петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ђорђе Вукадиновић - Две трећине грађана Србије сматра да су САД и НАТО криви за рат у Украјини. Дејан Мировић: Отцепљење Косова се не може правдати отцепљењем Донбаса
Хроника

Ђорђе Вукадиновић - Две трећине грађана Србије сматра да су САД и НАТО криви за рат у Украјини. Дејан Мировић: Отцепљење Косова се не може правдати отцепљењем Донбаса

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 24. март 2022.

Чак две трећине грађана Србије, односно 61 одсто, сматра да су САД и НАТО криве за рат у Украјини, док њих 4,5 одсто самтра да је крива Украјина, а 3,5 одсто мисли да је крива Русија, истакао је Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли (НСПМ).

Он је на данашњој дебати “Србија 1999. и Украјина 2022. – сличности и разлике”, која је одржана у Медија центру, представио истраживање које је спровео НСПМ, а које је имало два питања – ко је у праву и ко је крив за рат у Украјини.

Вукадиновић је навео да је истраживање покзало да пет одсто грађана Србије сматра да је Украјина у праву, 36 одсто да је Русија, 29 одсто мисли да нико није у праву, а 30 одсто не може да се определи.

Мислим да грађани Србије не греше много, осећају да је то наставак оног што су гледали над собом и око себе 1999. године. Српско јавно мњење још реагује на здрав и логичан начин, а наше елите не воле да виде став јавног мњења

– Истраживање показује да јавно мњење у Србији спонтано русофилно, из различитих разлога, рационалних или ирационалних. Мислим да грађани Србије не греше много, осећају да је то наставак оног што су гледали над собом и око себе 1999. године. Српско јавно мњење још реагује на здрав и логичан начин, а наше елите не воле да виде став јавног мњења – истакао је Вукадиновић.

Навео је да је рат велико зло, те да је одговорност на елитама да учине све што могу да се рат предухитри и избегне.

– Међународно право није џу бокс или самопослуга, оно постоји или не постоји, криши се или не крши. Грађани Србије су били сведоци таквог кршања и управо због тога су скептични према образложењима која долазе из истих центара моћи и због тога подржавају Русију – истакао је Вукадиновић.

Он сматра да Србија не треба ни према једној земљи да подржи санкције, не само према Русији.

Пророковић: Ово што видимо није „међународна изолација Русије“ – већ западна изолација Русије

Професор Душан Пророковић истакао је да постоје сличности и разлике СРЈ 1999. и Украјине 2022. године, наводећи две кључне ствари – прва је да се против Русије примењује концепт отпадничке државе, како што је СРЈ била отпадничка држава.

Указао је да је овај концепт отпадничке државе разрађен током власти Била Клинтона.

– Светски поредак је 1999. добио поларни облик. Тада је показано шта то значи, пошто су САД могле да заобилазе Савет безбедности Уједињених нација, да војно интервенишу у једној земљи, да бомбардују кинеску амбасаду, да убрзају ширење НАТО на Исток – истакао је Пророковић.

Рекао је да је у току почетак дедоларизација, односно почетак обезбеђивања долара и пад вредности америчких обвезница у будућности.

– Русија није Србија и околности у свету су другачије него 1999. године. САД и његови европски вазали морају схватити чињеницу да немају приступ ресурсима и да штампају долар у неограниченим количинама Хистерија коју гледамо у западним медијима и лудило које се огледа у прекограничним  западним државама и међународним организацијама у којима западне земље имају контролни пакет акција, управо је последица овог сазнања – указао је Пророковић.

- За разлику од пропагандног деловања, током којег је  због проглашавања Русије за „отпадничку земљу“ дозвољено све, реалност нам показује нешто друго.

Прво, план политичке и економске Русије је пропао. Он од старта уопште није реалан. Ово што видимо није „међународна изолација Русије“ – како нам свакодневно понавља немачки канцелар Шолц, већ западна изолација Русије. Разлика је и суштинска и политичка. Дакле, без сарадње са Кином (а уколико немају Кину на својој страни...) , без сарадње са Индијом и Бразилом, и у великој мери са водећим муслиманским земљама – западна стратегија не може донети очекивани резултат. на страни Запада нема чак ни доскорашњих америчких партнера, попут Саудијске Арабије, Пакистана или Мексика. Запад је остао сам у међународној арени, уз САД ту су још и Канада, Аустралија, Јапан и прилично невољно Јужна Кореја. Чак ни НАТО није хомоген, пошто Турска одбија да прати западну политику према Русији - истакао је Пророковић.

Мировић: Доњецк и Луганск су имали право на отцепљење, Косово није, и иза овога стоји међународно право

Професор Дејан Мировић истакао је да се не поштују обавезујуће резолуције УН.

– У нашој кризи је то резолуција 1244. Њу не поштује Европска унија, изузимајући пет земаља, и не поштује је Вучић, који нас убеђује да ова резолуција не дејствује, што није тачно – истакао је Мировић.

Указао је да је криза у Украјини почела још 2014. године, а да су споразуми из 2015. преточени у Резолуцију 2202.

Зеленски је укинуо руски језик, поручио им да могу да се иселе ако им не одговара да живе у Украјини и навео да неће поштовати Резолуцију 2202, и у томе је имао јавну подршку САД, Немачке и Француске

– У њој се прописује да ће Доњецк и Луганск остати део Украјине, али да им се гарантује политичко деловање и језичко опредељење. Зеленски је укинуо руски језик, поручио им да могу да се иселе ако им не одговара да живе у Украјини и навео да неће поштовати Резолуцију 2202, и у томе је имао јавну подршку САД, Немачке и Француске – рекао је Мировић.

Додао је да су западне државе допринеле дешавањима у Украјини, јер не поштују резолуције 1244 и 2202, као што Резолуцију 1244 не поштује Вучић и опозиција, попут опозиције око Драгана Ђиласа.

– Централна власт у Кијеву је вршила ратна дејства против руске мањине на истоку Украјине. Доњецк и Луганск су имали право на отцепљрење, Косово није, и иза овога стоји међунардоно право – нагласио је Мировић, додајући да је Србија у Генералној скупштини УН требало “макар да буде неутрална, ако не и против”.

Рељић: Нацизам се после Хладног рата легитимише у Европи као „демократски свет“

Професор Слободан Рељић, навео је да се нацизам после Хладног рата легитимише као демократски свет у европској породици народа.

– Украјина се гура у екстремни нацизам, зато данас није чудно кад неки тамо водитељ каже да треба да се побију руска деца. 2014. имали сте ГС УН покренула резолуцију о забрани величања нацизма, а против су биле Канада, САД и Украјина, око 55 било уздржаних, међу којима су биле све државе ЕУ – навео је Рељић.

– Народ у Србији нема дилему, сва истраживања показују како су оријентисани, политичка елита има озбиљну дилему. 23 године после НАТО агресије, поново се налазимо на великој пректретници, рекао је Рељић.

(Данас, НСПМ)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер