недеља, 31. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Савремени свет > НАТО звецка оружјем сувише близу границе Русије
Савремени свет

НАТО звецка оружјем сувише близу границе Русије

PDF Штампа Ел. пошта
Сергеј Балмасов   
субота, 16. јул 2011.

(Правда.ру, 13.7.2011)

Уз саму границу са Русијом, НАТО војници разрађују вођење борбених операција у планинским условима. Ради се о Сачхерској војној бази, на територији Западне Грузије, у Имеретији. Тај објект се тамо појавио још 2005. године, онда када је Сакашвили започео комплексне припреме за војне акције у Јужној Осетији.

Интересантне појединости: према изјави Министарства одбране Грузије, у бази у Сачхеру ће се отворено спроводити обука и припрема војника из земаља НАТО, јер ће овај објекат добити званични НАТО стандард.

Сходно тој информацији из Тбилисија, у њиховој обуци ће учествовати и грузијски инструктори, који су претходно прошли кроз комплексну припрему код својих француских колега. Те француске колеге су се већ три године бавиле усиљеним повећањем професионалности грузијских инструктора, и то после њиховог августовског уништавајућег пораза у [рату у] Јужној Осетији.

Није случајно то што је, на свечаној церемонији отварања Сачхерске планинско-припремне школе, уз заменика грузијског министра одбране, Надара Харшиладзеа, учествовао и француски амбасадор Ерик Фурније.

То је први центар НАТО-а за обуку војника у кавкаском региону, у коме ће се изводити како летњи, тако и зимски маневри

Француски амбасадор и високи грузијски војни функционер су открили и спомен-плочу на којој пише да је та база добила статус PfP (Partnership for Peace — "Партнерство за мир"). Притом, грузијски представник је посебно нагласио да је Француска била та која је изградила Сачхерску базу.

То је први центар НАТО-а за обуку војника у кавкаском региону, у коме ће се изводити како летњи, тако и зимски маневри. Већ у септембру биће организована обука, уз учешће војника из балтичких земаља, Пољске и Чешке – многи од њих су ту и раније боравили. Касније се очекује и долазак војних контингената других земаља чланица тог савеза.

Грузијском амбасадору у Украјини, Григолу Катамдзеу, још се 2010. неопрезно омакла изјава да се у Грузији “врши савремена јединствена припрема планинских стрелаца“. Већ тада, по његовом признању, тамо су се обучавали “представници Велике Британије, САД и низа осталих земаља“. Сада ће све то бити званично и у оквиру “Партнерства за мир“.

Шта ће, у ствари, бити та обука – може се само претпостављати. Не сме се занемарити ни да програм функционисања те базе подразумева и њену даљу модернизацију.

Ради побољшања система обуке и припреме, Министарство одбране Грузије је већ разрадило и специјалне језичке курсеве. Предавања ће бити одржавана на енглеском језику.

Па, зашто је НАТО-у затребало толико демонстративно обележавање свог присуства у Грузији? Грузијски и јужноосетијски експерти Георгиј Каџаја и Инал Плијев су у интервјуу "Правди.ру" изнели своја мишљења:

Георгиј Каџаја, независни грузијски политиколог: "Због чега постојање базе у Сачхеру изазива толико чуђење у Русији? Па, и сама чињеница да се у њој појавио и француски амбасадор говори о томе да НАТО узима Грузију под своју заштиту и демонстрира Москви да – ако понови своја агресивна дејства, онда ће имати посла са цивилизованим државама. А, то је и још једна допунска потврда да се Грузија поуздано креће у правцу уласка У НАТО."

И само руководство НАТО-а одлично схвата сву провокативност својих дејстава у том компликованом региону

Инал Плијев, јужноосетијски политиколог: "Изградња објекта у Сачхеру је резултат напора Француске, која га је изградила скоро на граници са Јужном Осетијом. То још једном показује сву ону ратоборност коју у последње време испољава Париз у односу на друге земље. Ако се ситуација процењује сходно чисто локалним условима, онда то веома јако подсећа на припрему масовне агресије против Јужне Осетије и Русије. Разумљиво је да Грузија у томе игра другоразредну, потчињену улогу. Без наређења из НАТО-а, они ништа неће чинити. И друго – и само руководство НАТО-а одлично схвата сву провокативност својих дејстава у том компликованом региону.

Дакле, опремање комплетне базе за припрему НАТО војних снага, још је један беочуг у ланцу појачавања присуства тог савеза у Грузији. Ми се сећамо како су нас, до 2008, представници САД свечано уверавали да грузијске јединице које су обучавали Американци неће улазити у Јужну Осетију. Ипак – оне су ушле и доживеле свој неславни крах.

Осим тога, желим да скренем пажњу и на то да је садашња ситуација слична оној каква је била пре 2008, када су се по периметру Јужне Осетије градила фортификациона упоришта и довлачиле војне јединице. Подсетићу и на то да су још 2006. отпочели крупни радови на градњи војне болнице и мртвачнице капацитета од 260 места, због чега су чак затворили и две образовне институције. Па то, што сада гледамо у Сачхеру, може постати увод за појаву нових војних база Запада у региону, одакле ће проистицати и опасност како по Јужну Осетију и Абхазију, тако и по Русију.

Такође се зна да ће у Сачхерској школи бити обучаване не само борбене јединице земаља НАТО, него и партнера те алијансе –тачан списак није за сада познат

На шта, у ствари, циљам? Не може се искључити да Сакашвилијеви инострани инспиратори неће, као и раније, подстицати његова ратоборна стремљења против нас. Како је раније грузинска страна уносила напетост? Они би сами организовали неки терористички акт, и одмах, без икакве истраге окривљавали би Јужну Осетију и пањкали је целом свету као неку терористичку енклаву, коју је неопходно што пре уништити. На тај начин ће се вештачки одржавати нестабилност у региону и стварати околности за мешање НАТО-а у догађаје."

Али, то још није све. Такође се зна да ће у Сачхерској школи бити обучаване не само борбене јединице земаља НАТО, него и партнера те алијансе –тачан списак није за сада познат. Биле су лансиране неке информације сходно којим су ту већ биле вежбане јерменске десантне јединице. Грузијска страна такође разматра и обуку у Сачхеру војника марионетске авганистанске војске.

Уосталом, једно је јасно: већ ове, 2011. године, очекује се и повратак украјинских војника, који су у августу 2008. одатле били хитно опозвани, услед приближавања руских и јужноосетијских јединица. Занимљиво је да су се у штампи, поводом ондашњих догађања у Сачхеру, појавила противуречна обавештења. Грузијска средства информација писала су да је ту базу 16. августа заузела руска војска, али постоји и једна друга верзија одигравања догађања.

Сходно њој, руски војници су, заиста, из Јужне Осетије кренули према тој бази преко села Переви. Међутим, сазнавши о томе, француски амбасадор у Грузији, Ерик Фурније, кога добро знамо, тамо је одмах стигао и заштитио то француско чедо својим телом. Резултат је био да су се руске јединице зауставиле у околини села Переви, свега неколико километара од школе у Сачхеру. А  руским специјалцима, наводно, није пошло за руком да у пуном обиму сазнају какве су тамо објекте подигли наши француски пријатељи.

Што се тиче обучавања Украјинаца, у Сачхеру очекују војнике Посебног гардијског планинско-пешадијског батаљона, 13-ог армијског корпуса, који је дислоциран на Карпатима.

Братска украјинска страна учинила још један искорак на страну пуног успостављања војно-техничке сарадње са Грузијом, баш као и у Јушченковом периоду. Штавише – овим Украјина чини и корак према зближавању са НАТО-ом

А зашто Кијев смера да баш овамо пошаље своје војнике? Према оцени украјинског министра одбране, Михаила Гжеља "у Сачхеру је добро опремљен центар за припрему ратних дејстава у планинама. Има тамо шта да се научи како о опреми полигона, тако и о наоружању планинско-стрељачких јединица и о тактици њихових дејстава".

Али, тиме се не исцрпљује војно-техничка сарадња двеју земаља. Према изјави украјинског министра одбране Михаила Гжеља из 2010. године, и Украјина је спремна да обучава грузијске војнике у бази Националног универзитета одбране, у Академији "Нахимов" и у осталим високообразовним установама.

На овај начин, добијен је допунски сигнал о томе да је братска украјинска страна учинила још један искорак на страну пуног успостављања војно-техничке сарадње са Грузијом, баш као и у Јушченковом периоду. Штавише – овим Украјина чини и корак према зближавању са НАТО-ом.

Oвај украјински војник је ту био лукав: просто је смешно замислити да немачки, италијански и француски планински стрелци немају сопствене центре за обуку у Алпима

Истина, Кијев се правда тиме што наводно не располаже центрима за планинско-стрељачку обуку. По оцени Михаила Гжеља "у Европи постоје само два специјализована центра за планинско-стрељачку обуку – у Аустрији и Швајцарској", а обука у њима је, наводно, Кијеву прескупа. Уосталом, овај украјински војник је ту био лукав: просто је смешно замислити да немачки, италијански и француски планински стрелци немају сопствене центре за обуку у Алпима.

Ствара се утисак да НАТО војници имају намеру да циљано обрађују вођење борбених операција у кавкаском региону, подешено "за локалне услове". А, одсад, они ће то скоро отворено обављати, маскирајући се, као и обично, мирољубивим паролама.

Превод с руског: Василије Клефтакис

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер