субота, 04. фебруар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Борис Тадић: Фејтов план за север Косова неприхватљив за Србију
Хроника

Борис Тадић: Фејтов план за север Косова неприхватљив за Србију

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 23. јануар 2010.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да би 2010. година могла бити година у којој ће за Косово и Метохију бити пронађено решење у складу са међународним правом и у правцу доприноса остварењу заједничких приоритета, као што је чланство у ЕУ.

Тадић је у говору пред Саветом безбедности УН рекао да се показало да је самопроглашена независности Косова била само још један од неуспешних покушаја да се наметну једнострана решења.

Стога је, по његовом мишљењу, неопходно да се у блиској будућности спутају све екстремистичке снаге које на Балкану покушавају да своју вољу наметну "старим методама".

"Једнострано проглашена независност нас није приближила, већ нас је напротив још више удаљила. Зато је она неодржива", указао је председник Србије и додао да се мора пронаћи храброст да се подстакну умерене снаге и поново изграде мостови, да се превазиђу предрасуде и различитости и да се укроте страсти.

Србија, како је објаснио, жели да се све постојеће политичке несугласице реше преговорима, што ће бити логична последица саветодавног мишљења Међународног суда правде о легалности унилатерално проглашене независности Косова.

"То неће бити лако. Психолошке баријере су високе, и поверење мора да буде обновљено. Први корак је стварање свести о томе да је 1990. година непоновљива.

Србија је данас демократско и напредно друштво које ће се ускоро придружити Европској унији. Сви морамо радити како би се наша заједничка будућност остварила у најближој будућности", поручио је председник Србије.

Тадић је нагласио да је, у међувремену, неопходно да се до тренутка изношења мишљења Међународног суда правде на судије не врши притисак новим признавањима независности Косова.

"Онога тренутка када Међународни суд правде изнесе мишљење, имаћемо могућност да учинимо помак унапред. Сматрамо да је дијалог најефикаснији начин да се дође до одрживог решења - општеприхватљивог и одрживог исхода, који неће безобзирно жртвовати заједничке геостратешке приоритете да би се изашло у сусрет једностраним захтевима и интересима", рекао је Тадић.

У међувремену, УН, према Тадићевим речима, морају остати незаобилазни фактор мира и стабилности на Косову и Метохији.

"Конструктивни приступ који је прихваћен у УН, и у организацијама које раде под супервизијом УН, створио је услове да одговорни учесници у процесима на КиМ делују заједнички на побољшању живота свих житеља Покрајине. То је учињено тако што су пред све бројнијим конкретним проблемима статусна питања остављена по страни", навео је Тадић.

Србија, према његовим речима, подржава такав приступ, што је довело и до конкретних резултата, попут потписивања Протокола о сарадњи Еулекса и Министарства унутрашњих послова Србије.

Тадић је са жаљењем констатовао да, и поред добре воље Београда, проблеми у вези са царином и функционисањем правосуђа у деловима Косова и Метохије још нису решени.

Председник Србије је затражио да се обавезе које је на себе преузео Савет безбедности по питању Косова доследно испуне, и да се на терену спроведу сва договорена решења - од Резолуције 1244 до плана у шест тачака генералног секретара УН.

Једно од питања регулисаних тим документима је наступ УНМИК-а у међународним форумима, подсетио је Тадић, и додао да је за Србију једини прихватљив начин да се глас администрације у Приштини чује на мултилатералним скуповима управо уз посредовање УНМИК-а.

"Косово може и треба да учествује у мултилатералним и регионалним форумима само уз присуство представника УНМИК-а, који говори први, и са плочицом на којој ће писати УНМИК-Косово или лично име учесника", рекао је Тадић и оценио да је одбијање политичких представника Албанаца у Приштини да се на тај начин појављују на међународној сцени чин самоизолације.

Србија, такође, како је додао, сматра да улога Кфора у очувању безбедности на Косову и Метохији не сме бити умањена, а то се посебно односи на заштиту српских манастира и других верских објеката.

"Сматрамо да предлог да се посао обезбеђивања неких од тих објеката уступи локалним полицијским снагама неће допринети побољшању крхке безбедносне ситуације. То је веома важно будући да су и манастирске заједнице, које би биле најпогођеније таквим решењем, исказале отворено противљење", рекао је Тадић.

Када је реч о заштити српског културног наслеђа на Косову, Србија, како је додао, сматра да је, заслугом УНМИК-а, на том пољу учињен знатан напредак, али да је неопходно да ЕУ постави специјалног изасланика чији би задатак био да издејствује сарадњу власти у Приштини по питањима заштите, конзервирања и рестаурације српских сакралних објеката.

Тадић је, међутим, навео и више узнемирујућих података који сведоче о неспремности локалних власти да се проблеми у овој области реше, и позвао УН да се озбиљније ангажују.

Осврћући се на локалне изборе на Косову, прошле јесени, које је расписала администрација у Приштини, Тадић је рекао да су они били потпуно нелегитимни, будући да нису одржани у складу са Резолуцијом 1244, већ на основу плана Мартија Ахтисарија који нема подршку Савета безбедности УН.

"Под задатим околностима било је немогуће да Србија подржи изборе јер било је јасно да нема услова да велика већина косовских Срба на њима учествује", рекао је Тадић, и изразио жаљење због тога што та чињеница није констатована у најновијем извештају генералног секретара УН.

"Наставићемо да подржавамо процес функционалне децентрализације која ће бити прихватљива свим заинтересованим странама. Избори које је расписала Приштина су лажни почетак тог процеса који нас никуда неће одвести. Морамо радити заједно, кроз статусно неутралне организације, као што је ОЕБС, како бисмо створили легитимни план децентрализације који би имао шансу да успе", рекао је Тадић.

Председник Тадић је пред Саветом безбедности изразио протест због опструирања и спречавања посета државних званичника Србије Косову и Метохији, истичући да се власти у Београду доследно придржавају договорених процедура.

"Тешко је замислити наш допринос побољшању ситуације на терену ако нам се ускраћује могућност да радимо са српском заједнисом широм Косова и Метохије", рекао је Тадић.

Председник Србије је изнео недавни пример задржавања министра за Косово и Метохију Горана Богдановића у близини Штрпца, а потом и његове "насилне депортације" од стране Косовске полиције, и позвао надлежне међународне институције да у будућности спрече такве злоупотребе.

"Политичка неслагања око статуса не смеју у будућности резултирати овако драстичним ускраћивањима основних људских права", рекао је Тадић.

"Оваква клима радикалне нетолеранције може само допринети томе да број повратака интерно расељених особа, који је, и према извештају генералног секретара УН, веома низак, буде још нижи. За више од 200.000 Срба који су били жртве етничког чишћења право на повратак је и даље ускраћено. На жалост, албанске власти изгледа желе да пошаљу поруку која гласи - прихватање једнострано проглашене независности је услов да будете изван арбитрарног домашаја полиције", оценио је Тадић.

Председник Србије се на крају говора осврнуо и на "крхку" безбедносну ситуацију на северу Косова, истичући да све оштрија реторика којом Еулекс описује легитимне српске институције у том делу Покрајине, називајући их "паралелним", ни на који начин не доприноси стабилности.

"Једине паралелне институције на Косову су оне које су проистекле из једнострано проглашене независности. Само њихово постојање је кршење Резолуције 1244. Ако Еулекс, Кфор, или било ко други, жели да критикује неку власт на Косову, нека почне од власти коју су унилатерално образовали Албанци у Приштини без сагласности Савета бебзбедности УН, и уз јасно кршење принципа међународног поретка", поручио је Тадић.

Председник Тадић је упозорио и на погубност планова за наметање такозваног "коначног решења" на северу Косова, којим се насилно жели спровести такозвани Ахтисаријев план на целом подручју Покрајине.

"Та стратегија може бити примењена само уз употребу драконских и недемократских мера према српској заједници на северу Косова. Они који најављују такве планове сносе искључиву одговорност за дестабилизацију ситуације коју овакав конфликтни сценарио сасвим сигурно и има за циљ", објаснио је Тадић.

Председник Србија је закључио да такве намере одговарају само екстремистима, и изразио очекивање да ће Кфор и Еулекс заштитити српско становништво на северу Косова од агресивних амбиција које стоје иза најављених потеза администрације у Приштини.

Тадић је, уочи седнице Савета безбедности УН, рекао РТС-у да је један од разлога због којег учествује на седници Савета безбедности последње иступање Питера Фејта.

"Канцеларија високог представника, ни сам Питер Фејт, не раде унутар мандата Уједињених нација, нити је план Мартија Ахтисарија план који је Савет безбедности потврдио, нити донео на својим заседањима", рекао је Тадић.

"Једино оно што су прихватиле УН може бити делотворно на Косову и Метохији, а план о некаквој интеграцији и реинтеграцији северног Косова у такозвану државу Косова је апсолутно за Србију неприхватљив и сигуран сам да неће бити реалност ни у наредном период нити икада у будућности", рекао је Тадић.

Фејт "није први пут изнео у јавност оцене које дестабилизују ситуацију и које, према мом мишљењу, представљају значајну опасност за све нас који живимо на Западном Балкану и све нас који покушавамо да решимо на један миран конструктиван начин проблеме везане за будући статус Косова и Метохије", казао је Тадић.

Он је казао да је томе разговарао са Бан Ки Муном, као и о томе да Србија прихвата да Косово под ознаком УНМИК-а наступа у свим регионалним форумима.

"Није намера Србије да блокира регионалне процесе и заустави живот већ да одбрани свој територијални интегритет и да се понаша принципијелно и да поштује међународно право", рекао је Тадић.  

Он је навео да је са Бан Ки Муном разговарао и о изјави одлазећег председника Хрватске Стјепан Месића да би уколико би се расписао референдум о одвајању Република Српске од БиХ и тиме срушио Дејтонски споразум војском прекинуо коридор у босанској посавини.

"Намера Србије је да упозори и да опасне изјаве и речи које не исказују потребну одговорност за ситуацију за коју се сви заједно налазимо нису добродошле у нашем регионалном политичком саобраћању", рекао је Тадић.

Он је навео да Србија не жели да на било који начин поремети своје билатералне односе са Хрватском и додао да се са Хрватском може постићи конструктиван дијалог и реши низ питања која се тичу сународника који живе у Хрватској, заштити културног блага обе земље и решавање питања несталих лица.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер