Početna strana > Hronika > Petar Petković: Zvanični Beograd će, po Rezoluciji 1244 SB UN, razmotriti mogućnost povratka do 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo
Hronika

Petar Petković: Zvanični Beograd će, po Rezoluciji 1244 SB UN, razmotriti mogućnost povratka do 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2022.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, je večeras rekao da će zvanični Beograd, po Rezoluciji SB UN 1244, razmotriti mogućnost povrtaka do 1.000. pripadnika svojih bezbednostih snaga na Kosovo.

On je na konferenciji za novinare hitno zakazanoj u Vladi Srbije u 23:00 to najavio zbog, kako je kazao, "protovpravne i nasilne odluke (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija" da "okupira sever " Kosova.

Optužio je kosovskog premijera i da želi da protera Srbe kao i da pokušava da omogući sprovodjenje lokalnih izbora u četiri severne opštine.

Kazao je da je, po informacijama, večeras u 20:30 izmedju 300 i 350 pripadnika kosovske policije ušlo u severnu Mitrpovicu i da su potom rasporedili u delovima grada medju stanovništvvom.

Ocenio je da je Kurti to naredio pošto je prethodno, kako je kazao, policija "slavodobitno u Velikoj Hoči hapsila vino "i maltretirala porodicu Petrović" vlasnici vinarije.

Kazao je i da su medju kosovskim policajacima koji su stigli na sever bili i priapdnici policije sa pancirima i specijalnih jedinica, s "dugim cevima" i oklopnim vozilama.

Naglsio je da je time prekršen Briselski sporazum po kojem, kako je kazao, na severu mogu da budu samo priapdnici policije iz tamošnjeg direktorata Sever.

Podsetio je i na više puta ponovljen stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanični Beograd neće dozvoliti nikakve "Oluje" i "Pogrome" progon srpskog stanovništva.

Ocenio je da medjunarodna zajednica "izgleda nije dovljno dobro shvatila te izjave Vučića", te je medjunarodnu zajednicu pozvao da, kako je kazao, "urazumi Kurtija".

Naglasio je da Beograd nije izazavao nijednu pravokaciju i da nije prekršio Briselski sporazum, te optužio kosovskog premijera da on to sve radi.

Kazao je i da će Vučić i sutra imati niz sastanaka s predstavncima medjunarodne zajednice.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner