Početna strana > Hronika > Ivan Marinković: Broj stanovnika Srbije posle predstojećeg popisa mogao bi da bude oko 6,5 miliona, a za nekoliko godina broj stanovnika biće manji nego 1945.
Hronika

Ivan Marinković: Broj stanovnika Srbije posle predstojećeg popisa mogao bi da bude oko 6,5 miliona, a za nekoliko godina broj stanovnika biće manji nego 1945.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 19. septembar 2022.

 Demograf Ivan Marinković ocenio je danas da bi broj stanovnika posle predstojećeg popisa mogao da bude oko 6,5 miliona i istakao da će za nekoliko godina u Srbiji biti manji broj stanovništva nego posle Drugog svetskog rata.

„Kada se uključe i spoljne migracije, procene su da bi broj stanovnika sada mogao da bude ispod 6,5 miliona, a sredinom veka očekuje se da će nas biti 3,5 miliona do četiri miliona, to je manje nego što nas je bilo posle Drugog svetskog rata, jer je 1948. godine u Srbiji bilo šest miliona građana“, rekao je Marinković za Novosti.

On je dodao da su procene da se godišnje iz Srbije iseli 15.000-20.000 ljudi više nego što se doseli, pa se očekuje ukupan pad u odnosu na prošli popis od oko 700.000 stanovnika.

Prema njegovim rečima, na broj stanovništva utiče i manji broj rođene dece, jer većina žena odlučuje da ne radja.

Takodje je rekao da će biti popisani i stranci koji trenutno borave u Srbiji.

„Oni koji su duže od godinu dana u našoj zemlji računaće se u naše stanovništvo, baš kao što oni koji žive duže od godinu dana u inostranstvu ulaze u sastav tamošnjeg stanovništva“, kazao je Marinković.

Poslednji popis održan je 2011. godine, kada je Srbija imala 7.186.862 stanovnika.

U zemlji je bilo 48,69 odsto muškaraca, 51,31 odsto žena, a prosečna starost je bila 42 godine.

Ove godine popis će početi 1. oktobra, a prvi rezultati biće objavljeni 30. novembra.

Republički zavod za statistiku procenio je da će ove godine biti manje građana i da će biti prosečno stariji, tj. da Srbija trenutno ima oko 6,8 miliona građana.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner