Početna strana > Hronika > Zorana Mihajlović: Srbija danas dobija gas samo iz Rusije, što je znak koliko smo zavisni
Hronika

Zorana Mihajlović: Srbija danas dobija gas samo iz Rusije, što je znak koliko smo zavisni

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. septembar 2013.

Gasno povezivanje Srbije i Bugarske doprineće energetskoj stabilnosti i bezbednosti obe zemlje, kaže srpska ministarka energetike nakon sastanka sa bugarskim kolegom. Neophodno što pre reformisati "Srbijagas", ističe Zorana Mihajlović.

Srbija želi da ubrza gasno povezivanje sa Bugarskom, koja će doprineti većoj energetskoj stabilnosti i bezbednosti obe zemlje, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović posle razgovora sa bugarskim kolegom Dragomirom Stojnevom u Sofiji.

Mihajlovićeva i Stojnev ukazali su na značaj realizacije projekta gasovoda Niš-Sofija za energetsku stabilnost regiona.

"Srbija, kao i Bugarska, jeste zemlja koja želi da bude energetski stabilna i nezavisna. Svesni smo da od toga zavisi i ekonomija i privredni rast, kao i da to može da nam pomogne kao državi, ali i kao regionu da povećamo zaposlenost", rekla je Mihajlovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kada je reč o gasovodu Niš-Sofija, sa srpske strane ne postoji ni politički, niti bilo kakav problem, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da je cilj ubrzanje realizacije tog projekta.

Prema njenim rečima, Srbija pokušava da reši njegovo finansiranje, pri čemu jedan deo novca za taj gasovod treba da bude obezbeđen iz kredita EBRD koji je već dodeljen "Srbijagasu".

Što pre reforma "Srbijagasa"

Prema rečima srpske ministarke energetike, da bi Srbija zadržala korak sa Bugarskom u realizaciji projekta, neophodno je da što pre započne reformisanje "Srbijagasa", što je uslov da Srbija iskoristi novac namenjen izgradnji gasovoda.

Govoreći o važnosti tog projekta, Mihajlovićeva je ukazala da Srbija danas dobija gas iz samo jednog pravca - Rusije, preko Ukrajine i Mađarske i da je to znak koliko smo zavisni i koliko nam je neophodno da imamo bar još jednu rutu odakle dobijamo gas.

"Nama odgovara i Južni tok i gasovod Niš-Sofija svih ovih godina radimo na oba projekta", zaključila je Mihajlovićeva.

Bugarski ministar Stojnev kaže da se njegova zemlja nada da će povezivanje gasovoda sa Srbijom biti završeno najkasnije tokom 2017. godine, a Srbija da će gasovod biti izgrađen do kraja 2016. godine.

"Složili smo se da se držimo plana i nadamo se da će veza biti završena najkasnije 2017. godine", rekao je Stojnev.

Bugarski ministar je naveo da bi prva faza projekta gasovoda Južni tok mogla da bude dovršena do kraja 2013. godine "ako sva pitanja povezana s njim budu razjašnjena", radi očuvanja nacionalnih interesa Bugarske.

Stojnev dodaje da taj projekat za ministarstvo i vladu znači poboljšanje ekonomije, uz stotine novih radnih mesta, i podsetio da projekat košta najmanje 3,3 milijarde evra.

Prema sporazumu potpisanom u decembru, gradnja gasovoda Niš-Sofija trebalo bi da počne na leto 2014, a gasovod proradi 2016-te.

Gasovoda je dug 180 kilometara, a planirani kapacitet mu je milijardu i osmasto miliona kubuka gasa godišnje.

Gradnju gasovod vrednog 120 miliona evra, koji bi dobrim delom trebalo da se finansira iz evropskih fondova, inicirala je Evropska unija.

(RTS)