Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Nema virtuelnog patriotizma na grbači naroda
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Nema virtuelnog patriotizma na grbači naroda

PDF Štampa El. pošta
Stefan Dragičević   
subota, 05. mart 2011.

Ima li elemenata i nekog boljeg, alternativnog opšteprihvatnog riješenja za narode, ili opet BiH kao i u prošlih 4 godine stagnira i tapka u mjestu ? Iako je poslije 3. oktobra sve izgledalo i mirisalo na jedan lijep i dobar optimizam i fleksibilizam kod svih strana, "kolica BiH" idu nazad umjesto da idu postepeno naprijed ali sigurno i na zadovoljstvo svih. Od umjerenih i pomirljivih izjava Bakira Izetbegovića (izvinio se za zločine u ime Armije BiH), preko podrške ambasadora kao i evropskih parlamentaraca i visokog predstavnika, državnici i pojedini politički lideri sa najboljim izbornim rezultatima ne žele da se pomire sa činjenicom pariteta, ne žele da se dogovaraju, a kompromis je ključ svakog eventualnog uspjeha BiH koji oni vrlo dobro znaju, ne žele optimalni liberalizam koji je prijeko potreban na političkoj sceni ove države. Šta raditi sa ovom državom u narednom periodu ? Da li BiH može u ovakvom obliku (i poslije 5 mjeseci od završenih izbora, a ne formirane vlasti) da izdrži sve nagomilane probleme ekonomsko-socijalne prirode ali i političkog integrisanja u evroatlanske integracije ? Ja vjerujem da ne može, jer sve ono što je sada propušteno da se uradi to je trajno izgubljeno i trajno blokirano.

Da li BiH može u ovakvom obliku (i poslije 5 mjeseci od završenih izbora, a ne formirane vlasti) da izdrži sve nagomilane probleme ekonomsko-socijalne prirode ali i političkog integrisanja u evroatlanske integracije ?

Blokirana je pomoć odnosno redovne godišnje donacije EU zbog političke nesposobnosti i nestabilnosti, blokiran je novi kredit od strane MMF-a, V. Britanija je nedavno ukinula svoju redovnu pomoć zemljama zapadnog Balkana, a time i BiH... sve to govori o jednoj slici koja BiH ćuška u jedan ćorsokak i jedan politički mrak u kome ona neće moći da izađe. Kakva Grčka, kakav Egipat, kakav Tunis i kakva Libija! BiH ako bukne protiv vlasti na svim nivoima neće ostati nijedna višemilionska fotelja svih ministara u svim vladama (zajedničkih organa, RS, FBiH, kantona, distrikta).. da ne zaboravim tu da dodam i renoviranje višemilionske ćenife u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Dok se modernizuju klozeti u javnim institucijama, dotle više od pola miliona građana nema od čega da živi. Hajde što jadne građane socijala ubija i što cijena osnovnih namirnica stalno skače k`o oparena, nego se njima faktički sve pomješalo, od nacionalne pripadnosti do nekih patriotskih bumova koje zagovaraju pojedini politički foskulaši. Ko je njima vlast, ko je nadređen, ko je za njih politički odgovoran... na to pitanje BiH kao ni njeni entiteti nisu dali odgovor, evo već punih 16 godina od završetka rata.

Šta je alternativa ? Za ovakvu pat situaciju u kojoj se našla politička scena BiH u normalnim zemljama bi se išlo na vanredne izbore za nivoe koji se nisu mogli izabrati. Budući da BiH i da njen izborni zakon ne predviđa raspisivanje vanrednih izbora u slučaju nemogućnosti formiranja vlasti, država se nalazi u totalnoj političkoj destrukciji i stalnom prepucavanju stranaka u medijskim člancima. To je s jedne strane razumljivo, da se svaka prilika za bilo koju političku stranku iskoristi za prikupljanje marketinških i propagandnih poena, ali je za žaljenje činjenica da mnoge NVO i mnoge građanske organizacije i asocijacije ćute na "klasično ubistvo građana BiH" u socijalnom smislu.

U jednom momentu pomislim "šta zapravo hoće da postignu dva HDZ-a" kao političke stranke predstavnika hrvatskog naroda sa najvećim povjerenjem i legitimitetom istog. Poslije silnih prebacivanja loptice "ko treba da popusti" SDP je u jednom trenutku ponudio razumno riješenje "dvoglavom" HDZ-u za formiranje vlasti na nivou FBiH. Zaista je neprimjereno i nelogično da cijela medijska slika države sjedi i ćuti, a da većina nije vidjela da je SDP ponudio riješenje koje je HDZ mogao i trebao prihvatiti, a to je "učestvovanje u istoj platformi", a u tom slučaju HDZ bi mogao da koriguje neke stvari ako misli da nisu uredu i skladu sa njihovim stranačkim principima. Lako je poslije toga moglo da se desi da SDP "otpili" HSP i Lijanovića... Ali to je ono što ja zovem nedostatak vizije bh političara jer oni su zaslijepljenim nekim izrodom od patriotizma i zapravo ne znaju ni šta hoće. SDS i SNSD s treće strane, razumljivo, ne mogu ništa da urade da se stanje u Federaciji popravi i da se krene sa riješavanjem problema oko formiranja vlasti. No, zašto ne bi posredovali ? Zašto, recimo, ne bi se našao konstruktivan prijedog srpske strane za riješenje problema Federacije ? Pa i to je princip pariteta.

Vrijeme ne radi za BiH, ali isto to vrijeme radi po živcima mnogih poljoprivrednika i preduzetnika u BiH. Poljoprivrednicima se ne daju nikakve vrste podsticaja, subvencije (lijep pojam, ali neostvarljiv), a cijena vještačkog đubriva je dostigla 70% prave vrijednosti.

Destruktivno je uopšte gledati i analizirati stanje, jer se za analizu nema vremena. Vrijeme ne radi za BiH, ali isto to vrijeme radi po živcima mnogih poljoprivrednika i preduzetnika u BiH. Poljoprivrednicima se ne daju nikakve vrste podsticaja, subvencije (lijep pojam, ali neostvarljiv), a cijena vještačkog đubriva je dostigla 70% prave vrijednosti. To je ludost, jer poljoprivrednici od toga ne mogu ništa da zarade. S druge strane, sve više je preduzeća (malih i srednjih) koja zbog nemogućnosti održavanja likvidnosti i solventnosti idu u stečaj, ostavljaju radnike bez posla, a onda država kukumače "vlada radi u tehničkom mandatu". Nije ni poslodavcima lako, daleko od toga... ali kada vi u državi imate tako jedan glomazni admininstrativni aparat kome je birokratija samo "što dalje od realnosti" onda i dobijete pravi odgovor zašto kapitalizam u BiH nikada nije ni zaživio.

Treba napomenuti da je EU pred BiH postavila jasne kratkoročne uslove koje bi ona trebala da ispuni u narednom periodu, a to je sprovođenje odluke u slučaju "Sjedić - Finci", riješavanje pitanja državne i vojne imovine kao i izvršenje popisa stanovništva. Kolika se sada javlja ponovna doza politike izgubljenosti i nespremnosti dovoljno govori i to, da se kao problem pojavio zakon o katastru u RS koju visoki predstavnik želi da blokira, tj. njegovu primjenu. Valentin Incko je već blokirao zakon RS po pitanju raspolaganja imovine na prostoru tog entiteta, a s druge strane ponovo oprečne izjave i ponovo u prvi plan idu političke teme. Žalosno je to da se svaki zakon i svaka oblast u bh javnosti politizuje, mada uzimajući u obzir homogenost društva to i nije nešto čudno.

Alternative u narednom periodu pojedinačno ne postoje ali treba jasno staviti na uvid da konstitutivnost, legitimitet i kredibilitet naroda ne smije da se dovodi u pitanje.

Alternative u narednom periodu pojedinačno ne postoje ali treba jasno staviti na uvid da konstitutivnost, legitimitet i kredibilitet naroda ne smije da se dovodi u pitanje. Ako se te ključne stvari budu dovodile u pitanje BiH naredne 4 godine provodi u izolaciji, to je svima jasno, ali zato su potrebna riješenja pa i kadrovska ako su i ona većim djelom zahvaćena. Jedna od alternativa sadašnjim političarima i vlastodržcima treba da bude smjena generacija koje treba da preuzmu liderstvo ali i odgovornost da vode državu u pravom smjeru. Generacije koje se nisu stvarale u neprijateljstvu i otvorenim sukobima nego generacije koje su pokazale dozu spremnosti za promjenama i pravičnim riješenjima.

Ova država i njeni narodi ne smiju da odstupe od korjenite reforme i ne smiju da odustanu da BiH urede po najboljim mjerilima svih. Uz sastanak se mogu riješiti svi problemi samo ako preovldava razum i fleksibilnost, a ne virtuelni patriotizam.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner