Хроника

Зорана Михајловић: Србија данас добија гас само из Русије, што је знак колико смо зависни

Штампа
понедељак, 30. септембар 2013.

Гасно повезивање Србије и Бугарске допринеће енергетској стабилности и безбедности обе земље, каже српска министарка енергетике након састанка са бугарским колегом. Неопходно што пре реформисати "Србијагас", истиче Зорана Михајловић.

Србија жели да убрза гасно повезивање са Бугарском, која ће допринети већој енергетској стабилности и безбедности обе земље, изјавила је министарка енергетике Зорана Михајловић после разговора са бугарским колегом Драгомиром Стојневом у Софији.

Михајловићева и Стојнев указали су на значај реализације пројекта гасовода Ниш-Софија за енергетску стабилност региона.

"Србија, као и Бугарска, јесте земља која жели да буде енергетски стабилна и независна. Свесни смо да од тога зависи и економија и привредни раст, као и да то може да нам помогне као држави, али и као региону да повећамо запосленост", рекла је Михајловићева на заједничкој конференцији за новинаре.

Када је реч о гасоводу Ниш-Софија, са српске стране не постоји ни политички, нити било какав проблем, рекла је Михајловићева, додајући да је циљ убрзање реализације тог пројекта.

Према њеним речима, Србија покушава да реши његово финансирање, при чему један део новца за тај гасовод треба да буде обезбеђен из кредита ЕБРД који је већ додељен "Србијагасу".

Што пре реформа "Србијагаса"

Према речима српске министарке енергетике, да би Србија задржала корак са Бугарском у реализацији пројекта, неопходно је да што пре започне реформисање "Србијагаса", што је услов да Србија искористи новац намењен изградњи гасовода.

Говорећи о важности тог пројекта, Михајловићева је указала да Србија данас добија гас из само једног правца - Русије, преко Украјине и Мађарске и да је то знак колико смо зависни и колико нам је неопходно да имамо бар још једну руту одакле добијамо гас.

"Нама одговара и Јужни ток и гасовод Ниш-Софија свих ових година радимо на оба пројекта", закључила је Михајловићева.

Бугарски министар Стојнев каже да се његова земља нада да ће повезивање гасовода са Србијом бити завршено најкасније током 2017. године, а Србија да ће гасовод бити изграђен до краја 2016. године.

"Сложили смо се да се држимо плана и надамо се да ће веза бити завршена најкасније 2017. године", рекао је Стојнев.

Бугарски министар је навео да би прва фаза пројекта гасовода Јужни ток могла да буде довршена до краја 2013. године "ако сва питања повезана с њим буду разјашњена", ради очувања националних интереса Бугарске.

Стојнев додаје да тај пројекат за министарство и владу значи побољшање економије, уз стотине нових радних места, и подсетио да пројекат кошта најмање 3,3 милијарде евра.

Према споразуму потписаном у децембру, градња гасовода Ниш-Софија требало би да почне на лето 2014, а гасовод проради 2016-те.

Гасовода је дуг 180 километара, а планирани капацитет му је милијарду и осмасто милиона кубука гаса годишње.

Градњу гасовод вредног 120 милиона евра, који би добрим делом требало да се финансира из европских фондова, иницирала је Европска унија.

(РТС) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]