четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Жељко Сертић: Од продаје Телекома очекујемо најмање 2,5 милијарде евра, ЕПС акционарско друштво од 2016.
Хроника

Жељко Сертић: Од продаје Телекома очекујемо најмање 2,5 милијарде евра, ЕПС акционарско друштво од 2016.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 04. март 2015.

 КОПАОНИК - Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да ће прекосутра бити познато колико се компанија јавило на позив за избор приватизационог саветника за Телеком и најавио да ће до јуна или јула бити познато како ће та компанија бити приватизована.

Сертић је новинарима на Копаоник бизнис форуму рекао да држава рачуна на максимални приход од приватизације Телекома и да би држава требало да приходује најмање 2,5 милијарде евра.

"Ја се надам да ће то бити знатно више него што смо имали понуду пре неколико година, када је понуђен одређени износ, а држава одустала од тога. Држава има већи пакет и тада је, чини ми се била процена око две милијарде за Телеком и надам се да ћемо сада имати најмање 2,5 милијарде, па навише", истакао је Сертић.

Он је подсетио да јавни позив истиче 6. марта и да сада не може да говори о броју пријављених компанија.

"Нама је важно да веома брзо тај следећи корак буде урађен односно комисија која буде заседала изабраће најбоље понуђаче негде до јуна или јула ове године", навео је Сертић.

Он је казао да је циљ државе да добије добар предлог шта ће у будућности бити са Телекомом.

"Дакле, не само опција коме продати и шта је то најбоље на тржишту већ има ту много елемената, каква пословна оријентација треба да буде, где треба улагати средства и у односу на то ће се бирати стратешки партнер", рекао је министар привреде.

Компанија Телеком је почетком фебруара расписала јавни позив за избор приватизационог саветника за продају ове компаније.

Предмет јавне набавке су, како је наведено у позиву, услуге менаџментског консалтинга од стране саветника, у виду стручне помоћи у утврдивању предлога модела приватизације Телекома, у циљу развоја у области телекомуникација у Србији. Критеријум за доделу уговора је економски најповољнија понуда.

Рок за достављање понуда је 6. март, а истог дана након истека рока за подношење понуда обавиће се и јавно отварање понуда.

Наручилац ће одлуку о додели уговора донети у року од 25 дана од дана јавног отварања понуда и исту доставити свим понуђачима у року од три дана од дана доношења одлуке, наводи се у јавном позиву Телекома за избор приватизационог саветника.

ЕПС акционарско друштво од 2016.

Електропривреда Србије ће већ наредне године функционисати као акционарско друштво, а спровешће се и реорганизација Србијагаса који има губитак већи од милијарду евра, изјавио је Сертић.

ЕПС је већ добио програм рада за реструктурирање и до јуна ће бити завршсена неопходна корпоративна и правна документа за тај процес, рекао је Сетић подсетивши да је већ смањен број директора у том предузећу.

Према његовим речима, више од 15 предузећа ЕПС - а биће обједињена на два, а једно ће бити формирано у најбржем року.

"Идеја је да већ следеће године имамо ЕПС као акционарско друштво подељено по свим сегментима, функционално и оперативно, и од тог мемонта би могли да размишљамо о евентуалном стратешком партнерству или неким другим партнерствима", казао је министар привреде новинарима на Копаоник бизнис форуму.

Он је навео да је Србијагас велики проблем, који мора да се решава са међународном заједницом, пре свега са ММФ - ом због дугова Србијагаса из претходног периода.

"Једна од најважнијих ствари које смо предузели је, такође, корпоративна реорганизација, а друга да компаније морају да почну да плаћају гас. Србијагас више не може да буде социјално предузеће које ће помагати другим предузећима", истакао је Сертић.

Он је додао да зато треба решити питање Петрохемије, Азотаре, МСК, Железаре и других предузећа.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер