "преумљењем" Сергеја Трифуновића, ДЈБ-а, Нове странке и покрета "Један од 5 милиона", тако је и сада на теми "паралелног дијалога" о изборним условима још додатно "уштинуо" тврдо опозиционо језгро

Као што је Вучић прошле године бојкоташки блок у последњем тренутку ослабио "преумљењем" Сергеја Трифуновића, ДЈБ-а, Нове странке и покрета "Један од 5 милиона", тако је и сада на теми "паралелног дијалога" о изборним условима још додатно "уштинуо" тврдо опозиционо језгро. А да невоља буде већа, ни у оном преосталом делу опозиционог фронта, најблаже речено, не цвета цвеће љубави и слоге (па чак ни елементарног политичког инстинкта и рационалности).

Реалан успех београдског бојкота прошлогодишњих избора као да је помало успавао опозиционе прваке, а њихове симпатизере опио дозом донекле корисног, али можда претераног оптимизма. Далеко од тога да "опозиција у Београду сигурно побеђује". Не. Чак и пре, а поготово после овог Шапићевог (не)очекиваног трансфера, највише што се може рећи јесте само то да "има шансе". И ништа више од тога.

Коалиција са избора 2018: Д. Ђилас, С. Јанковић, В. Јеремић...

Све у свему, могло би се констатовати следеће: (1) Вучић је у Београду збиља и реално имао проблем са бројкама, односно СНС рејтингом и кадровима. Али је (2) Шапићевим трансфером и присаједињењем тај проблем у највећој мери решио. Тачније, решио га је "математички". Јер ће Шапићев проценат и лични рејтинг, чак и уз одређено осипање којег ће сигурно бити, али у овом тренутку нико не може поуздано знати у коликој мери, највероватније омогућити овако "простопроширеном" СНС-у да у Београду пребаци квоту од 40 одсто – а што би, уз претпостављени растур на опозиционој страни, могло бити довољно за још један мандат у престоници.

Е, сад. Као што се много пута показало – политика није математика и ту 2 + 2 не мора бити 4, него може испасти и 3 (или 5). Поготово је то случај код механичких спајања и коалиција (на пример, заједнички наступ ДЈБ-а и Двери на прошлим београдским изборима донео им је у збиру знатно мање него што су појединачно имали). Но, ни ту се не треба превише заносити. Вучић свакако није ушао у ову "анексију" Шапића а да пре тога није барем неколико пута истраживачки премерио шта му та операција доноси и односи.

Тако да остаје само нада да су се његови "мерачи" овај пут прерачунали, односно да ће Вучић да поверује бројкама које њему наклоњени истраживачи свакодневно сервирају јавности. Али се ни у то не треба превише уздати. Уосталом, да Вучић збиља верује тим јавно презентованим бројкама (где СНС сам има преко 50 и 60 одсто), не би се ни упуштао у "операцију Шапић" – нити би му она била потребна.

(Време, број 1587 3. јун 2021.)

НСПМ

Београд, 10 – 20. мај 2021.

истраживање телефонско

репрезентативни узорак испитаника: 800

 Избор из коментара испитаника: "Ја бих Њега прогласио за свеца"

Проблеми у Београду

Мушкарац из Земуна58 година: "Па, какви проблеми? Нема проблема, све је одлично."

Жена са Звездаре38 година: "Не разумем да су успели да разоре и униште град и то је неком лепо."

Мушкарац са Палилуле73 године: "Не знам ја то, мени добро, видим само понешто кроз телевизију."

Жена са Старог града48 година: "Главни проблем је што се не гледа на људе, него само на инфраструктуру."

Жена са Палилуле58 година: "Па, објасните ми какве то проблеме треба да решава власт? Ја не видим да икаквих проблема има."

"Београд на води"

Испитаник из Гроцке53 године: "Величанствено."

Испитаница из Раковице57 година: "Ту се види напредак Београда."

Испитаница са Палилуле56 година: "Молим Вас, ту су подземне воде, користе се пумпе да би се вода избацила. Мене интересује ко троши и ко то плаћа?!"

Испитаник са Вождовца55 година: "Грандиозно."

Пензионерка из Раковице66 година: "То јесте атракција, али мени се лично не свиђа."

Испитаник са Звездаре42 године: "Брате, оно је супер!"

Жена са Чукарице52 године: "Можда бих и поздравила, да знам порекло новца".

Жена са Новог Београда75 година: "Не разумем зидање високих зграда на обали. Тако ћемо затворити град".

Жена са Новог Београда67 година: "Тотални промашај. Толика неусклађеност зграда. Као и неусклађеност железничке станице и оног споменика."

Мушкарац са Новог Београда42 године: "Подржавам, јер је ту било ругло, али начин на који се гради је инфраструктурно катастрофалан."

Мушкарац са Вождовца51 година: "Не знам, можда је то и лепо, али није то за нас буранију. Ми тамо можемо да одемо само да се сликамо. И кафа им прескупа."

Жена са Новог Београда67 година: "Тај Београд на води је за празилуковиће и за ову некултурну и неписмену гарнитуру која тренутно влада."

Мушкарац са Савског венца61 година: "Е, само кад су очистили онај змијарник."

Мушкарац са Новог Београда28 година: "Па можда и није ОК, али за нас младе је то одлично због ноћног живота."

Испитаница из Гроцке56 година: "Дебело прање пара."

О промени власти

Мушкарац са Старог града47 година: "Промене су увек добродошле, али ми смо их толико измењали, да ја не верујем да би икаква промена била добра."

Жена са Палилуле62 године: "Ма, какви да се мења власт, па ови су тек дошли и почели да раде како ваља."

Жена из Рушња49 година: "Мени су сви добри, али смо навикли сви под бројем један да гласамо, а видим да тако и остали људи, нисам ја једина. Али ја не кажем ни да су ови други лоши, да ми не замерите."

Александар Вучић

Жена са Чукарице48 година: "Вучић лаже на кило. Почела помно да пратим шта прича и записујем све његове лажи."

Жена са Врачара87 година: "Ја сам за Вучића душом и телом."

Пензионерка са Новог Београда72 године: "Смучио ми се."

Испитаница са Новог Београда56 година: "Меша се тамо где му није место."

Жена са Старог града,77 година: "Ја бих нашем председнику дала живот а не оцену."

Жена из Младеновца60 година: "Греота је да Вучићу неко нађе ману."

Жена из Барајева42 године: "Ја се слабо разумем у њима, али ови што су сад су добри."

Жена из Обреновца73 године: "Гласала сам за Вучића, али сад бих га пљунула. Ма, не смем да причам много."

Испитаница из Младеновца59 година: "Вучић је супер, али ови око њега све кваре."

Пензионер из Раковице78 година: "Дајте му 2, само због вакцине. Иначе, свуда где се отвара ве-це он иде. Нервира ме."

Испитаница из Земуна58 година: "Даје људима да се покажу, даје им простора."

Пензионерка са Старог града79 година: "За сада немамо бољег."

Испитаница са Палилуле56 година: "Свуда се гура. Не ради свој посао."

Жена из Младеновца74 године: "Да није он ту где јесте, било би крви на улици!"

Мушкарац из Сопота77 година: "Бојим се за њега, да не набелаји од ових лудака! Он ништа у рукавицама не ради, све поштено – зато може да настрада."

Мушкарац из Обреновца68 година: "Ја бих га прогласио за свеца! Човек се бори и ради, не узима за себе ништа."

Жена са Чукарице52 године: "Реши, човече, ове афере, па можда и добијеш следећи мандат!"

Жена са Новог Београда80 година: "Ја њега замишљам као човека који хоће да уђе у историју – и он ће то урадити. Он нема свој живот, њему је Србија циљ!"

Драган Марковић Палма

Мушкарац из Земуна48 година: "Мало је искомпромитован, па не бих да га оцењујем."

Жена из Жаркова64 године: "Ма могу Палми да пљуну под прозор, па нема тог мушкарца који не би нешто и са стране, али шта, као он једини па би сад она змија да га разапне."

Жена са Новог Београда38 година: "Ахахаха, па он сад има репутацију великог заводника, да се не изразим мало простије."

Жена са Вождовца71 година: "Мени се он много допада, а сад ово што причају о њему, е па, ја у то не верујем."

Испитаник са Звездаре60 година: "Њему петица зато што је против геј!"

Шапић

Пензионер из Лазаревца75 година: "Патриота."

Пензионерка са Вождовца68 година: "Камелеон."

Пензионер из Сопота72 године: "Преварант."

Испитаник из Раковице65 година: "Чуо сам да се пензионери са Новог Београда куну у њега."

Испитаница из Старог града58 година: "Не лупа, сталожен."

Мушкарац из Барајева72 године: "Ишао је на то – ако не могу против власти, придружићу им се."

Жена из Гроцке66 година: "Неписмен човек."

Мушкарац са Новог Београда70 година: "Шапић је редак политичар који је чист и јасан, попут Шешеља, можда и бољи од њега."

Жена из Земуна49 година: "Какав је он факултет завршио и кад? Па он је градио спортску каријеру а диплому купио, и сад он треба да буде неком пример!"

Мушкарац из Сурчина37 година: "Волео сам га и мислио да је поштен, али сад је показао право лице откад се слизао са Вучићем. Мој глас је изгубио."

Испитаник са Новог Београда62 године: "Раније би добио бољу оцену, сада двојка."

Испитаница из Земуна54 године: "Можда ће ову дружину мало да размрда."

Испитаница из Земуна42 године: "Разочарао."

Испитаник са Вождовца52 године: "И он се сад увук’о код Вучића."

Горан Весић

Испитаница из Земуна54 године: "То зло не помињите."

Испитаница из Лазаревца53 године: "Ничег се не стиди. Печеног образа."

Пензионер из Сопота72 године: "Енергичан, ради."

Испитаник са Вождовца65 година: "Јесте прелетач, али активан је, бори се. Мало више прича него што би требало."

Испитаник са Звездаре40 година: "Много се пресвлачи."

Испитаник из Земуна34 године: "Ради како му је наређено."

Испитаница из Земуна58 година: "Духовит, критичан, самокритичан, има петљу."

Жена из Гроцке74 године: "Због њега су запоставили Радојичића."

Испитаник са Звездаре42 године: "Коза која чува купус."

Ђилас

Пензионерка са Вождовца70 година: "Њега би’ пребила."

Испитаник са Вождовца65 година: "Уништио ГСП."

Пензионерка са Вождовца68 година: "Ако је све тачно ово што се пише, онда 1."

Испитаник из Гроцке59 година: "Ногирао би’ га што даље; нек иде тамо где држи рачуне и краде народ."

Испитаница са Новог Београдаизбеглица из Босне63 године: "Не волим га, јер сам у његово време остала без посла."

Испитаник из Земуна34 године: "Па, зашто га не ухапсе ако је све тако како пишу и говоре?!"

Пензионерка из Раковице66 година: "Био ми је драг некада. Ипак не могу толике бројке да се измисле, и у толико земаља – па то не може да се измисли."

Пензионерка са Звездаре71 година: "Било ми је жао кад су га скинули. Али сад кад сам све ово чула и прочитала, не знам шта да мислим."

Пензионерка са Чукарице69 година: "Он нас је саветовао да излазимо за време короне. Не требају нам вакцине – тако је причао."

Испитаница са Палилуле53 године: "Урадио Булевар за неколико месеци, а не четири године!"

Жена из Младеновца74 године: "Крије паре по стране земље!"

Мушкарац из Лазаревца65 година: "Није ми ништа згрешио, али не могу да га смислим!"

Жена из Гроцке66 година: "Способан, али само за себе."

Жена из Лазаревца46 година: "Ђиласа нападају јер га се плаше."

Мушкарац са Вождовца52 године: "Неки дан је Маја Гојковић на ТВ-у, верујте, бројао сам, осам пута поменула Ђиласа. Па, докле више да он буде крив за све?!"

Жена са Врачара62 године: "Ђилас је домаћин, образован и културан, за разлику од многих других."

Испитаница из Земуна54 године: "Мој фаворит."

Истраживачки тим НСПМ 

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер