Početna strana > Hronika > Slobodan Prvanović: Odbor je dužan da hitno reaguje povodom Vučićevog intervjua na televiziji Pink 1. decembra. Ovo je sedmi put da od Nadzornog odbora tražim da osudi zloupotrebu položaja i kršenje zakona od strane Aleksandra Vučića
Hronika

Slobodan Prvanović: Odbor je dužan da hitno reaguje povodom Vučićevog intervjua na televiziji Pink 1. decembra. Ovo je sedmi put da od Nadzornog odbora tražim da osudi zloupotrebu položaja i kršenje zakona od strane Aleksandra Vučića

PDF Štampa El. pošta
petak, 01. decembar 2023.

Član Nadzornog odbora za izbornu kampanju Skupštine Srbije Slobodan Prvanović zatražio je o članova tog tela da se izjasne povodom intervjua predsednika Srbije Aleksandra Vučića televiziji Pink koji, kako je naveo, predstavlja još jedan u čitavom nizu njegovih funkcionerskih kampanja.

„Ovo je sedmi put da od Nadzornog odbora tražim da osudi zloupotrebu položaja i kršenje zakona od strane Aleksandra Vučića“, istakao je Prvanović.

„U skladu sa nadležnostima koje Nadzorni odbor ima, a to je da prati i ukazuje na nepravilnosti učesnika u izbornom procesu i da upozorava na postupke stranaka kojima se ugrožava jednakost kandidata, a s obzirom na to da je Predsednik Republike javno rekao da je učesnik u kampanji i da je član jedne stranke, kao i mogućnosti koju Odbor ima, a to je da predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata, smatram da je Odbor dužan da hitno reaguje povodom intervjua predsednika Vučića televiziji Pink 1. decembra“, naveo je Prvanović u dopisu članovima odbora.

Bez ikakve dileme, kako je naveo Prvanović, Aleksandar Vučić je nastupao kao Predsednik Republike, tako je unapred najavljen, tako je predstavljen i tako je na kraju intrvjua i odjavljen, a on nije napomenuo da ne nastupa kao Predsednik Republike.

„Predsednik Republike se i u ovom svom nastupanju bavio besramnom političkom agitacijom u korist jedne, a na štetu drugih političkih opcija“, istakao je on.

Iz tog razloga, kako dalje navodi, Nadzornom odboru predlaže:

1 Da izdamo saopštenje gde ovakvo postupanje Predsednika Republike najoštrije osuđujemo, a njega pozivamo da se od takvog ponašanja u narednom periodu uzdrži.

2. Da pošaljemo dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti Predsednika Republike, a u vezi sa kršenjem odredbi Ustava i zakona kojima se regulišu uloga, ovlašćenja i prava Predsednika Reublike.

3. Da uputimo dopis Agenciji za sprečavanje korupcije sa pozivom da zauzmu stav povodom ovog događaja i pokrenu postupak u skladu sa svojim nadležnostima.

Prvanović je ponovio da od Nadzornog odbora zahteva i insistira na tom zahtevu da se o njegovim predlozima Odbor izjasni.

„Podsećam vas da svaki član Odbora ima pravo da iznese predloge, a da Odbor o tome mora da se izjasni. Ne sporim pravo članovima Odbora da predlože i izjašnjavanje o osnovanosti mojih predloga, ali smatram da je obavezno, i na tome insistiram, izjašnjavanje Odbora i o samim mojim predlozima. Na ovome insistiram u kontekstu podnošeanja krivične prijave protiv članova Odbora koji svesno i namerno saučestvuju u kršenju propisa od strane Predsednika Republike“, naveo je Prvanović.

Podsetio je da je kažnjivo, prema članu 361 Krivičnog zakonika, to kada službeno lice koje propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavesnož postupa u vršenju službe,

Takođe, kako je naveo, kađnjivo je prema članu 33 Krivičnog zakonika, i to ako više lica učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvrše krivično delo, ili ostvarujući zajedničku odluku drugom radnjom sa umišljajem bitno doprinesu izvršenju krivičnog dela, a Predsednik Republike je, prema članovima 128 i 359 Krivičnog zakonika, nesumnjivo kršio zakone, a predlozi koje je izneo, kako ističe, imaju intenciju sprečavanja Predsednika Republike da u narednom periodu nastavi sa kršenjem zakona.

Radi otklanjanja dileme o zakonitoj osnovanosti, odnosno o tome da je Predsednik Republike kršio zakone, Prvanović podseća da je Predsednik Republike, prema članu 9 Zakona o Predsedniku Republike, dužan da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija, a i u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i u Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim su regulisana pitanja o sukobu interesa, u članu 29, odnosno članu 40, stoji da javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, a gospodin Vučić je, u svojstvu Predsednika Republike, upravo to radio u korist stranke kojoj pripada.

Takođe, navodi Prvanović, funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti, kao što su rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, istraživanje javnog mnjenja i medijske usluge.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju, prema samom smislu naziva, ima zadatak da se bavi opštim nadzorom izbornog procesa u aspektu izborne kampanje. Stoga, kada uoči nešto što narušava regularnost izbora, pre svega u pogledu ravnopravnosti učesnika u izborima, Odbor mora da deluje u pravcu otklanjanja te neregularnosti.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner