Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika > Kako napraviti razliku između jaja i u prodavnicama odabrati najkvalitetnije
Ekonomska politika

Kako napraviti razliku između jaja i u prodavnicama odabrati najkvalitetnije

PDF Štampa El. pošta
Štajedem.rs   
utorak, 13. novembar 2018.

Svi ih jedemo često, na ovaj ili onaj način. Bilo da ih konzumiramo za doručak ili ih koristimo za pravljenje kolača, moramo uvek odabrati ona najbolja i najsvežija. Svako može napraviti razliku između prepeličjeg i nojevog jajeta, ali šta je sa kokošijim jajima? Kako napraviti razliku i odabrati?

Jaje domaće zapravo živine predstavlja reproduktivnu ćeliju. Sastoji se od ljuske, jajčane opne, vazdušne komore, belanceta i žumanceta. Veličina jajeta zavisi od vrste i rase kokoške, spoljašnjih uticaja (ishrana, uzgoj, godišnje doba) i starosti. Što je kokoška starija i što se kokoška manje kreće, jaje je veće. U letnjim mesecima jaja su manja, jer sadržaj brže isparava kroz poroznu ljusku. Jaja su najveća u proleće. Važno je znati da veća jaja imaju više belanca u odnosu na žumance. U odnosu na svoje divlje pretke, kokoškino jaje se najviše povećalo (čak 70%). Težina kokošijeg jajeta je u proseku oko 60g (u granicama 40g-110 g). Najteže zabeleženo je imalo 320 g.

Boja ljuske zavisi od pigmenta koji ljuska sadrži, ako ga ne sadrži – ljuska je bela. Boja može varirati i kod same koke kao individue. Prisustvo pigmenta ne ukazuje na kvalitet jajeta, ali treba istaći da proizvođači insistiraju na sortama koje imaju jaku i pigmentiranu ljusku u cilju lakše manipulacije i održavanja svežine jajeta. Može se dogoditi da je jaje sa poroznom i nepigmentiranom ljuskom zdravije, ukoliko se konzumira sveže (jaje seoskih domaćinstava).

Energetska vrednost jajeta potiče iz masti i proteina u njemu i približno iznosi oko 310kJ (zatupljenost ugljenih hidrata je zanemarljiva). Jedno jaje u proseku ima 6,3g proteina, 5g masti (0,21g holesterola). Proteini su u belancetu i žumancetu raspoređeni u približnom odnosu (60%-40%) dok se 99% masti nalazi u žumancetu. Ističemo da proteini i masti jajeta spadaju u grupu lako svarljivih. Što se tiče vitamina, jaja sadrže skoro sve vitamine osim vitamina C (A,D, B12, B1 su najzastupljeniji).

Od trenutka kada koka snese jaje, nutritivna vrednost jajeta opada usled starenja. Starenjem se povećava vazdušna komora, belance se razređuje, opna žumanca slabi, žumance se povećava i gubi na kompaktnosti i nastaje „mućak“. Ako jaje može da pliva u 10% vodenom rastvoru kuhinjske soli, ono najčešće nije za upotrebu.

U vezi sa čuvanjem jaja, na tržištu se nalaze 3 kategorije:

  • Sveža;
  • Hlađena;
  • Konzervisana.

Sveža jaja su ona koja su nehlađena i nekonzervisana. U nekim zemljama je dozvoljeno pranje jaja. Deklarisanjem jaja kao „svežih“ prodavac je dužan da maksimalno skrati vremensku distancu između proizvođača i potrošača.

Hlađena jaja se čuvaju u hladnjačama i njihova održivost može trajati i do pola godine.

Konzervisana jaja su ona koja se prelivaju krečnom vodom ili „vodenim staklom“ (10% rastvor natrijum-silikata) u cilju zapušavanja pora na ljusci.

Prema kvalitetu, kokošija jaja se stavljaju u promet kao:

  1. Jaja ekstra kvaliteta (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su 1. od dana proizvodnje);
  2. Jaja prvog (I) kvalitet (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su najkasnije 3. dana od dana proizvodnje);
  3. Jaja drugog (II) kvaliteta;
  4. Jaja trećeg (III) kvaliteta.

Jaja prvog (I) i jaja drugog (II) kvaliteta stavljaju se u promet klasirana prema masi u sedam klasa:

klasa (SU)      70 g i više od toga

klasa (S)        manje od 70 g do 65 g

klasa (A)        manje od 65 g do 60 g

klasa (B)        manje od 60 g do 55 g

klasa (C)        manje od 55 g do 50 g

klasa (D)        manje od 50 g do 45 g

klasa (E)         manje od 45 g

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da se jaja ne klasiraju na osnovu ishrane živine i načina uzgoja.

Dakle, ako želite krupno jaje – dobićete najverovatnije jaje starije ili „lenje“ koke u kome je više belanca, a ako želite jaje mlađe i dinamičnije koke– dobićete sitnije jaje, sa većim udelom žumanca u odnosu na belance.

(Štajedem.rs)

Posetite i Fejsbuk stranicu portala Šta jedem

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner