понедељак, 27. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Закључци о раду суда и тужилаштва БиХ, референдуму и злоупотребама "Високог представника"
Документи

Закључци о раду суда и тужилаштва БиХ, референдуму и злоупотребама "Високог представника"

PDF Штампа Ел. пошта
Народна скупштина Републике Српске   
петак, 15. април 2011.

 

На основу члана 70. став 1. тачка 2. Устава Републике Српске, чланова 182., 187. став 1. и 2. и 254. став 1. Пословника Народне скупштине Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", број 31/11), а након разматрања Информације о истраживању и процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, Народна скупштина Републике Српске на Четвртој посебној сједници, одржаној 13. априла 2011. године, донијела је сљедеће

З А К Љ У Ч К Е

 

1.Народна скупштина Републике Српске констатује да је рад Суда и Тужилаштва БиХ, селективан приступ истраживању и процесуирању ратних злочина, различити стандарди у вођењу поступка и пресуђивању, био на штету српског народа и са јасном политичком тендецијом стварања по Србе крајње негативне слике о ратним дешавањима у БиХ.

2.Народна скупштина Републике Српске ни на који начин не жели да заштити или амнестира било кога од одговорности за почињене ратне злочине, него напротив, инсистира да сви који су починили ратне злочине буду процесуирани, без задршке или било каквог селективног приступа.

3.Народна скупштина Републике Српске одбацује као недопустиву, с аспекта важећих правних норми, ретроактивну примјену Кривичног закона БиХ на случајеве почињених ратних злочина, а поготово његову селективну примјену искључиво на припаднике српског народа и тражи ревизију свих судских поступака којима су казне затвора за ратни злочин изречене ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ.

4.Народна скупштина Републике Српске се ограђује од рада Суда и Тужилаштва БиХ.

5.Народна скупштина Републике Српске сматра да рад и дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ генерише међунационалну мржњу и нетрпељивост.

6.Народна скупштина Републике Српске сматра да је реформа правосуђа у БиХ вођена на погрешним основама и није дала адекватне резултате.

7.Народна скупштина Републике Српске констатује да РепубликаСрпска, као страна потписница Анекса 4 Дејтонског мировног споразума, није постигла споразум са Федерацијом БиХ за преношење надлежности за Суд и Тужилаштво БиХ на ниво БиХ, како је прописано члановима 3.5.а. и 4.4.е. Устава БиХ .

8.Народна скупштина Републике Српске тврди да за сваки пренос надлежности мора да постоји споразум страна потписница, те да у случају наметнутих закона од стране Високог представника тих споразума није било.

9.Народна скупштина Републике Српске, у име Републике Српске која је потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума, тврди да Парламентарна скупштина БиХ не може да доноси законе изван надлежности које су Уставом БиХ изричито побројане као надлежности БиХ.

10.Народна скупштина Републике Српске одбацује као недопустиву праксу да Парламентарна скупштина БиХ може да доноси одлуке у име страна у БиХ, те да не представља легалну алтернативу институту споразума страна потписница анекса Дејтонског споразума.

11.Народна скупштина Републике Српске одбацује могућност да се уставним промјенама верификује надлежности које су преношене на ниво БиХ путем наметнутих закона од стране Високог представника.

12.Народна скупштина Републике Српске констатује да је Високи представник злоупотријебио овлаштења да би наметао законе, те да он према бонској декларацији има искључиво овлаштења да доноси одлуке из надлежности Предсједништва и Савјета министара БиХ.

13.Народна скупштиа Републике Српске тражи укидање међународног протектората путем укидања институције високог преставника у БиХ.

14.Народна скупштина Републике Српске сматра да је неопходно размотрити нелегално наметнуте законе од стране Високог представника, те установити могућности да се оспори њихово правно дејство.

15.Народна скупштина Републике Српске у складу са Анексом 10 члан тражи од Високог представника да Народној скупштини Републике Српске поднесе извјештај о своме дјеловању и на тај начин информише Републике Српску као страну потписницу Анекса 10.

16.Народна скупштина Републике Српске покреће иницијативу да се одржи међународна научна конференција правних експерета на тему провођења Дејтонског споразума и дјеловања Високог представника.

17.Народна скупштина Републике Српске поново позива Високог представника да без одлагања амнестира све особе којима су ранијим одлукама Високих представника, а изван судске и законске процедуре, одузета или суспендована гарантована грађанска права, те да им иста буду без одлагања у потпуности враћена.

18.Народна скупштина Републике Српске тражи од свих институција Републике Српске да обезбиједе свим својим држављанима и грађанима људска права иа слободе загарантована Уставом Републике Српске и Анексом 4 Дејтонског мировног споразума укључујући једнако право на рад свих грађана без ограничења било које врсте, као и право на судску заштиту и одбрану, све док високи представник не укине санкције наметнуте на недемократски начин.

19.Народна скупштина Републике Српске сматра неприхватљивим апелациону улогу Суда БиХ.

20.Народна скупштина Републике Српске захтијева да се измјени Закон о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ и да се он усклади са уставним поретком БиХ, те да сваки ниво власти у БиХ има ВСТС за правосуђе на том нивоу.

21.Народна скупштина Републике Српске тражи да се раздвоји Високи судски од Високог тужилачког савјета.

22.Народна скупштина Републике Српске констатује да је неприхватљиво да правосудни органи на нивоу БиХ својим пословницима проширују своје надлежности.

23.Народна скупштина Републике Српске одбацује иницијативу за успостављане Врховног суда БиХ.

24.Народна скупштина Републике Српске одбацује иницијативу за формирањем правосудне академије на нивоу БиХ.

25.Народна скупштина Републике Српске ће формирати анектни одбор у циљу сагледавања досадашњег спровођења Дејтонског мировног споразума и испитивања рада институције високог представника у БиХ.

26.Народна скупштина Републике Српске тражи извјештај о раду надзорног тијела за праћење провођења државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

27.Народна скупштина Републике Српске тражи од Владе Републике Српске успостављање Фонда за пружање помоћи породицама оптуженим за ратне злочине.

28.Народна скупштина Републике Српске сматра неприхватљивим да у Суду и Тужилаштву БиХ раде представници страних амбасада.

29.Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

ПРЕДСЈЕДНИК
Датум: 13. април 2011. године;НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

Мр Игор Радојичић

 

На основу члана 70. став 1. тачка 2. Устава Републике Српске, чланова 182., 187. став 1. и 2. и 254. став 1. Пословника Народне скупштине Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", број 31/11), а након разматрања Информације о истраживању и процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, Народна скупштина Републике Српске на Четвртој посебној сједници, одржаној 13. априла 2011. године, донијела је сљедећи

ЗАКЉУЧАК

1.      Народна скупштина Републике Српске сматра да је Високи представник дајући налог о суспендовању одлуке Централне изборне комисије БиХ о изборима органа власти у Федерацији БиХ прекршио законе и тиме учинио органе власти у Федерацији БиХ нелегалнима.

  1. Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Број:    01-        /11                                                            ПРЕДСЈЕДНИК

Датум: 13. април 2011. године                           НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

                                                                                                            Мр Игор Радојичић

 

На основу члана 70. став 1. тачка 2. Устава Републике Српске, чланова 182., 187. став 1. и 2. и 254. став 1. Пословника Народне скупштине Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", број 31/11), а након разматрања Информације о истраживању и процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, Народна скупштина Републике Српске на Четвртој посебној сједници, одржаној 13. априла 2011. године, донијела је сљедећи

ЗАКЉУЧАК

1.      Народна скупштина Републике Српске сматра да је неопходно одржати референдум у Републици Српској, а у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, на којем би се грађани Републике Српске изјаснили о наметнутим законима и кршењу конвенције о људским правима од стране Високих представника, те ће у складу с тим донијети Одлуку о расписивању референдума.

 

  1. Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Број:    01-        /11                                                                       ПРЕДСЈЕДНИК

Датум: 13. април 2011. године                        НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

                                                                                                    Мр Игор Радојичић

 

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер