Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Formiranje ZSO nije moguće jer je protivno Ustavu Kosova. Srbija da plati odštetu zbog rata 1999.
Hronika

Aljbin Kurti: Formiranje ZSO nije moguće jer je protivno Ustavu Kosova. Srbija da plati odštetu zbog rata 1999.

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. februar 2023.

 Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, kazao da je Kosovo multietničko „iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci“.

„Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike“, rekao je Kurti.

Dodao je da „Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara“.

„I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu“, rekao je Kurti u Uroševcu, preneo je Kosovo onlajn.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner