петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Иван Маринковић: Број становника Србије после предстојећег пописа могао би да буде око 6,5 милиона, а за неколико година број становника биће мањи него 1945.
Хроника

Иван Маринковић: Број становника Србије после предстојећег пописа могао би да буде око 6,5 милиона, а за неколико година број становника биће мањи него 1945.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 19. септембар 2022.

 Демограф Иван Маринковић оценио је данас да би број становника после предстојећег пописа могао да буде око 6,5 милиона и истакао да ће за неколико година у Србији бити мањи број становништва него после Другог светског рата.

„Када се укључе и спољне миграције, процене су да би број становника сада могао да буде испод 6,5 милиона, а средином века очекује се да ће нас бити 3,5 милиона до четири милиона, то је мање него што нас је било после Другог светског рата, јер је 1948. године у Србији било шест милиона грађана“, рекао је Маринковић за Новости.

Он је додао да су процене да се годишње из Србије исели 15.000-20.000 људи више него што се досели, па се очекује укупан пад у односу на прошли попис од око 700.000 становника.

Према његовим речима, на број становништва утиче и мањи број рођене деце, јер већина жена одлучује да не радја.

Такодје је рекао да ће бити пописани и странци који тренутно бораве у Србији.

„Они који су дуже од годину дана у нашој земљи рачунаће се у наше становништво, баш као што они који живе дуже од годину дана у иностранству улазе у састав тамошњег становништва“, казао је Маринковић.

Последњи попис одржан је 2011. године, када је Србија имала 7.186.862 становника.

У земљи је било 48,69 одсто мушкараца, 51,31 одсто жена, а просечна старост је била 42 године.

Ове године попис ће почети 1. октобра, а први резултати биће објављени 30. новембра.

Републички завод за статистику проценио је да ће ове године бити мање грађана и да ће бити просечно старији, тј. да Србија тренутно има око 6,8 милиона грађана.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер