субота, 28. мај 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ивица Дачић: Србија мора да игра на победу
Хроника

Ивица Дачић: Србија мора да игра на победу

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 30. август 2013.

БЕОГРАД - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ реконструкције Владе да убрза Србију и да је промени.

"Србији данас треба све и треба јој одмах", рекао је Дачић у експозеу поводом избора нових чланова владе.

Србија, поручио је, не сме да дозволи да буде земља изневерених очекивања и пропуштених прилика, која и даље води битке изгубљених ратова.

"Србија мора да игра на победу", констатовао је премијер.

Према његовим речима, циљ који ова држава и њен народ заслужују је - модернија, ефикаснија, праведнија, уређенија, поштована, сигурна и богата Србија.

Нова визија Србије базира се на четири основне претпоставке, а то су: универзални минимум социјалне заштине, консолидовање јавних финансија, корпоратизација привреде и за све то смислена законска регулатива.

Образлажући ове претпоставке, Дачић је рекао да оне подразумевају да универзални минимун социјалне заштите никога неће оставити на цедилу, да консолидација јавних финансија значи и нову пореску политику, односно одговорну државу и грађане, да корпоратизација привреде успоставља однос према државном као према свом и да све то треба да прати смислена законска регулатива.

Подсетивши на експозе који је пре 13 месеци имао пред посланицима у Скупштини Србије Дачић је навео да је тада обећао да ће његова влада радити на будућности земље и народа, на изградњи интегралне визије будућности Србије и да ка тој будућности закорачимо напред.

"Напредак, међутим, није пуко поправљање грешака из прошлости, већ непрекидно кретање ка будућности, и зато смо одлучили да без притиска опозиције, уђемо у најширу и најтемељнију реконструкцију једне владе у парламентарној историји Србије", рекао је Дачић.

То смо урадили, додао је, јер немамо право да будемо задовољни и зато што немамо право да заборавимо да је само стално мењање, стално исправљање, стално побољшавање, једини пут до оног циља који ова држава и њен народ заслужују.

"А тај циљ је модернија, праведнија, ефинаснија, уређенија, поштована, сигурна и богата Србија", казао је Дачић.

А основни циљ реконструкције владе, додао је, управо су нови задаци који владе који треба да убрзају Србију, да је промене, а не да стално Србија буде талац међустраначких сукоба и поделе власти.

"Зато се међу 11 нових чланова владе налази више од половине нестраначких личности. Знам да Србији данас треба све и да јој то треба одмах", рекао је Дачић.

Подсетивши да је Србија прошла кроз историјску кризу у којој су доведени у питање наши национални и државни интереси, суочена с распадом бивше заједничке државе, ратовима, насилном сецесијом дела територије, двоструким стандардима међународне заједнице, са економским осиромашењем и губљење сваке перспективе, Дачић је спела да направи "вероватно и најкрупније кораке напред".

"Почели смо да преговарамо с Приштином, отварајући сасвим ново поглавље за припаднике нашег народа на Косову и Метохији. Поглавље које ће им омогућити да буду међународно признати и прихваћени као политички субјект, и чији глас се поштује и уважава, али који ће их истовременио заштити и омогућити им нормалан живот, без страха од било чије доминације и насилног одвајања од Србије", казао је Дачић.

Он је навео да је осим добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, важан и начин на који је влада то остварила истакавши да је "ова влада успела управо у том начину за разлику од свих влада које су то можда желеле или нису", али да је у сваком случају урадила пуно више него било која друга да се то догоди.

"Још важније, ова влада ниједног тренутка никога, ни у Србији нити у свету није лагала. Имали смо циљ, ништа нисмо крили. Учинили смо све што смо рекли да ћемо учинити. На крају, осим датума, добили смо још нешто, признати смо за поуздане партнере", рекао је премијер.

Сада је, додао је, за сваког грађанина и за владу на реду тежи и важнији део, јер Европа је пред вратима, али још није у Србији.

"Онолико колико будемо у стању да будемо Европа, толико ће и Европа бити овде. У сваком селу, у свакој глави и то као систем вредности, као скуп правила, закона, изграђености институција. То је следећи приоритет ове владе. То је циљ који морамо да остваримо", навео је премијер.

Као највећи проблем означио је тешку екномску ситуацију, а економски опоравак као национални приоритет.

"Мора се зауставити економско урушавање земље", казао је Дачић и навео неке параметре који нас сада осликавају у тој области, као и планове за наредни период.

Истакавши и неке позитивне помаке, попут повећања увоза, инфлације која је стављена под контролу, аранжмана ЈАТ-а са Етихадом, он је указао да су српске јавне финансије и привредни систем у веома тешком, алармантном стању, због чега је, додао је, неопходно да у овој области дође до промене у начину на који се води економска политика, што је подразумевало и промене у структури владе прикликом реконструкције.

"Циљ је храбрим и одмереним потезима извести српску економију и државне финансије на пут дугорочне одрживости. Мора да дође до стабилизације јавних финансија и економског система, креирања одрживог и повољног пословног окружења и стимулисања одрживог економског раста кроз активну развојну политику".

Набрајајући четири главне претпоставке за нову визију Србије Дачић је напоменуо да је у свему томе веома важно да се успостави отворени дијалог са привредом, удружењима , синдикатима, стручном јавношћу, научним круговима и представницима међународних институција.

Стратегија развоја Србије, додао је, мора да буде заснована на ономе што Србија има и што представља нашу компаративну предност, а то су пољопривреда и прехрамбена индустрија, енергетика и инфраструктура, као и аутомобилска индyстрија и информационе технологије.

"То су гране од којих треба очекивати да почне нови инвестициони циклус", рекао је Дачић и нагласио да је дилема "развој или штедња" лажно питање, јер је нама неопходно и једно и друго.

"Једино је решење у смањивању нерационалне потрошње, смањивању бирократије и елиминисању непотребних трошкова државе, а с друге стране у повећању инвестиционе потрошње како би се подстакао развој и повећало запошљавање, уз социјалну одговорност у погледу заштите најугроженијих слојева становништва", казао је Дачић.

Осим привреде, наравно, додао је Дачић, потребно је развијати и остале области у друштву, због чега је реконструкција обухватила многе секторе и ресоре, а кад је реч о отпочињању преговора са ЕУ истакао је да је то постигнуће разлог да погледамио шта можемо да урадимо још боље.

"То је једноставно неминовност, последица и то добра, наше промењене свести и спремности да добар резултат, истог тренутка када га постигнемо, заменимо новим циљем. Тај нови циљ је другачија Србија, промењени инжењеринг на који начин укупни систем функционише, политика без маске", рекао је Дачић и заључио: "Основни циљ реконструкције Владе су управо ти нови циљеви и задаци, који су судбински за будућност Србије".

Премијер је затим представио чланове Владе и позвао посланике да гласају за њен нови састав.

Успех борбе против корупције и криминала гарантује препород

Дачић је изјавио је да ће Србија наставити енергичну борбу против криминала и корупције, те потврдио чврсто опредељење владе да "нема препорода земље без успеха у тој борби".

Он је подсетио да је од 1. августа прошле године до 31. јула ове године формирано 27 предмета за 236 лица као извршилаца кривичних дела из надлежности Тужилаштва за организовани криминал. У истом периоду против 117 лица су након завршене истраге подигнуте и оптужнице, а остале истраге су у току.

"Од ових 117 оптужница, које су подигнуте у кривичним поступцима покренутим након 1. августа прошле године, односно након формирања владе, 113 је потврђено", навео је Дачић и додао да су подигнуте још 63 оптужнице после спроведених истрага покренутих у ранијем периоду, што чини укупно 180 оптужених лица у 18 кривичних предмета.

Дачић је подсетио и да су у том периоду донете првостепене пресуде против 254 лица, од чега је 204 осуђујућих.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер