Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Cijela Tuzla jedan fejsbuk muzla, ili tajna veza između „Udara“, Incka i Nataše Kandić
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Cijela Tuzla jedan fejsbuk muzla, ili tajna veza između „Udara“, Incka i Nataše Kandić

PDF Štampa El. pošta
Radenko Tošić   
utorak, 11. februar 2014.

Nekako s „arapskog proljeća“ napisah, a NSPM objavi da je danas dovoljno da se skupi nezadovoljna družina sa Fejsbuka, pa da se sruši tridesetogodišnja autokratija. Iz čiste dosade, nekome umišljenom revolucionaru može da padne na pamet da se obračuna sa postojećim režimom i da ga pošalje na smetlište istorije. Zgodna i napredna djevojka sa preko 2000 fejsbuk prijatelja može, ako joj se hoće, da sruši sve od Pentagona do Urala.

Ko je pokrenuo gladne i obespravljene da izađu na tuzlanske ulice? Ko je organizator „spontanog socijalnog bunta“? Dnevni avaz je obnarodovao Albina Širanovića, vođu fejsbuk-pokreta „UDAR“, kao glavnog i odgovornog „krivca“.

U međuvremenu je Širanović došao i do Kurira, koji ga je predstavio kao „čovjeka koji je zapalio Bosnu, digao narod na pobunu“. Širanović se u Kuriru legitimisao kao bosanski Če Gevara. Rekao je da su protesti glas slobodnog naroda, nezadovoljnih građana koji traže socijalnu pravdu. Narod je da izađe na ulice natjerala GLAD!

Na stranu to što gladi u tuzlanskom kantonu ima, ali Širanović i njegovi fejsbuk jarani ne djeluju baš kao da su gladni. Očajni građani kakvim se predstavljaju sigurno nisu. Dok Širanović čita proglas „prezrenih na svijetu“, društvo iza njega i ne izgleda baš kao da mu je, kako Albin reče, dogorjelo do nokata. Skupe naočari i markirana odjeća ne uklapaju se baš u opštu atmosferu. Nekad su pobunu predvodili rudari, a sad je predvode kojekakvi „udari“. Husinski rudari se sad vjerovatno prevrću u grobu.

Teško da ovi fensi revolucionari mogu iskreno da predstavljaju socijalnu bijedu, što izaziva opravdanu sumnju u njihove motive. Nevjerne Tome su malo čeprkale po internetu, pa se došlo do saznanja da i nije baš iskreno od Širanovića kada kaže da iza njegovog, kako Kurir slikovito opisa „spaljivanja Bosne“, ne stoji nikakva politika. A saznanje je sljedeće : „ Fejsbuk grupa „Udar“, koja je INICIJATOR „socijalnih nemira“ u Federaciji BiH, zahtjeva vraćanje ratnog Ustava BiH iz 1993, UNITARIZACIJU zemlje, UKIDANjE Republike Srpske, a srpski narod optužuje za genocid. Da nisu ovo stvarni motivi pokretanja socijalnog bunta? Pokušaj da se socijalno nezadovoljstvo iskoristi za ostvarenje muslimanskih ratnih ciljeva?

Još kada sami kažu da su im inspiracija za naziv grupe bili demokratski procesi u nekim drugim evropskim državama, slika postaje potpunija.

Sistematsko uništavanje

Okupljanje preko društvenih mreža raznih formalnih i neformalnih grupa i njihovo organizovanje povodom značajnih i beznačajnih razloga, fenomen je savremenog doba. Ovakva druženja često se završe nasiljem, pa se slobodno može reći da je razvoj informacionih tehnologija doprineo i porastu nasilja u društvu. Poziv tuzlanskih fejsbukovaca da nezadovoljni i siromašni građani izađu na ulice i obračunaju se sa tajkunskim poretkom i njegovom elitom doveo je do eskalacije nasilja i ubricida kakav Tuzla nije doživjela ni u prošlom ratu. Gorjelo je na sve strane, tako da bi demonstantima i sam Neron pozavidio.

Požar izazvan sa fejsbuka brzo se proširio na sve kantone i gradove Federacije BiH. Na „udaru“ su bile zgrade kantonalnih vlasti. Sem one u Tuzli, gorjele su i zgrade kantonalnih vlasti u Sarajevu, Zenici, Bihaću i Mostaru. Besmislene paljevine koje sigurno neće riješiti nagomilane socijalne probleme. Zapaljen je i simbol otpora „agresiji“, zgrada Predsjedništva BiH, koja nije toliko stradala ni u ratu, iako su srbočetnici neprestano kidisali da je sravne sa zemljom. Vatrogasci nisu mogli da gase, jer su bili zarobljeni. Da paradoks bude veći, zapaljeni su istorijski dokumenti Arhiva BiH, što je podsjetilo na ortodoksnog revolucionara nesrećnog Babija Papušku, čovjeka sa socijalne margine, koji je „sistematski uništen od idiota“ spalio opštinski katastar.

Zašto je došlo do besmislenog rušenja i paljenja? Fejsbukovac Širanović tvrdi da su glavni krivac za nasilje i rušenje odrećene grupe ubačene među demonstrante da bi kriminalizovali socijalni protest i tako otupili njegovu oštricu. Što može da bude, ali ne mora da znači. Prije će biti da je do nekontrolisanog nasilja došlo zato što organizator protesta njegov „Udar“ nije imao jasnu ideju i djelotvoran plan kako usmjeriti socijalno nezadovoljstvo građana, kako ga kanalisati i pretočiti u ozbiljne zahtjeve čijim bi rješavanjem smanjeno siromaštvo i socijalna bijeda. Ostavke koje su uslijedile nisu nikakvo riješenje. Jedna politička garnitura smjenjuje drugu.

„Udar“ za tako nešto i nije bio sposoban zato što i nema ozbiljnije veze sa radništvom, sirotinjom i njihovom mukom i što mu motiv za pokretanje ovih protesta nije bio socijalni, nego je motiv dejtonsko preuređenje BiH, kao što stoji u njegovom programu. Naravno da se nisu ogradili od demonstranata u Sarajevu, koji su nosili ratne zastave BiH. Mnogo zaudara na unitarističku kuhinju.

Zbogom Bosno, odoh za Sarajevo

Šta reći kad ministar bezbjednosti BiH podržava nasilne i rušilačke demonstracije? Kada jedan od najvećih tajkuna u BiH, odobrava i hrabri antitajkunske proteste i daje im medijsku podršku preko Avaza. Fahrudin Radončić kaže da demonstranti profesionalno nisu njegova briga, nego Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, koje protiv nasilnika ne smije da primjeni silu.

Za razliku od Radončića, premijer RS Milorad Dodik nije baš oduševljen rušilačkim protestima u Federaciji. Zabrinut je zbog rušenja imovine, iako ta imovina nije zajednička. Socijaldemokrata Lagumdžija ne vjeruje gladnima. Protiv je ovdašnjih socijalnih protesta, pa tako ispade da je i protiv svog biračkog tijela.

Za poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina nasilničke demonstracije su dobre za integraciju BiH u Evropsku uniju. Po njemu je ovim demonstracijama BiH krenula u EU. Oglasio se još jedan Kurir, bečki dnevnik, u kojem je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izložio svoje „kreativne i nekonvencionalne ideje“ kao moguće riješenje zapaljive situacije u Federaciji.

Valentin Incko

Ako situacija eskalira, trebalo bi eventualno razmisliti i o angažovanju trupa EU. Ako to nije najava vojne okupacije, onda ne znam šta je. Incko je stidljivo proturio i tezu da je djelimično uzrok trenutnog haosa i državna konstrukcija koja ne funkcioniše. Da je Dejtonski sporazum bio uspješan jer je zaustavio rat, ali da je suviše komplikovan kao ustavni sporazum. Da je preskupo finansiranje neefikasnog kantonalnog uređenja sa 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutrašnjih poslova. Zanimljivo je da su na terenu rušene baš kantonalne vlade, njihove zgrade i premijeri.

Ustajte, Beograđani na svijetu

Sem ove zvanične međunarodne podrške, tuzlanska raja dobila je i nezvaničnu međunarodnu podršku Beograđana okupljenih u fejsbuk grupu pod nazivom „Podrška narodu Tuzle iz Srbije“.

Njihovo današnje događanje na beogradskom trgu, obzirom na broj prisutnih, bilo je simbolično. Konfuzna grupa ljudi koja visokoparnim parolama protiv kapitalizma daje podršku demonstracijama u Federaciji djelovala je prilično neuvjerljivo, bez vidljivog saosjećanja i stvarnog patosa. Djelovali su kao namještaljka.

Sve bi izgledalo onako kao što nije da im se nije pridružila Nataša Kandić, koja, u svakom slučaju, ima preča posla od radničke solidarnosti. Dobro smo upoznati sa tim „prečim poslovima“ tako da ih ne treba posebno apsolvirati. Možda samo reći da je ona jedna od onih namrgođenih žena koje su vrlo zainteresovane za ustavna riješenja. U Srbiji podržavaju decentralizaciju, a u BiH centralizaciju. Ima neka tajna veza između „Udara“, Incka i Nataše Kandić.

Nataša Kandić

Uglavnom, malo je Beograđana ustalo na svijetu. Nije im zasmetao ni harač, RTV pretplata koju plaćaju da gledaju Turke.

Umjesto zaključka

U Republici Srpskoj je uglavnom mirno. Nadamo se da će tako i da ostane. Od fejsbuk revolucije u Srpskoj zasad nema ništa, što može značiti da su Srbi ili slabije informatički obrazovani, ili nema čovjeka koji bi fejsbuk revoluciju pokrenuo. Nemanje se ne računaju. Dolaze izbori i to je najbolji način da građani smjene aktuelnu vlast ako im ne odgovara. Postoji ne baš uobičajna i preterana netrpeljivost između dvije najveće stranke, ali se nadamo da je supervizor iz Bugojna uspio da smiri strasti.

Što se tiče Federacije, tamo se protesti nezadovoljnih građana nastavljaju. Iako je malo nejasna situacija. Jer, danas je federalna vlada zasjedala na tajnoj lokaciji, a zgrada predsjedništva evakuisana oko 12 časova. A na ulici, ispred zgrade predsjedništva bilo je samo oko stotinak građana, kako javlja Dnevni avaz.Ostaje da se vidi kako će ovo „fejsbukovanje“ završiti. Nisu nemogući vanredni izbori i neki bosanski Sanader. A nije nemoguće i da Incko umaršira sa trupama i uspostavi vojnu huntu na vlasti.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner