Početna strana > Hronika > „Demokratska partija Kosova“ predlaže rezoluciju „o genocidu srpskih vlasti nad Albancima 1998-1999“
Hronika

„Demokratska partija Kosova“ predlaže rezoluciju „o genocidu srpskih vlasti nad Albancima 1998-1999“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. mart 2015.

Poslanička grupa Demokratske partije Kosova (DPK) predložila da se na narednoj sednici Skupštine Kosova usvoji "rezolucija o genocidu srpskih vlasti nad Albancima tokom rata 1998-1999. godine".

Potpredsednica Skupštine Kosova i predstavnica bošnjačke parlamentarne grupe Duda Balje izjavila je za RTK 2 da će rezolucija najviše štete naneti srpskoj zajednici koja i dalje bojkotuje rad Skupštine Kosova.

- Mislim da je bitno da se rasvetli sudbina nestalih lica, međutim, u ovom momentu kada Srbi nisu u parlamentu, kada srpski poslanici ne prisustvuju sednici i kada srpski političari bojkotuju centralne vlasti, mislim da će ovakva rezolucija ići najviše na štetu srpskoj zajednici - rekla je Balje.

Ona je najavila da će se o zahtevu za usvajanje rezolucije o genocidu raspravljati na narednoj sednici i da će ona verovatno biti usvojena, jer, kako kaže, predstavnici DPK-a i DSK-a imaju dovoljan broj glasova da je izglasaju.

Balje je ocenila da je bojkot predstavnika Srpske liste "nezreo politički čin".

- Srpski glasovi su bitni kada se raspravlja i kada se traži dvotrećinski broj glasova manjinskih poslanika. Međutim, mi smo bez njih usvojili i budžet, raspravljali o RTK-u i još mnogim temama. Mislim da su Srbi deo čitave ove priče, deo kosovskog društva i mislim da su mnogo, mnogo toga propustili zbog bojkota - rekla je ona.

Balje je dodala da bojkot srpskih poslanika negativno utiče i na ostale manjinske zajednice.

Ivica Dačić: Rezolucija o genocidu ne doprinosi nastavku dijaloga

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da rezolucija o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine, koju je poslanička grupa Demokratske partije Kosova podnela kosovskoj skupštini, ne ide u prilog razgovorima u Briselu.

Dačić je novinarima posle sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem rekao da se o genocidu ne glasa, već da se o njemu sudi.

 - Malopre sam dobio vest da će kosovska skupština da razmatra neku deklaraciju o genocidu na Kosovu. Pa čekajte, zar neko misli da Srbija pod tim uslovima može da razgovara u Briselu? Čemu to sve? - naveo je Dačić

On je podsetio da Beograd pre nekoliko dana posetila visoka predstavnica EU Frederika Mogerini, da je sa njom razgovarano o nastavku dijaloga sa Prištinom, kao i da se premijer Srbije Aleksandar Vučić čuo sa kosovskim premijerom Isom Mustafom kako da se nastavi dijalog i šta treba da se radi kako bi se predstavnici Srba vratili u kosovske institucije.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner