Početna strana > Hronika > Danas: Protiv ulaska u EU glasalo bi 40 odsto građana Srbije
Hronika

Danas: Protiv ulaska u EU glasalo bi 40 odsto građana Srbije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. jun 2016.

Oko 60 odsto građana Srbije bi na eventualnom referendumu podržalo ulazak zemlje u EU, dok bi 40 odsto bilo protiv, izjavio je direktor Sektora za javnomnenjska istraživanja Agencije Ipsos stratedžik marketing Marko Uljarević, na osnovu poslednjeg istraživanja sprovedenog u maju (pre Bregzita).

On je za list "Danas" ocenio da će izlazak Velike Britanije iz EU "svakako uticati" na promenu stavova građana Srbije prema Uniji.

"Evroskepticizam kod građana Srbije eskalira zavisno od spoljašnjih događaja koji se reflektuju na našu političku scenu. Posmatrano na dugi rok, jasan je trend rasta evroskepticizma u Srbiji. Sadašnji saziv Skupštine Srbije vernije oslikava situaciju u zemlji, makar po pitanju evropskog puta Srbije, koliko god se to nekome dopadalo ili ne", ocenio je Uljarević.

On je rekao da je broj građana Srbije raspoloženih antievropski danas mnogo veći nego 2006. ili 2007. godine, ali ipak manji od rekorda zabeleženog 2011. godine, kada je Srpska napredna stranka bila u opoziciji.

"Poslednji raspoloživi podaci iz maja govore da bi više od polovine građana Srbije na eventualnom referendumu glasalo za pridruživanje EU, dok bi jedna trećina bila protiv. Kada se ti procenti koji se odnose na ukupnu populaciju, preračunaju samo na one koji bi glasali na referendumu, majski podaci govore da bi 60 odsto od izašlih glasalo za pridruživanje dok bi 40 odsto glasalo protiv", kazao je Uljarević.

Kako je naveo, protiv članstva Srbije u EU glasao bi svaki deseti birač Demokratske stranke, svaki četvrti glasač Srpske napredne stranke ili svaki treći birač Pokreta Dosta je bilo dok bi pridruživanje Uniji podržao svaki peti-šesti glasač Srpske radikalne stranke ili svaki sedmi birač Dveri.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner