Početna strana > Hronika > Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2012.
Hronika

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2012.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 15. decembar 2011.

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu nza 2012. godinu, koji predviđa prihode od 750 milijardi, rashode od oko 890 milijardi dinara i deficit od 140 milijardi dinara na republičkom nivou.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Dušan Nikezić je posle sednice vlade na konferenciji za novinare rekao da na konsolidovanom nivou deficit iznosi 152 milijardi dinara ili 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Nikezić je istakao da je vlada usvojila realan, racionalan i štedljiv budžet sa elementima antikrizne politike.

On se zahvalio svim ministarstvima i drugim budžetskim korisnicima na pozitivnom pristupu i konstruktivnoj saradnji u kreiranju budžeta.

Predlog budžeta je trenutno na pravno-tehničkoj redakciji i sutra će biti prosleđen parlamentu, rekao je Nikezić i izrazio očekivanje da će parlament usvojiti budžet do kraja ove godine.

Budžetom za narednu godinu predviđeno je usklađivanje plata i penzija, kako je zakonom predviđeno, i to povećanje u aprilu za četiri odsto, a u oktobru za 0,9 odsto.

Zakonom je bilo dozvoljeno da konsolidovani budžetski deficit u ovoj godini bude 4,5 odsto BDP-a, ali se vlada opredelila da ga u idućoj godini svede na 4,25 odsto kako bi mogla da odgovori za potencijalne neplanirane poremećaje na tržištu, objasnio je državni sekretar.

Nikezić je istakao da će budžetski deficit primarno biti finansiran iz zaduživanja države kao i u 2011. godini i dodao da "iznos za zaduživanje ne ide na isplatu zakonom utvrđenih prava, nego isključivo za razvojne projekte".

Prema njegovim rečima, budžetom za narednu godinu predviđen je nastavak podrške privredi i poljoprivredi kako bi se pospešio rast izvoza, privukle strane investicije, obezbedilo stvaranje radnih mesta i očuvao standard građana.

Nikezić je spomenuo da su ukupne subvencije veće za 7,6 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za oko 10 odsto, a ako se posmatra samo privreda - povećanje je u približno istom procentu.

Prema njegovim rečima, štedljivost budžeta se najbolje ogleda u njegovoj strukturi, pošto su troškovi administracije sa 3,7 odsto svedeni na tri odsto.

Govoreći o uštedama u budžetu, Nikezić je napomenuo da su nabavke finansijske imovine smanjene za 19,4 milijardi dinara, subvencije za 2,4 milijarde dinara, a nabavka robe i usluga za milijardu dinara.

Uštede su napravljene na subvencijama na taj način, da umesto da kao ranije deo prihoda od akciza ide direktno Putevima Srbije, od ove godine ukupan iznos akciza ide u budžet, a potom se deo raspoređuje tom javnom preduzeću.

"Nakon svakog budžeta u startu su svi nezadovoljni, ali na kraju svi budu zadovoljni jer shvataju da je pred nama krizna godina, da moramo da budemo štedljivi i da moramo i da obezbedimo davanje za plate i penzionere, kao i davanja privredi i poljoprivredi", kazao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara Nikezić je ukazao da u 2012. godini nije planirano izdavanje evroobveznica, ali nije isključio mogućnost da to bude predmet razmatranja.

Što se tiče osnivačkog kapitala za razvojnu banku Nikezić je naveo da je u on predviđen u budžetu za 2012. godinu i precizirao da će ta banka nastati spajanjem određenih postojećih institucija tako da će kapital za razvojnu banku doći iz tog izvora.

Vlada Srbije danas je uzvojila i Predlog izmena i dopuna zakona o akcizama kojim je predviđena izmena stopa akciza za duvanske proizvode.

Najveća ušteda u izdacima za finansijsku imovinu

Predlog zakona o budžetu za 2012. godinu, koji je danas usvojila Vlada Srbije, predviđa smanjenje budžetskog deficita sa 4,5 odsto u ovoj, na 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) u sledećoj godini, ili sa ovogodišnjih 142,7 milijardi na oko 140 milijardi dinara u idućoj godini.

Najveće smanjenje budžetskih izdataka u 2012. godini, u odnosu na rebalansirani ovogodišnji budžet, od 19,4 milijardi dinara, planirano je za nabavku finansijske imovine.

Prihodna strana budžeta za 2012. godinu planirana je na oko 750,1 milijardu dinara, što je za 42,8 milijardi više u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet, a rashodna strana je uvećana za 25,2 milijarde dinara - na oko 890 milijardi dinara. Na prihodnoj strani budžeta, predviđeno je smanjenje prihoda od poreza na dobit preduzeća od 28,8 milijardi dinara i od carine za 5,8 milijardi, a najveći rast priliva planiran je od akciza (29,4 milijarde) i poreza na dodatu vrednost (21,4 milijarde) i neporeskih prihoda (22,4 milijarde).

Na rashodnoj strani budžeta, tekući izdaci su povećani za 47,8 milijardi, rashodi po osnovu otplate kamata za 17,1 milijardu, transferi fondu PIO za 16,7 milijardi, rashodi za zaposlene za 15,2 milijarde, dok su transferi organizacijama za obavezno socijalno osiguranje uvećani za 14,4 milijarde dinara.

Umanjeni su i transferi za socijalnu zaštitu iz budžeta za 4,7 milijardi dinara, kapitalni izdaci za 3,2 milijarde, ostali tekući rashodi za 2,7 milijardi i transferi Nacionalnoj službi za zapošljavanje za 2,3 milijarde dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić naveo je da su ukupne subvencije veće za 7,6 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za oko 10 procenata, a ako se posmatra samo privreda povećanje je u približno istom procentu.

Prema njegovim rečima, štedljivost budžeta se najbolje ogleda u njegovoj strukturi, jer su troškovi administracije sa 3,7 odsto svedeni na tri odsto, a nabavka robe i usluga smanjena je za milijardu dinara. Uštede su napravljene i na subvencijama na taj način da od ove godine ukupan iznos akciza ide u budžet, a potom se deo raspoređuje određenom javnom preduzeću, objasnio je Nikezić.

(Tanjug)