Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Za sada bez jasnog pobednika u Ukrajini - rat će trajati godinama
Savremeni svet

Za sada bez jasnog pobednika u Ukrajini - rat će trajati godinama

PDF Štampa El. pošta
Stefan Volf   
ponedeljak, 17. april 2023.

Poverljivi dokumenti Pentagona koji su procureli prošle nedelje daju sumornu sliku daljeg toka rata u Ukrajini. Verovatno se radi o najznačajnijem curenju poverljivih infrmacija od kada je Snouden pre jedne decenije obelodanio materijal američke Agencije za nacionalnu bezbednost. Činjenica da je do curenja došlo je gotovo sigurno značajnija od onoga što je otkriveno o Ukrajini.

Curenje otkriva koliko je očigledno bilo lako nižem službeniku u američkoj vojnoj bazi da dobije i potom podeli veoma osetljive informacije američke vlade. Sadržaj dokumenata o Ukrajini koji su procurili nije od velikog značaja, oni uglavnom potvrđuju postojeće procene o stanju na bojištima. Američki obaveštajni funkcioneri, naime, procenjuju da nije moguć veliki uspeh u najavljenoj ukrjinskoj prolećnoj ofanzivi.

Odranije je poznato je da su ključni ukrajinski problemi  nedostatak artiljerijskih oruđa i municije, kao i protivazdušna odbrana. Takođe i ranije se znalo, a to je ponovo potvrđeno u nekim dokumentima koji su procureli, da se Ukrajina uglavnom oslanjala na artiljerijsku opremu iz sovjetskog doba i da su zalihe municije počele da isčezavaju. Istovremeno, zapadna oprema sporo pristiže, a obuka ukrajinskih snaga dugo traje. Osim toga, zapadni kapaciteti za proizvodnju granata koje su Ukrajini neohodne tek treba da budu izgrađeni. Tome treba dodati kašnjenja u obuci i opremanju trupa potrebnih za kontraofanzivu kao i to da su ruke snage dobro pripemljene za odbranu. Otuda ne iznenađuju očekivanja o skromnim teritorijanim dobicima koje Ukrjina može ostvariti u prolećnoj ofanzivi.

Podjednako su ograničeni dobici koje je Rusija ostvarila u poslednjih nekoliko meseci svoje ofanzive, uključujući i one oko grada Bahmuta. Sve to ukazuje  koje ciljeve zaraćene strane ne mogu da postignu posle više od godinu dana ratovanja. Dugotrajna bitka oko Soledara u januaru ove godine već je pokazala koliko su postali skupi čak i minimalni i strateški beznačajni dobici u ovom ratu.

Drugi aspekt američke procene je da bilo kakva ukrajinska kontraofanziva verovatno neće predstavljati prekretnicu u ratu i da će se borbe verovatno nastaviti i posle 2023. godine. Prema nekim procenama, rat bi mogao i duže da traje.

Tenkovi "Leopard" u Saragosi čekaju na isporuku Ukrajini

Jednako važna iz ukrajinske perspektive je stalna podrška njenih zapadnih partnera. Uprkos logističkim poteškoćama u povećanju proizvodnje vojne industrije i isporuka Ukrajini, nema naznaka da će njene zalihe dostići kritično niske nivoe i da će Ukrajina biti izložena riziku od velikih poraza na bojnom polju. Delom je tako i zato što Moskva takođe ne može da angažuje toliko superiorne vojne kapacitete koji su potrebni za potpuno pobedu nad  Ukrajinom. Strateški zastoj na terenu, koji je uspostavljen krajem prošle godine kada je ukrajinska kontraofanziva završena, verovatno će biti nastavljen. Nijedna strana ne može očekivati, bar ne za sada, odlučujuću prednost.

Rusija, prema nekim od dokumenata koji su procurili, nije uspela da obezbedi značajnu stranu vojnu pomoć. Moskva stoga mora da se osloni na domaću odbrambenu industriju koja se oporavlja, ali joj je poterbno vreme da bi mogla da poveća svoje isporuke naoružanja.Vojnu proizvodnju će i dalje ometati kritične nestašice, posebno najmodernijih poluprovodnika

Rusija, prema nekim od dokumenata koji su procurili, nije uspela da obezbedi značajnu stranu vojnu pomoć. Moskva stoga mora da se osloni na domaću odbrambenu industriju koja se oporavlja, ali joj je poterbno vreme da bi mogla da poveća svoje isporuke naoružanja.Vojnu proizvodnju će i dalje ometati kritične nestašice, posebno najmodernijih poluprovodnika, koje Kina, kao najvažniji ruski saveznik, do sada nije mogla, ili nije želela da isporuči.

Ruske sopstvene vojne sposobnosti će se, međutim, vremenom povećavati. Zemlja ima ogromne resurse, uključujući i radnu snagu. Njena ekonomija je oslabljena, ali ne i smrtno ranjena. A čini se da Putin i danje, u ništa manjoj  meri nego ranije, kontroliše svoju zemlju i njen bezbednosni aparat. To mu omogućava da spreči jačanje domaće opozicije i kontroliše narativ rata koji ga održava na vlasti.

Vladimir Zelenski tokom posete Poljskoj u aprilu

Ovim rastućim ruskim sposobnostima, međutim, suprtostaviće se Ukrajina i njeni zapadni partneri. Iako može postojati izvesna neizvesnost oko ishoda i uticaja predsedničkih izbora u SAD 2024, Ukrajina i dalje uživa snažnu dvostranačku podršku u američkom Kongresu i u američkoj javnosti. Evropa možda nije u potpunosti uskladila sa SAD svoju politiku prema Kini, ali nema sumnje da je Zapad ujedinjen u svojoj podršci Ukrajini.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko na sednici zajednice Rusije i Belorusije u Moskvi 

Sve u svemu, obe zaraćene strane verovatno će parirati  jedna drugoj u povećanju sposobnosti za nastavak rata i trenutni  zastoj će se nastaviti, iako na višem nivou međusobnog iscrpljivanja. I svako povećanje sposobnosti na obe strane, koliko god bilo neznatno, pojačaće uverenje da se rat može dobiti. Curenje podataka iz Pentagona dovelo je u sumnju takve pretpostavke, ali i potvrdilo da ni Vašington ni Kijev ne razmišljaju o gubitku rata na bojnom polju ili za pregovaračkim stolom. Vreme će pokazati da li je ovo održiv cilj – i po koju cenu.

(Autor je profesor međunarodne bezbednosti na Univerzitetu u Birmingemu)

Stefan Wolf – Ukraine war: Pentagon leaks paint gloomy picture of long war that can’t be won but must not be lost

April 13, 2023

https://bityl.co/ICCH

Sa engleskog za NSPM preveo Miroslav Samardžić