четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Аљбин Курти: Формирање ЗСО није могуће јер је противно Уставу Косова. Србија да плати одштету због рата 1999.
Хроника

Аљбин Курти: Формирање ЗСО није могуће јер је противно Уставу Косова. Србија да плати одштету због рата 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 01. фебруар 2023.

 Косовски премијер Аљбин Курти рекао је да формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову није могуће јер је противно Уставу и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године.

Курти је, како преносе приштински медији, казао да је Косово мултиетничко „иако од проглашења независности 93 одсто становништва чине Албанци“.

„Формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову није могуће јер је противно Уставу. Када смо прогласили независност, рекли смо да иако Косово има 93 одсто Албанаца, оно се не може назвати албанским, већ мултиетничким. Сада се не може формирати једнонационална Заједница јер већ имамо Асоцијацију косовских општина. Ја сам грађанин Косова који се и као политички активиста и као посланик опозиције, а и данас као премијер обавезао и афирмисао сва права мањина без разлике“, рекао је Курти.

Додао је да „Косово не може да плати одштету Србији за изгубљени рат 1999. године, већ да Србија мора да надокнади штету коју је нанела Косову у погледу људи и материјалних добара“.

„И на крају, али не и најмање важно, Албанаца у Србији има много више него Срба на Косову“, рекао је Курти у Урошевцу, пренео је Косово онлајн.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер