Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Seks i senat - lično i političko u Alabami u svetlu borbe za prevlast među republikancima
Savremeni svet

Seks i senat - lično i političko u Alabami u svetlu borbe za prevlast među republikancima

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Golubović   
ponedeljak, 25. decembar 2017.

Od seksualne revolucije do danas o seksu se sve više govori. Skorašnji talas optužbi predstavlja novu tendeciju da se priča i onim drugim stranama „seksa” o kojima se inače do skora ćutalo. Jedan od upletenih u celu tu priču je i doskorašnji republikanski kandidat za senat Roj Mur.  Ponašanje iz mladosti – koje sada isplivava –  lišilo ga je mesta u američkom senatu.

Da je lično sve više i političko jasno je svakom ko je pratio brojne optužbe za seksualno uznemiravanje koje su počele sa člancima u „Njujork Tajmsu” etiketirajući filmskog mogula Harvija Vajnstina. Lavina optužbi koje su potom usledile „zatrpala” je i Roja Mura (Roy Moore), sudiju iz Alabame koji je 12. Decembra izgubio izbore u toj saveznoj državi.

Ženski glasovi, tačnije devet njih, sustigli su sudiju i optužili da ih je kasnih sedamdesetih – tada kao okružni tužilac – seksualno uznemiravao. Prema navodima svedok(inj)a, mladi Roj imao je naviku da nasrće na starije malolentince po školskim dvorištima i šoping-molovima u Alabami. Osim slučaja Lej Korfman (Leigh Corfman), koji sadrži elemente krivičnog dela, svi ostali slučajevi (pod pretpostavkom da su istiniti), iako nemaju elemente teškog prekršaja, ocrtavali su pojedinca koji ne bi smeo da bude senator jedne američke države.

Za mnoge u Sjedinjenim državama problematičnija je istorija javnog delovanje ovog južnjačkog sudije. Tvrdo Jevanđelističko hrišćanstvo uz protivljenje homoseksualnim brakovima, abortusu i nekontrolisanoj migraciji dovoljno je bilo da sudiju Roja načine potpuno neprihvatljivim u očima liberalnog dela javnosti i okrenu CNN, ABC, MCNBC i ostale skraćenice protiv sebe.

Na lokalu situacija nije ništa bila ništa bolja: „Birmingem Njuz” , „Pres Redžister” i „Hantsvil Tajms”  – tri najčitanija lista u državi Alabami – horski su 19. novembra pozvali građane da odlučno osude Roja Mura i daju glas njegovom demokratskom protivkandidatu Dagu DŽonsu (Doug Jones). U svetlu toga ne iznenađuje ni (pre)poruka koja je osvanula na naslovnim stranama pomenutih listova, da su predstojeći izbori  „prekretnica za žene” i „šansa da se njihovi glasovi čuju u državi koja ih je predugo ućutkivala”.

Ako bismo bili dobronamerni, mogli bi reći da su listovi u Alabami osetili moralnu obavezu da osude seksualnog predatora i stanu mu na put. Da nastavimo, pa da kažemo da je „lokalan problem ostao lokalan”. Da su se lokalni novinari u lokalnim uredništvima prema lokalnom „seksualnom predatoru” zauzeli lokalni stav i poslali lokalnu poruku, da mešanja sa strane ili odozgo nije bilo, i da ostavimo stvari na tome. No mešanja sa strane najverovatnije jeste bilo, no sa koje strane i na koji način bilo bi nepotrebno špekulisanje. Ipak činjenica da Advance Pulications Incorporated – jedanesta najveća medijska komapnija na svetu (dalje u tekstu API) – poseduje sva tri lista potkopava tvrdnje o spontanitetu lokalnih uredništava.

Letimičan pogled na situaciju otkriva sve, samo ne „lokalan problem“ u Alabami. Pored raspodela mesta u senatu – gde se  zbog odnosa moću svako mesto računa – pitanje izbora Roja Mura u mnogome imalo je simboličku težinu za dalje političke procese u Americi. Osim – kako to želi da predstavi poziv u lokalnim novinama – sukoba „zaostale i mučne Amerike“ ovaploćene u Roju Muru sa jedne strane i „inkluzivne Amerike“ sa druge, u Alabami je kuljao konflikt između dve republikanse partije.  Pozivi Miča Mekonela – predstavnika onoga što se načelno može nazvati „republikanski establišment“ – Roju da se povuče nakon izbijana skandala samo su bili simptom tog sukoba.

Može da čudno zvuči da je izbor jednog bivšeg konzervativnog sudije mogao biti presudan za dalju transformaciju republikanske partije iz tradicionalo-konzervativne u desno-populističku.  No čuđenje bi trebalo da umanji zdušnu podršku koju je Roj dobijao od doskorašnjeg “glavnog stratega” bele kuće, glavnog urednika „Brajtbart njuza” i centralnog ideologa nove američke populističke desnice Stiva Benona.  Pobeda sudije Mura u isto vreme bila bi Benonova pobeda i još goriva za dalje nametanje „Trampove agende”, kako republikanskoj partiji, tako i samom Trampu.

U svetlu toga potrebno je sagledati upućene optužbe u kontekstu konkretnog političkog sukoba koji tinja u Americi već dve godine. Za razliku od holivudskih skandala, optužbe protiv sudije Mura osim moralne komponente imale su i konkretnu političku funkciju. Ne samo da one  pokušavaju da isteraju pravdu u trenutku promene odnosa snaga u američkom društvu, već pored toga prave aktivnu političku štetu jednom od kandidata, postavši moćno oružje u političkoj utakmici. Važnost političkog sukoba daje razlog da se sadržaj i njihova namera kontekstualizuje, i da se one posmatraju i van apstraktne moralne sfere u kojoj se (kako feministkinje to vole da kažu) „ženi uvek bezuslovno veruje”.

Tek nakon što se diskusija bude posmatrala ne samo iz ugla apstraktne žene, seksualnog prestupa i socijalne pravde, već i iz ugla konkretnih političkih ciljeva, sukobljenih strana i političke štete koja se nanosi možda se može naslutiti celovita priroda problema. Ta slika nikako ne isključuje transgresije seksualnih prestupnika, ali ne svodi kompleksna pitanja samo na njih. Tako posmatran sukob ostaje u sferi idealnog sukoba. Pritom (namerno) zanemarujući sukob između  političkih aktera poput demokratske i republikanse partije u ovom konkretnom slučaju.

Preporuke poput onih koje se mogu naći na naslovnim stranama , koji građanima manjih američkih država šalju „poruke” o značenju i implikacijama njihovih političkih izbora samo naglašavaju potrebu da se ovo pitanje ponovo sagleda. Bez želje da se presuđuje o istinitosti optužbi, ipak postoji bojazan da će svako ko je spreman da „bezuslovno veruje” (u ovom slučaju „ženi”) u svojoj želji da politizuje lično izgleda pride depolitizovati ono očigledno političko.