Хроника

Братислав Гашић: Србија опредељена за партнерски однос са НАТО пактом на највишем нивоу

Штампа
уторак, 15. септембар 2015.

Министар одбране Братислав Гашић посетио је данас Команду здружених снага НАТО–а у Напуљу и у разговору са командантом тих снага адмиралом Марком Фергусоном поновио опредељеност Србије да одржава партнерски однос са НАТО пактом на највишем нивоу кроз Партнерство за мир.

Гашић и Фергусон, како се наводи у саопштењу Министарства одбране, разговарали су о војној сарадњи Србије и НАТО-а под окриљем програма Партнерство за мир и о сарадњи Војске Србије и Кфора. Они су се сагласили да редовни састанци на високом нивоу доприносе даљем јачању остварене сарадње кроз различите механизме тог програма.

Министар је поновио опредељеност Србије да одржава партнерски однос са НАТО пактом кроз Партнерство за мир на највишем нивоу, што, како се наводи, потврђује овогодишње усвајање Индивидуалног акционог плана партнерства и скорашња ратификација Споразума о статусу снага ПФП — СОФА у Народној скупштини.

Гашић је рекао да ће као и до сад сарадња у будућности бити пре свега заснована на потреби да Србија изграђује и одржава неопходне капацитете за ангажовање у операцијама УН и Европске уније.

„На тај начин наша земља, у складу са јасним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство у Европској унији, даваће свој допринос њеној заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици“, рекао је Гашић током разговора.

Како се наводи, опредељеност ка чланству у ЕУ, као и даље развијање сарадње са државама региона, Србија потврђује у актуелним околностима мигрантске кризе.

Током разговора са адмиралом Фергусоном, Гашић је нагласио да је Србија показала спремност да преузме одговарајући део терета настале кризе и да преузме подједнаку одговорност, надајући се, у међувремену, свеобухватном решењу Европске уније и међународне заједнице.

У односу на сарадњу Војске Србије и Кфора, министар одбране је посебно подвукао значај несмањивања снага Кфора у наредном периоду, при чему је посебно похвалио професионалан приступ команде и војника у извршавању мандата који је додељен Резолуцијом СБ УН 1244.

Гашић сматра да је сарадња Војске Србије са Кфором веома добра на свим нивоима, а посебан печат наведеној сарадњи дају редовни сусрети начелника Генералштаба Војске Србије са командантом Кфора.

Адмирал Фергусон је истовремено и командант Поморских снага САД у Европи и Поморских снага САД у Африци.

Његова зона одговорности обухвата више од 20 милиона квадратних наутичких миља океана, укључујући воде уз обале Европе и Африке, као и Медитеранско и Црно море.

Ова зона се протеже преко три континента и обухвата више од 67 одсто обале, 105 земаља и скоро 40 одсто светске популације.

(Спутњик) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]