субота, 27. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > „Демократска партија Косова“ предлаже резолуцију „о геноциду српских власти над Албанцима 1998-1999“
Хроника

„Демократска партија Косова“ предлаже резолуцију „о геноциду српских власти над Албанцима 1998-1999“

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 31. март 2015.

Посланичка група Демократске партије Косова (ДПК) предложила да се на наредној седници Скупштине Косова усвоји "резолуција о геноциду српских власти над Албанцима током рата 1998-1999. године".

Потпредседница Скупштине Косова и представница бошњачке парламентарне групе Дуда Баље изјавила је за РТК 2 да ће резолуција највише штете нанети српској заједници која и даље бојкотује рад Скупштине Косова.

- Мислим да је битно да се расветли судбина несталих лица, међутим, у овом моменту када Срби нису у парламенту, када српски посланици не присуствују седници и када српски политичари бојкотују централне власти, мислим да ће оваква резолуција ићи највише на штету српској заједници - рекла је Баље.

Она је најавила да ће се о захтеву за усвајање резолуције о геноциду расправљати на наредној седници и да ће она вероватно бити усвојена, јер, како каже, представници ДПК-а и ДСК-а имају довољан број гласова да је изгласају.

Баље је оценила да је бојкот представника Српске листе "незрео политички чин".

- Српски гласови су битни када се расправља и када се тражи двотрећински број гласова мањинских посланика. Међутим, ми смо без њих усвојили и буџет, расправљали о РТК-у и још многим темама. Мислим да су Срби део читаве ове приче, део косовског друштва и мислим да су много, много тога пропустили због бојкота - рекла је она.

Баље је додала да бојкот српских посланика негативно утиче и на остале мањинске заједнице.

Ивица Дачић: Резолуција о геноциду не доприноси наставку дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да резолуција о геноциду Срба над Албанцима током сукоба 1999. године, коју је посланичка група Демократске партије Косова поднела косовској скупштини, не иде у прилог разговорима у Бриселу.

Дачић је новинарима после састанка са италијанским шефом дипломатије Паолом Ђентилонијем рекао да се о геноциду не гласа, већ да се о њему суди.

 - Малопре сам добио вест да ће косовска скупштина да разматра неку декларацију о геноциду на Косову. Па чекајте, зар неко мисли да Србија под тим условима може да разговара у Бриселу? Чему то све? - навео је Дачић

Он је подсетио да Београд пре неколико дана посетила висока представница ЕУ Фредерика Могерини, да је са њом разговарано о наставку дијалога са Приштином, као и да се премијер Србије Александар Вучић чуо са косовским премијером Исом Мустафом како да се настави дијалог и шта треба да се ради како би се представници Срба вратили у косовске институције.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер