среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Петар Петковић: Званични Београд ће, по Резолуцији 1244 СБ УН, размотрити могућност повратка до 1.000 припадника својих безбедносних снага на Косово
Хроника

Петар Петковић: Званични Београд ће, по Резолуцији 1244 СБ УН, размотрити могућност повратка до 1.000 припадника својих безбедносних снага на Косово

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 09. децембар 2022.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Петар Петковић, је вечерас рекао да ће званични Београд, по Резолуцији СБ УН 1244, размотрити могућност повртака до 1.000. припадника својих безбедностих снага на Косово.

Он је на конференцији за новинаре хитно заказаној у Влади Србије у 23:00 то најавио због, како је казао, "протовправне и насилне одлуке (косовског премијера) Аљбина Куртија" да "окупира север " Косова.

Оптужио је косовског премијера и да жели да протера Србе као и да покушава да омогући спроводјење локалних избора у четири северне општине.

Казао је да је, по информацијама, вечерас у 20:30 измедју 300 и 350 припадника косовске полиције ушло у северну Митрповицу и да су потом распоредили у деловима града медју становништввом.

Оценио је да је Курти то наредио пошто је претходно, како је казао, полиција "славодобитно у Великој Хочи хапсила вино "и малтретирала породицу Петровић" власници винарије.

Казао је и да су медју косовским полицајацима који су стигли на север били и приапдници полиције са панцирима и специјалних јединица, с "дугим цевима" и оклопним возилама.

Наглсио је да је тиме прекршен Бриселски споразум по којем, како је казао, на северу могу да буду само приапдници полиције из тамошњег директората Север.

Подсетио је и на више пута поновљен став председника Србије Александра Вучића да званични Београд неће дозволити никакве "Олује" и "Погроме" прогон српског становништва.

Оценио је да медјународна заједница "изгледа није довљно добро схватила те изјаве Вучића", те је медјународну заједницу позвао да, како је казао, "уразуми Куртија".

Нагласио је да Београд није изазавао ниједну правокацију и да није прекршио Бриселски споразум, те оптужио косовског премијера да он то све ради.

Казао је и да ће Вучић и сутра имати низ састанака с представнцима медјународне заједнице.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер