Početna strana > Hronika > Željko Sertić: Od prodaje Telekoma očekujemo najmanje 2,5 milijarde evra, EPS akcionarsko društvo od 2016.
Hronika

Željko Sertić: Od prodaje Telekoma očekujemo najmanje 2,5 milijarde evra, EPS akcionarsko društvo od 2016.

PDF Štampa El. pošta
sreda, 04. mart 2015.

 KOPAONIK - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će prekosutra biti poznato koliko se kompanija javilo na poziv za izbor privatizacionog savetnika za Telekom i najavio da će do juna ili jula biti poznato kako će ta kompanija biti privatizovana.

Sertić je novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao da država računa na maksimalni prihod od privatizacije Telekoma i da bi država trebalo da prihoduje najmanje 2,5 milijarde evra.

"Ja se nadam da će to biti znatno više nego što smo imali ponudu pre nekoliko godina, kada je ponuđen određeni iznos, a država odustala od toga. Država ima veći paket i tada je, čini mi se bila procena oko dve milijarde za Telekom i nadam se da ćemo sada imati najmanje 2,5 milijarde, pa naviše", istakao je Sertić.

On je podsetio da javni poziv ističe 6. marta i da sada ne može da govori o broju prijavljenih kompanija.

"Nama je važno da veoma brzo taj sledeći korak bude urađen odnosno komisija koja bude zasedala izabraće najbolje ponuđače negde do juna ili jula ove godine", naveo je Sertić.

On je kazao da je cilj države da dobije dobar predlog šta će u budućnosti biti sa Telekomom.

"Dakle, ne samo opcija kome prodati i šta je to najbolje na tržištu već ima tu mnogo elemenata, kakva poslovna orijentacija treba da bude, gde treba ulagati sredstva i u odnosu na to će se birati strateški partner", rekao je ministar privrede.

Kompanija Telekom je početkom februara raspisala javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju ove kompanije.

Predmet javne nabavke su, kako je navedeno u pozivu, usluge menadžmentskog konsaltinga od strane savetnika, u vidu stručne pomoći u utvrdivanju predloga modela privatizacije Telekoma, u cilju razvoja u oblasti telekomunikacija u Srbiji. Kriterijum za dodelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 6. mart, a istog dana nakon isteka roka za podnošenje ponuda obaviće se i javno otvaranje ponuda.

Naručilac će odluku o dodeli ugovora doneti u roku od 25 dana od dana javnog otvaranja ponuda i istu dostaviti svim ponuđačima u roku od tri dana od dana donošenja odluke, navodi se u javnom pozivu Telekoma za izbor privatizacionog savetnika.

EPS akcionarsko društvo od 2016.

Elektroprivreda Srbije će već naredne godine funkcionisati kao akcionarsko društvo, a sprovešće se i reorganizacija Srbijagasa koji ima gubitak veći od milijardu evra, izjavio je Sertić.

EPS je već dobio program rada za restrukturiranje i do juna će biti završsena neophodna korporativna i pravna dokumenta za taj proces, rekao je Setić podsetivši da je već smanjen broj direktora u tom preduzeću.

Prema njegovim rečima, više od 15 preduzeća EPS - a biće objedinjena na dva, a jedno će biti formirano u najbržem roku.

"Ideja je da već sledeće godine imamo EPS kao akcionarsko društvo podeljeno po svim segmentima, funkcionalno i operativno, i od tog memonta bi mogli da razmišljamo o eventualnom strateškom partnerstvu ili nekim drugim partnerstvima", kazao je ministar privrede novinarima na Kopaonik biznis forumu.

On je naveo da je Srbijagas veliki problem, koji mora da se rešava sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa MMF - om zbog dugova Srbijagasa iz prethodnog perioda.

"Jedna od najvažnijih stvari koje smo preduzeli je, takođe, korporativna reorganizacija, a druga da kompanije moraju da počnu da plaćaju gas. Srbijagas više ne može da bude socijalno preduzeće koje će pomagati drugim preduzećima", istakao je Sertić.

On je dodao da zato treba rešiti pitanje Petrohemije, Azotare, MSK, Železare i drugih preduzeća.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner