Početna strana > Hronika > Bratislav Gašić: Srbija opredeljena za partnerski odnos sa NATO paktom na najvišem nivou
Hronika

Bratislav Gašić: Srbija opredeljena za partnerski odnos sa NATO paktom na najvišem nivou

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. septembar 2015.

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je danas Komandu združenih snaga NATO–a u Napulju i u razgovoru sa komandantom tih snaga admiralom Markom Fergusonom ponovio opredeljenost Srbije da održava partnerski odnos sa NATO paktom na najvišem nivou kroz Partnerstvo za mir.

Gašić i Ferguson, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, razgovarali su o vojnoj saradnji Srbije i NATO-a pod okriljem programa Partnerstvo za mir i o saradnji Vojske Srbije i Kfora. Oni su se saglasili da redovni sastanci na visokom nivou doprinose daljem jačanju ostvarene saradnje kroz različite mehanizme tog programa.

Ministar je ponovio opredeljenost Srbije da održava partnerski odnos sa NATO paktom kroz Partnerstvo za mir na najvišem nivou, što, kako se navodi, potvrđuje ovogodišnje usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva i skorašnja ratifikacija Sporazuma o statusu snaga PFP — SOFA u Narodnoj skupštini.

Gašić je rekao da će kao i do sad saradnja u budućnosti biti pre svega zasnovana na potrebi da Srbija izgrađuje i održava neophodne kapacitete za angažovanje u operacijama UN i Evropske unije.

„Na taj način naša zemlja, u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo u Evropskoj uniji, davaće svoj doprinos njenoj zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici“, rekao je Gašić tokom razgovora.

Kako se navodi, opredeljenost ka članstvu u EU, kao i dalje razvijanje saradnje sa državama regiona, Srbija potvrđuje u aktuelnim okolnostima migrantske krize.

Tokom razgovora sa admiralom Fergusonom, Gašić je naglasio da je Srbija pokazala spremnost da preuzme odgovarajući deo tereta nastale krize i da preuzme podjednaku odgovornost, nadajući se, u međuvremenu, sveobuhvatnom rešenju Evropske unije i međunarodne zajednice.

U odnosu na saradnju Vojske Srbije i Kfora, ministar odbrane je posebno podvukao značaj nesmanjivanja snaga Kfora u narednom periodu, pri čemu je posebno pohvalio profesionalan pristup komande i vojnika u izvršavanju mandata koji je dodeljen Rezolucijom SB UN 1244.

Gašić smatra da je saradnja Vojske Srbije sa Kforom veoma dobra na svim nivoima, a poseban pečat navedenoj saradnji daju redovni susreti načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom Kfora.

Admiral Ferguson je istovremeno i komandant Pomorskih snaga SAD u Evropi i Pomorskih snaga SAD u Africi.

Njegova zona odgovornosti obuhvata više od 20 miliona kvadratnih nautičkih milja okeana, uključujući vode uz obale Evrope i Afrike, kao i Mediteransko i Crno more.

Ova zona se proteže preko tri kontinenta i obuhvata više od 67 odsto obale, 105 zemalja i skoro 40 odsto svetske populacije.

(Sputnjik) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner