четвртак, 21. септембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Нова рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу: Усвојена Декларација о несталима. Александар Вучић: Приштина не жели ЗСО, дошли смо до зида
Хроника

Нова рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу: Усвојена Декларација о несталима. Александар Вучић: Приштина не жели ЗСО, дошли смо до зида

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 02. мај 2023.

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу почела је у Бриселу разговорима у којима учествују председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и представници Европске уније.

Вучић: Јасно да Приштина неће да испуни обавезу о ЗСО - дошли смо до зида, надам се да ће се разговори наставити

Председник Александар Вучић изјавио је после састанка у Бриселу да је јасно да Приштина не жели да испуни обавезу о ЗСО. Дошли смо до зида, истакао је Вучић.Вучић је рекао да се нада да ће разговори бити настављаени да ћемо у будућности доћи до неких договора јер смо дошли до зида. У Бриселу је усвојена Декларација о несталим особама, уз изјаву коју је приложио председник Вучић којом се штити држава Србија.

Александар Вучић је изјавио после састанка на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине да су имали "нелаке састанке".

Изјава председника Вучића

“Рекао бих да сам веома забринут, јер по кључном питању, питању формирања ЗСО, јасно је да Приштина не жели да испуни обавезу. Мени је јасно, дошли смо до зида", навео је Вучић.

То је било јасно, према његовој оцени, од тренутка када је представљан Нацрт статута ЗСО. "Када су покушавали да унизе две жене које су то читале, до њихове реакције после тога, која је била да је то за њих неприхватљиво, иако се у свим члановима Нацрта јасно позива на претходно договорене чланове", рекао је Вучић.

Напоменуо је да нема ниједне тачке у којој се спомиње нешто што већ није потписано.

Када је реч о ситуацији после, како је рекао, срамних избора на северу КиМ, ЕУ је изашла са својим предлогом.

“Ја сам прихватио, Приштина је одбила. Мислим да је веома важно да превазиђемо ту ситуацију“, истакао је Вучић.

“Надам се да ће у наредној рунди бити реакција неких других који би могли да утичу на промену таквих ставова, нисам оптимиста, али могу да обећам да ћемо дати све да сачувамо мир и стабилност“, поручио је председник.

Вучић је рекао да се нада да ће разговори бити настављени и да ће се у будућности доћи до неких договора, а данас смо дошли до зида.

"Или ће се прихватити оно што је договорено 2013. и 2015. или је крај свега. Не желим да говорим у име ЕУ, разумели су у ЕУ довољно. Није моје да говорим у име Бореља и Лајчака. Упозоравао сам да ће ово да се догоди од почетка“, каже Вучић.

Напоменуо је да пре него што пређемо у будућност треба испунити оно што је договорено у прошлоти.

"Ја се никад не радујем кад нема договора, договор је лепа реч. Пошто нико од нас четворо није видео могућност за договор онда смо се разишли“, каже председник.

Састанак завршен, очекује се Вучићево обраћање

Састанак у Бриселу је завршен, јавља дописник РТС-а.

Очекује се обраћање новинарима председника Вучића, као и изјаве других учесника.

Вучић у изјави приложеној уз Декларацију: Термин "принудно нестали" наглашава околности под којима је неко нестао

Председник Србије Александар Вучић у приложеној потписаној изјави уз Декларацију о несталим лицима која је вечерас усвојена у Бриселу навео да термин "принудно нестали", који се иначе користи у Декларацији, није стриктно правни термин, већ да наглашава околности под којима је неко лице нестало, без обзира на различите правне квалификације према међународним и националним законима.

"Ово појашњење је дато како би се избегли било какви неспоразуми или тумачење термина 'принудног нестанака' као 'присилног нестанака' који има јасно правно значење дефинисано Међународном конвенцијом за заштиту свих лица од присилног нестанка (2006)", наводи се у изјави коју је потписао Вучић.

Додао је да особа може "принудно нестати" као последица дела које је починио појединац, војска, паравојна, политичка или друга група или организација повезана са сукобом.

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је вечерас у обраћању медијима у Бриселу да је уз Декларацију о несталим особама приложено и писмо које је потписао Вучић и којим је заштићена држава Србија.

Петковић: Уз Декларацију приложено и писмо којим је заштићена држава Србија

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић објаснио је да је уз Декларацију о несталим особама приложено и писмо које је потписао Вучић и којим је заштићена држава Србија.

"Усвојен је текст Декларације о несталим особама, који је усаглашен претходно на техничком нивоу. Оно што је важно то је да пре усвајања текста Декларације приложена је и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашерне важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама", рекао је Петковић.

Према његовим речима, ова изјава потврђује да смо заштитили интересе државе Србије када је реч о овом питању.

"Више од две године држава Србија инсистира на усвајању ове декларације. Све време Приштина врши опструкцију и не жели да се договоримо јер инсистира на термину "енд форс дисапиријенс" који је правни конструкт, односно термин који је дефинисан у тачки 2. Међународне конвенције о прилном нестанку, а намерно су инсистирали на овом термину да би се могла да се позива на то и да тражи одговорност Београда када је реч о присилном нестанку. Ми нисмо пристали на тај термин. То је у овој изјави јасно подвучено. Већ смо се сагласили и договорили и што је ушло у текст декларације је термин "нестали под принудном". То није правни конструкт и не укључује било какву одговорност државе Србије у правном смислу, већ указује само на околности под којима је одређена особа односно лице нестало", навео је Петковић.

Брисел, непријатне сцене током представљања нацрта статута

Чланица Управљачког тима за Заједницу српских општина Данијела Вујичић рекла је да приштинска страна није хтела да саслуша представљање нацрта статута Заједнице српских општина.

Координаторка Управљачког тима за ЗСО Данијела Вујичић реклa је новинарима у Бриселу да је током представљања Нацрта ЗСО доживела непријатности.

„Чланови приштинске делегације, Курти и Бисљими стално су добацивали, нису нам дали да говоримо, били су подругљиви и безобразни, обраћали су нам се са ниподаштавањем и председник је на то бурно реаговао“, испричала је Вујичићева.

Вујичићева је рекла да су представници Урављачког тима добили 30 минута да представе Нацрт статута ЗСО.

"Прво што је председник рекао када смо ушле у просторију, колегиница Беловић и ја, председник је рекао: Где сте моје Српкиње са српског Косова и Метохије; ту је настао тотални хаос, зашто се користи Косово и Метохија, то није део Србије. Већ две недеље уназад они врше велики притисак на Управљачки тим“, нагласила је Вујучићева.

Позиве за састанак са члановима Управљачког тима приштински министар за локалну самоуправу упућивао је преко Фејсбук налога што, како је оценила, показује колилико су озбиљни када је о питању ЗСО реч.

Вујичићева је напоменула да је у израду Нацрта уложен велики труд и да је био спреман још 2018. година.

Оквир кога су чланов Управљачког се држали приликом израде Нацрта статута ЗСО била су четири споразума постигнута у дијалогу – два из 2013. и два из 2015. године.

Следећи корак би, како је објаснила Вујичићева, требало да буде припена Плана имплментације.

Текст Декларације о несталим особама

Текст Декларације о несталим особама која је усвојена у Бриселу

Декларација о несталим особама усвојена је на састанку председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу. Текст Декларације преносимо у целости.

Наглашавајући важност решавања судбине преосталих несталих особа, како би се окончала патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир,

имајући у виду да ова Декларација следи схватање Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) о несталим лицима, које укључује лица која су насилно нестала,

подсећајући да ће све категорије несталих лица бити третиране са једнаким приоритетом,

уважавајући важан посао који је обавила Радна група за нестала лица, којом председава МКЦК,

подстичући сарадњу са другим релевантним актерима у области несталих лица, посебно Међународном комисијом за нестала лица (ИЦМП),

препознајући питање несталих особа као хуманитарно,

констатујући хитну потребу за додатним напорима да се ублажи патња породица,

Обавезујемо се:

- Да осигурамо пуну имплементацију одговарајућих обавеза у области несталих лица,

- да блиско сарађујемо на идентификацији гробних места и праћењу ископавања,

- да обезбедимо потпун приступ поузданим и тачним информацијама које помажу да се лоцирају и идентификују преостале нестале особе у временском периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године. Ово укључује све материјале, белешке, наређења, документа, видео-записе, аудио-снимке и све друге документе, укључујући и оне са статусом поверљивости, које поседују институција обе стране, релевантне за овај контекст,

- да ставимо на располагање сву домаћу и међународну документацију од значаја за утврђивање судбине преосталих несталих лица,

- да користимо сателитске податке, ЛИДАР и другу напредну технологију у откривању масовних гробница,

- да омогућимо и подстичемо активно ангажовање породица несталих лица у процесу идентификовања њихових судбина,

- да адекватно осигурамо права и одговоримо на потребе породица несталих лица,

- да оснујемо и радимо заједно кроз Заједничку комисију којом председава Европска унија и коју надзире МКЦК са циљем да подржимо напоре за решавање судбине преосталих несталих особа,

- да пратимо и подржимо рад и напредак који је остварила Радна група за нестала лица преко Заједничке комисије. У том контексту, стране ће размотрити и ажурирати Пројектни задатак и Општи оквир Радне групе.

Оперативни детаљи биће договорени на следећем састанку у оквиру дијалога о нормализацији односа уз посредовање ЕУ

* Оригинални текст Декларације о несталим особама можете погледати на сајту Европске службе за спољне послове: https://www.eeas.europa.eu/eeas/declaration-president-aleksandar-vučić-and-prime-minister-albin-kurti-missing-persons_en

Борељ: ЕУ очекује опипљив напредак

На данашњем састанку у Бриселу председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, усвојена је Декларација о несталим особама, што је поздравила Европска унија.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да Европска унија очекује да ће обе стране постићи опипљив напредак у окончању нерешених случајева несталих лица и испуњавању својих обавеза према породицама.

У саопштењу се наводи да ће Заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ, надгледати примену Споразума о путу нормализације и његовог Анекса о примени, и редовно разматрати постигнути напредак.

Како се додаје, Вучић и Курти су потврдили важност решавања судбине преосталих несталих лица, како би се завршила патња њихових најмилијих и подстакло трајно помирење и мир.

"Обе стране су препознале питање несталих особа као хуманитарно и истакле хитну потребу за додатним заједничким напорима на ублажавању ситуације погођених породица и шире заједнице", додаје се у саопштењу.

Истиче се да су стране одале признање Радној групи за нестала лица, којом председава Међународни комитет Црвеног крста, за важан посао који је обавила.

Наводи се да су се Београд и Приштина такође обавезали да ће се о оперативним детаљима договорити на следећем састанку о нормализацији односа на нивоу главних преговарача, уз посредство ЕУ.

"Од 6.065 случајева несталих у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године, 1.621 је остао нерешен. Више од двадесет година касније, њихове породице настављају да живе у тузи и не знају где се налазе њихови најмилији. Породице имају право да знају судбину својих рођака као и друштво у целини", поручује се у саопштењу високог представника ЕУ.

У саопштењу се истиче да питање несталих није само хуманитарна обавеза, већ кључни фактор за постизање помирења и поверења међу људима. Додаје се да што пре треба окончати процес идентификације места сахрањивања.

"Сећања бледе, а појединце, места и догађаје је теже истражити", закључује се у саопштењу Бореља.

Усвојена Декларација о несталима

Делегације Београда и Приштине усвојиле су у Бриселу Декларацију о несталима, јавља дописник РТС-а Душан Гајић. 

Настављају се разговори о Заједници српских општина.

Почела разговори Београда и Приштине

У Бриселу је почела нова рунда дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ. Састанак је почео мало после 18 сати, а на њему би председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти требало да разговарају о статуту ЗСО и Декларацији о несталим лицима.

Састанак се одвија у присуству високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Вучића дочекао Борељ

Председника Александра Вучића дочекао је Борељ у Бриселу.

"Уочи почетка још једног тешког састанка у Бриселу. Интереси Србије и српског народа на КиМ су увек и заувек изнад свега", написао је Вучић уз фотографију са Борељом коју је објавио на Инстаграму.

Делегација Београда стигла у зграду ЕУ у Бриселу

Делегација Београда предвођена председником Александром Вучићем стигла је у зграду ЕУ у Бриселу, где би требало да почне нова рунда дијалога на високом нивоу.

Мало раније у зграду је стигла и делегација Приштине на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

На састанку, који је сазвао Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, требало би да се разговара о статуту ЗСО и Декларацији о несталим лицима.

Састанку ће присуствовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Курти је претходно у Бриселу разговарао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер