недеља, 16. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Wikileaks на НСПМ > Оквир за посету Сејдијуа и Тачија Вашингтону
Wikileaks на НСПМ

Оквир за посету Сејдијуа и Тачија Вашингтону

PDF Штампа Ел. пошта
Викиликс   
четвртак, 30. децембар 2010.

(Енглески оригинал)

Преглед депеше 09ПРИШТИНА, Оквир за посету косовског председника

If you are new to these pages, please read an introduction on the structure of a cable as well as how to discuss them with others. See also the FAQs

Understanding cables
Every cable message consists of three parts:

  • The top box shows each cables unique reference number, when and by whom it originally was sent, and what its initial classification was.

  • The middle box contains the header information that is associated with the cable. It includes information about the receiver(s) as well as a general subject.

  • The bottom box presents the body of the cable. The opening can contain a more specific subject, references to other cables (browse by origin to find them) or additional comment. This is followed by the main contents of the cable: a summary, a collection of specific topics and a comment section.

To understand the justification used for the classification of each cable, please use this WikiSource article as reference.

Discussing cables
If you find meaningful or important information in a cable, please link directly to its unique reference number. Linking to a specific paragraph in the body of a cable is also possible by copying the appropriate link (to be found at theparagraph symbol). Please mark messages for social networking services like Twitter with the hash tags #cablegate and a hash containing the reference ID e.g. #09PRISTINA77.

Reference ID

Created

Released

Classification

Origin

09PRISTINA77

2009-02-23 17:05

2010-12-09 21:09

CONFIDENTIAL

Embassy Pristina

VZCZCXYZ0000

OO RUEHWEB

DE RUEHPS #0077/01 0541724 begin_of_the_skype_highlighting              0077/01 0541724      

end_of_the_skype_highlighting

ZNY CCCCC ZZH

O 231724Z FEB 09

FM AMEMBASSY PRISTINA

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 8846

INFO RHEHNSC/NSC WASHDC PRIORITY

RUEKJCS/SECDEF WASHINGTON DC PRIORITY

RUEKJCS/JOINT STAFF WASHINGTON DC PRIORITY

RUEAIIA/CIA WASHDC PRIORITY

Monday, 23 February 2009, 17:24

C O N F I D E N T I A L PRISTINA 000077

SIPDIS

DEPT FOR S, P, EUR (FRIED, JONES)

NSC FOR HELGERSON, OVP FOR BLINKEN

FOR THE SECRETARY AND THE VICE-PRESIDENT FROM THE AMBASSADOR

EO 12958 DECL: 02/14/2019

TAGS PREL, PGOV, UNMIK, KV

SUBJECT: SCENESETTER FOR THE VISIT OF KOSOVO PRESIDENT

SEJDIU AND PRIME MINISTER THACI TO WASHINGTON, FEBRUARY 26, 2008

Classified By: AMBASSADOR TINA KAIDANOW FOR REASONS 1.4 (B) AND (D)

1. (C) Ово је била тешка али успешна година на много начина, с обзиром да је Косово прогласило независност 17.2.2008. Иако смо провели много времена правећи планове због изгледа да дође до масивног одласка становништва после проглашења и мада смо предузели мере предострожности да не дође до отвопреног сукоба између Косова и Србије због проглашења независности, ништа се од тога није десило. Уместо тога, уз нашу снажну подршку и помоћ, Косово је одолело серији провокативних и на махове насилних акција које су предузели присталице тврдокорне линије, чиме је Косово показало, кроз стрпљење и уздржаност, да је одговорна чланица међународне заједнице, која има аспирације и жељу да евентуално приступи евроатлантским институцијама. Косово има модеран устав, донело је законе за заштиту мањина и окренуто је ка изградњи одрживе економске (привредне) базе кроз развој свог сектора енергетике и других приватних инвестиција. Уважавајући достигнућа Косова, 55 најзначајнијих земаља Европе и света је признало Косово, иако је темпо признавања Косова успорен због несрећне одлуке Србије да поднесе питање независности Косова на разматрање Међународном суду правде. Косово ради на томе да прошири листу земаља које би признале независност Косова и ценило би помоћ нове администрације САД у убеђивању пријатеља и савезника, нарочито међу исламским земљама, да признају Косово.

2. (C) Умерена линија у политици Косова на увелико је резултат лидерства председника Сејдиуа и премијера Тачија, два човека веома различитих биографија и политичког сензибилитета који су се определили за заједнички циљ у веома тешким временима за Косово. Њих двојица су формирали коалициону владу непосредно пред проглашење независности, што представља договор који је постојан упркос историјском аномизитету и значајног неповерења између њихове две партије. Ова посета и ваша конкретна подршка умереној политици Косова допринеће одбацивању критика домаћих кругова почевши од незадовољних чланова владајуће коалиција и гласној опозицији која тврди да косовски лидери нису били довољно чврсти у успостављању контроле над бунтовничким већинским Србима на северу нити у одбрани од насртаја Срба на суверенитет Косова.

3. (C) А такви напади ће се вероватно наставити, чак и док је на власти у Београду проевропска влада председника Тадића. Претходна српска влада на челу са премијером Коштуницом осмислила је политику потпуног етничког раздвајања на Косову, па је силом и застрашивањем терала локалне Србе да напусте своја радна места на Косову, некада мултиетничку полицију и општинску администрацију. Србија је одржала своје нелегалне изборе на Косову, упркос упозорењима УН да овакав потез представља кршење Резолуције УН 1244 и кренула је у брзо успостављање паралелних институција на читавој територији Косова, у подручјима са већинским српским становништвом. Србија је такође подржала отворено насиље разбојничких (насилничких) И криминализованих српских лидера на северу Косова, који су наручили рушење два гранична прелаза И напад на мировне снаге УН и КФОР-а који је уследио 17.3.2008.

4. (C) Иако је Тадић учинио доста у вези са кључним питањима од значаја за Запад, укључујући и обавезе према ИЦТY, он на Косову спроводи политику која се материјално не разликује од политике његовог претходника. Србија и даље подржава паралелне општинске институције на читавој територији Косова, стварајући погодно тло потенцијалног конфликта на подручјима где живе Срби И Албанци. Тадићева Србија је одбила да обнови царинске испоставе на два гранична прелаза на северу што је довело до навале кријумчарења и организованог криминала на северу Косова. Београд још није одобрио Србима на Косову да се врате у косовске институције.

Док су Тадић и његов министар иностраних послова Јеремић (творац политике Београда за Косово) коначно попустили под притиском Европе да прихвате размештај Еулекса (мисије ЕУ за владавину права (закона) на територији Косова, пружали су отпор да воде разговоре са ЕУЛЕXОМ ради решења практичних питања као што су царина и полиција, а уместо тога су инсистирали да УН наметне мере које је смислио Београд,  тзв ’’шест тачака’’, како би у ствари раздвојили етничке Србе на Косову од већинског становништва. Уколико дође до спровођења поменутих шест тачака, онако како Београд то предвиђа, Косовари страхују да би подела Косова могла да постане реалност.

5 (C) Косовска влада остаје спремна да крене у тихе преговоре са Србијом уз медијацију ЕУ, па држи отворенима оне позиције у полицији и јавном сектору на којима су некада радили Срби у очекивању било каквог сигнала из Београда српској заједници на Косову да су спремни на бољу сарадњу. Још једном можете да укажете Сејдиуу и Тачију на значај одржавања веза са мањинским становништвом уз потпуно спровођење оних обавеза према српском становништву које су преузели према плану који је израдио специјални изасланик ЕУ (и добитник Нобелове награде) Ахтисари.

6 (C) Проблеми на Косову се не своде само на сферу политике и безбедности. Прошле године, на донаторској конференцији прикупљено је више од милијарду и пет стотина милиона долара помоћи Косову, али брзина кретања економског развоја и атрактивност подручја за стране инвеститоре, нарочито у домену енергетике, где се огромне наслаге лигнита могу у наредној декади претворити у поуздано снабдевање електричне енергије из домаћих извора и у извозну робу, зависиће у крајњем исходу не од великодушности донатора, већ од тога колико ће се влада озбиљно бавити постизањем економских циљева, што је тема коју можете да нагласите у разговору с њима.Они такође морају да избегавају замке непотизма, корупције и политичког спонзорства код постављања људи на јавне функције. Недавни избор озбиљних стручњака који воде њихову обавештајну агенцију и министарство снага безбедности (мале снаге за реаговање у кризним ситуацијама које је обучавао НАТО) дају бар неки разлог за наду у вези са овим питањем.

7 (C) Сејдију и Тачи ће вероватно потврдити своје уверење да допринос америчких трупа на терену остаје фундаментала, посебно стога што Срби и Албанци прилично верују да снаге САД могу да одрже мир на једном од најнестабилнијих делова Косова. Косовски лидери ће такође изразити уверење да само САД могу да обезбеде неку врсту трајног лидерства на Косову и у региону, које је неопходно за дуготрајну стабилност.

Искрено говорећи, ми се слажемо. Док су многе земље ЕУ, а посебно земље чланице квинта (Контакт група без Русије) снажно подржавале независност Косова, заоштравање проблема које предвиђамо као последицу непопустљивости Београда, посебно оних на северу Косова, где су српски екстремисти показали спремност за сталну конфронтацију, могли би лако да наведу неке забринуте Европљане да се повуку пред преузетим обавезама током времена и прихвате поделу Косова којој се Косовари свих политичких опција одлучно противе.

УН, исто тако, упркос томе што се престројавају и смањују своје присуство овде, показују негативну тенденцију у вези са задржавањем неких значајних органа, под пристиском Београда И Москве.

Уколико Косово треба да успе на дуге стазе, а свакако то може, неопходно је наше стално ангажовање како бисмо учврстили решеност Европе, уразумили Београд да реалније прихвати објективно гледиште по питању мира и стабилности и да заузме чврст став код УН у вези са смањењем снага УН на Косову. Састанци у Вашингтону допринеће да се учврсти осећај да Косово напредује и улиће косовским лидерима ново самопоуздање дом се спремају да се суоче са многим изазовима који предстоје. KAIDANOW

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер