Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović - Dve trećine građana Srbije smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini. Dejan Mirović: Otcepljenje Kosova se ne može pravdati otcepljenjem Donbasa
Hronika

Đorđe Vukadinović - Dve trećine građana Srbije smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini. Dejan Mirović: Otcepljenje Kosova se ne može pravdati otcepljenjem Donbasa

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. mart 2022.

Čak dve trećine građana Srbije, odnosno 61 odsto, smatra da su SAD i NATO krive za rat u Ukrajini, dok njih 4,5 odsto samtra da je kriva Ukrajina, a 3,5 odsto misli da je kriva Rusija, istakao je Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli (NSPM).

On je na današnjoj debati “Srbija 1999. i Ukrajina 2022. – sličnosti i razlike”, koja je održana u Medija centru, predstavio istraživanje koje je sproveo NSPM, a koje je imalo dva pitanja – ko je u pravu i ko je kriv za rat u Ukrajini.

Vukadinović je naveo da je istraživanje pokzalo da pet odsto građana Srbije smatra da je Ukrajina u pravu, 36 odsto da je Rusija, 29 odsto misli da niko nije u pravu, a 30 odsto ne može da se opredeli.

Mislim da građani Srbije ne greše mnogo, osećaju da je to nastavak onog što su gledali nad sobom i oko sebe 1999. godine. Srpsko javno mnjenje još reaguje na zdrav i logičan način, a naše elite ne vole da vide stav javnog mnjenja

– Istraživanje pokazuje da javno mnjenje u Srbiji spontano rusofilno, iz različitih razloga, racionalnih ili iracionalnih. Mislim da građani Srbije ne greše mnogo, osećaju da je to nastavak onog što su gledali nad sobom i oko sebe 1999. godine. Srpsko javno mnjenje još reaguje na zdrav i logičan način, a naše elite ne vole da vide stav javnog mnjenja – istakao je Vukadinović.

Naveo je da je rat veliko zlo, te da je odgovornost na elitama da učine sve što mogu da se rat preduhitri i izbegne.

– Međunarodno pravo nije džu boks ili samoposluga, ono postoji ili ne postoji, kriši se ili ne krši. Građani Srbije su bili svedoci takvog kršanja i upravo zbog toga su skeptični prema obrazloženjima koja dolaze iz istih centara moći i zbog toga podržavaju Rusiju – istakao je Vukadinović.

On smatra da Srbija ne treba ni prema jednoj zemlji da podrži sankcije, ne samo prema Rusiji.

Proroković: Ovo što vidimo nije „međunarodna izolacija Rusije“ – već zapadna izolacija Rusije

Profesor Dušan Proroković istakao je da postoje sličnosti i razlike SRJ 1999. i Ukrajine 2022. godine, navodeći dve ključne stvari – prva je da se protiv Rusije primenjuje koncept otpadničke države, kako što je SRJ bila otpadnička država.

Ukazao je da je ovaj koncept otpadničke države razrađen tokom vlasti Bila Klintona.

– Svetski poredak je 1999. dobio polarni oblik. Tada je pokazano šta to znači, pošto su SAD mogle da zaobilaze Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, da vojno intervenišu u jednoj zemlji, da bombarduju kinesku ambasadu, da ubrzaju širenje NATO na Istok – istakao je Proroković.

Rekao je da je u toku početak dedolarizacija, odnosno početak obezbeđivanja dolara i pad vrednosti američkih obveznica u budućnosti.

– Rusija nije Srbija i okolnosti u svetu su drugačije nego 1999. godine. SAD i njegovi evropski vazali moraju shvatiti činjenicu da nemaju pristup resursima i da štampaju dolar u neograničenim količinama Histerija koju gledamo u zapadnim medijima i ludilo koje se ogleda u prekograničnim  zapadnim državama i međunarodnim organizacijama u kojima zapadne zemlje imaju kontrolni paket akcija, upravo je posledica ovog saznanja – ukazao je Proroković.

- Za razliku od propagandnog delovanja, tokom kojeg je  zbog proglašavanja Rusije za „otpadničku zemlju“ dozvoljeno sve, realnost nam pokazuje nešto drugo.

Prvo, plan političke i ekonomske Rusije je propao. On od starta uopšte nije realan. Ovo što vidimo nije „međunarodna izolacija Rusije“ – kako nam svakodnevno ponavlja nemački kancelar Šolc, već zapadna izolacija Rusije. Razlika je i suštinska i politička. Dakle, bez saradnje sa Kinom (a ukoliko nemaju Kinu na svojoj strani...) , bez saradnje sa Indijom i Brazilom, i u velikoj meri sa vodećim muslimanskim zemljama – zapadna strategija ne može doneti očekivani rezultat. na strani Zapada nema čak ni doskorašnjih američkih partnera, poput Saudijske Arabije, Pakistana ili Meksika. Zapad je ostao sam u međunarodnoj areni, uz SAD tu su još i Kanada, Australija, Japan i prilično nevoljno Južna Koreja. Čak ni NATO nije homogen, pošto Turska odbija da prati zapadnu politiku prema Rusiji - istakao je Proroković.

Mirović: Donjeck i Lugansk su imali pravo na otcepljenje, Kosovo nije, i iza ovoga stoji međunarodno pravo

Profesor Dejan Mirović istakao je da se ne poštuju obavezujuće rezolucije UN.

– U našoj krizi je to rezolucija 1244. Nju ne poštuje Evropska unija, izuzimajući pet zemalja, i ne poštuje je Vučić, koji nas ubeđuje da ova rezolucija ne dejstvuje, što nije tačno – istakao je Mirović.

Ukazao je da je kriza u Ukrajini počela još 2014. godine, a da su sporazumi iz 2015. pretočeni u Rezoluciju 2202.

Zelenski je ukinuo ruski jezik, poručio im da mogu da se isele ako im ne odgovara da žive u Ukrajini i naveo da neće poštovati Rezoluciju 2202, i u tome je imao javnu podršku SAD, Nemačke i Francuske

– U njoj se propisuje da će Donjeck i Lugansk ostati deo Ukrajine, ali da im se garantuje političko delovanje i jezičko opredeljenje. Zelenski je ukinuo ruski jezik, poručio im da mogu da se isele ako im ne odgovara da žive u Ukrajini i naveo da neće poštovati Rezoluciju 2202, i u tome je imao javnu podršku SAD, Nemačke i Francuske – rekao je Mirović.

Dodao je da su zapadne države doprinele dešavanjima u Ukrajini, jer ne poštuju rezolucije 1244 i 2202, kao što Rezoluciju 1244 ne poštuje Vučić i opozicija, poput opozicije oko Dragana Đilasa.

– Centralna vlast u Kijevu je vršila ratna dejstva protiv ruske manjine na istoku Ukrajine. Donjeck i Lugansk su imali pravo na otcepljrenje, Kosovo nije, i iza ovoga stoji međunardono pravo – naglasio je Mirović, dodajući da je Srbija u Generalnoj skupštini UN trebalo “makar da bude neutralna, ako ne i protiv”.

Reljić: Nacizam se posle Hladnog rata legitimiše u Evropi kao „demokratski svet“

Profesor Slobodan Reljić, naveo je da se nacizam posle Hladnog rata legitimiše kao demokratski svet u evropskoj porodici naroda.

– Ukrajina se gura u ekstremni nacizam, zato danas nije čudno kad neki tamo voditelj kaže da treba da se pobiju ruska deca. 2014. imali ste GS UN pokrenula rezoluciju o zabrani veličanja nacizma, a protiv su bile Kanada, SAD i Ukrajina, oko 55 bilo uzdržanih, među kojima su bile sve države EU – naveo je Reljić.

– Narod u Srbiji nema dilemu, sva istraživanja pokazuju kako su orijentisani, politička elita ima ozbiljnu dilemu. 23 godine posle NATO agresije, ponovo se nalazimo na velikoj prektretnici, rekao je Reljić.

(Danas, NSPM)