петак, 01. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Слободан Првановић: Одбор је дужан да хитно реагује поводом Вучићевог интервјуа на телевизији Пинк 1. децембра. Ово је седми пут да од Надзорног одбора тражим да осуди злоупотребу положаја и кршење закона од стране Александра Вучића
Хроника

Слободан Првановић: Одбор је дужан да хитно реагује поводом Вучићевог интервјуа на телевизији Пинк 1. децембра. Ово је седми пут да од Надзорног одбора тражим да осуди злоупотребу положаја и кршење закона од стране Александра Вучића

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 01. децембар 2023.

Члан Надзорног одбора за изборну кампању Скупштине Србије Слободан Првановић затражио је о чланова тог тела да се изјасне поводом интервјуа председника Србије Александра Вучића телевизији Пинк који, како је навео, представља још један у читавом низу његових функционерских кампања.

„Ово је седми пут да од Надзорног одбора тражим да осуди злоупотребу положаја и кршење закона од стране Александра Вучића“, истакао је Првановић.

„У складу са надлежностима које Надзорни одбор има, а то је да прати и указује на неправилности учесника у изборном процесу и да упозорава на поступке странака којима се угрожава једнакост кандидата, а с обзиром на то да је Председник Републике јавно рекао да је учесник у кампањи и да је члан једне странке, као и могућности коју Одбор има, а то је да предлаже мере за поштовање једнакости кандидата, сматрам да је Одбор дужан да хитно реагује поводом интервјуа председника Вучића телевизији Пинк 1. децембра“, навео је Првановић у допису члановима одбора.

Без икакве дилеме, како је навео Првановић, Александар Вучић је наступао као Председник Републике, тако је унапред најављен, тако је представљен и тако је на крају интрвјуа и одјављен, а он није напоменуо да не наступа као Председник Републике.

„Председник Републике се и у овом свом наступању бавио бесрамном политичком агитацијом у корист једне, а на штету других политичких опција“, истакао је он.

Из тог разлога, како даље наводи, Надзорном одбору предлаже:

1 Да издамо саопштење где овакво поступање Председника Републике најоштрије осуђујемо, а њега позивамо да се од таквог понашања у наредном периоду уздржи.

2. Да пошаљемо допис Врховном јавном тужилаштву са захтевом да покрене поступак ради установљавања кривичне одговорности Председника Републике, а у вези са кршењем одредби Устава и закона којима се регулишу улога, овлашћења и права Председника Реублике.

3. Да упутимо допис Агенцији за спречавање корупције са позивом да заузму став поводом овог догађаја и покрену поступак у складу са својим надлежностима.

Првановић је поновио да од Надзорног одбора захтева и инсистира на том захтеву да се о његовим предлозима Одбор изјасни.

„Подсећам вас да сваки члан Одбора има право да изнесе предлоге, а да Одбор о томе мора да се изјасни. Не спорим право члановима Одбора да предложе и изјашњавање о основаности мојих предлога, али сматрам да је обавезно, и на томе инсистирам, изјашњавање Одбора и о самим мојим предлозима. На овоме инсистирам у контексту подношеања кривичне пријаве против чланова Одбора који свесно и намерно саучествују у кршењу прописа од стране Председника Републике“, навео је Првановић.

Подсетио је да је кажњиво, према члану 361 Кривичног законика, то када службено лице које пропуштањем дужности надзора или на други начин очигледно несавеснож поступа у вршењу службе,

Такође, како је навео, кађњиво је према члану 33 Кривичног законика, и то ако више лица учествовањем у радњи извршења са умишљајем заједнички изврше кривично дело, или остварујући заједничку одлуку другом радњом са умишљајем битно допринесу извршењу кривичног дела, а Председник Републике је, према члановима 128 и 359 Кривичног законика, несумњиво кршио законе, а предлози које је изнео, како истиче, имају интенцију спречавања Председника Републике да у наредном периоду настави са кршењем закона.

Ради отклањања дилеме о законитој основаности, односно о томе да је Председник Републике кршио законе, Првановић подсећа да је Председник Републике, према члану 9 Закона о Председнику Републике, дужан да се у свему повинује прописима којима се уређује сукоб интереса при вршењу јавних функција, а и у Закону о Агенцији за борбу против корупције, као и у Закону о спречавању корупције, којим су регулисана питања о сукобу интереса, у члану 29, односно члану 40, стоји да јавни функционер не сме да користи јавну функцију зарад стицања било какве користи или погодности за себе или повезано лице, а господин Вучић је, у својству Председника Републике, управо то радио у корист странке којој припада.

Такође, наводи Првановић, функционер не може да користи јавне ресурсе за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, под чиме се посебно подразумева коришћење јавних ресурса у сврху јавног представљања учесника у изборима и њихових изборних програма, позивања бирача да за њих гласају на изборима, као и коришћење јавних ресурса за друге видове политичких активности, као што су рад са бирачима и чланством, организовање и одржавање скупова и промоција, истраживање јавног мњења и медијске услуге.

Надзорни одбор за изборну кампању, према самом смислу назива, има задатак да се бави општим надзором изборног процеса у аспекту изборне кампање. Стога, када уочи нешто што нарушава регуларност избора, пре свега у погледу равноправности учесника у изборима, Одбор мора да делује у правцу отклањања те нерегуларности.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер