Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Da li Buš postaje irelevantan?
Savremeni svet

Da li Buš postaje irelevantan?

PDF Štampa El. pošta
Patrik J. Bjukenen (Patrick J. Buchanan)   
četvrtak, 05. jun 2008.
30. maj 2008.

Pošto je izbubio oba doma Kongresa na izborima 1994, Bil Klinton je prkosno izjavio: predsednik Sjedinjenih Država nije irelevantan!

A pošto je saznao da je njegov poverljivi pomoćnik iz Teksasa, Skot Meklelan proglasio ''nepotrebnim ratom'' taj isti rat u Iraku kojeg je Meklelan branio sa podijuma Bele kuće, DŽordž Buš mora da se oseća kao što se i Klinton osećao.

Sinhronizovano divljaštvo napada na Meklelana kao izdajnika govori nam da je on pogodio u metu. Jer on je zapravo ponudio potvrdu kritičarima predsednikovog ratnog angažmana, i to iz užeg kruga unutar Bele kuće, da Bušov motiv za otpočinjanje rata nije bila jasna i neposredna opasnost iračkog napada oružjem za masovno uništenje, već pružanje podrške Bušovom krstaškom ratu za nametanje demokratije Bliskom istoku.

Neokonzervativna ideologija, a ne američki nacionalni interesi, kaže Meklelan, motivisala je Buša da započne jedan od najdužih i najkontroverznijih ratova u američkoj istoriji.

Kada lojalisti prebegnu a zatim pokušaju da profitiraju od svog prebega, to je obično znak propadajućeg predsedničkog mandata. I, zbilja, čini se da nam događaji poručuju da istorija ostavlja Buša u zapećku.

Uprkos tome što je administracija označila Hamas i Hezbolah kao terorističke organizacije, a Siriju i Iran kao državne sponzore terora sa kojima nećemo pregovarati, američki klijenti ignorišu Ameriku. Izrael ignoriše Bušov zahtev da prestane sa gradnjom i širenjem naselja na Zapadnoj obali, koja treba da bude srce buduće palestinske države. Premijer Ehud Olmert vodi tajne pregovore sa Sirijom o povratku Golanske visoravni u zamenu za mir. Kada je Amerika odbila ulogu nepristrasnog posrednika između Jerusalima i Damaska, Turska je na izraelsku molbu preuzela tu ulogu.

Pro-američka libanska vlada premijera Sinjore postigla je dogovor o primirju i deobi vlasti sa Hezbolahom, dajući ovom militantnom šiitskom pokretu i stranci pravo vetoa u vladi u Bejrutu.

Egipat pregovara sa Hamasom oko primirja u ratu između Izraela i Gaze, i da bi izdejstvovao zamenu zarobljenog izraelskog vojnika kojeg drži Hamas za Hamasove borce u izraelskom zarobljeništvu.

Iranska revolucionarna garda, koju je Senat označio kao teroristčku organizaciju, pomogla je u postizanju primirja između vladinih snaga i Mahdi armije u Basri i Sadr citiju. I dok Sjedinjene Države koriste najgrublje moguće reči u kritikovanju Mahmuda Ahmadinedžada, iranski predsednik je primljen kao počasni gost od strane iračke vlade koju mi podržavamo, kao i od strane Ajatolaha Sistanija, koji se još uvek nije sreo ni sa jednim visokim američkim zvaničnikom.

Kada je Buš, kao cionista kakav je postao, otputovao na Bliski istok na proslavu 60-godišnjice Izraela, kritikovan je od strane jednog palestinskog vođe koji opstaje zahvaljujući američkoj pomoći. Kada je otišao u Rijad da moli za povećanje izvoza nafte, kralj mu je dao samo simboličan ustupak.

U Pakistanu, nova vlada pregovara o primirju sa radikalizovanim pograničnim pokrajinama, što bi obezbedilo Talibanima bezbedno sklonište odakle bi mogli da spremaju svoje godišnje ofanzive u cilju zbacivanja vlade u Kabulu i izbacivanja Amerikanaca, kao što su njihovi očevi izbacili Ruse.

Dok se Rusija i Kina približavaju radi suprotstavljanja američkoj raketnoj odbrani i američkom vojnom i ekonomskom prisustvu na Kavkazu i u Centralnoj Aziji, izgleda da se Latinska Amerika kreće sopstvenim pravcem u levo. Idilični dani Alijanse za progres odavno su prošli.

Čini se da svet isčekuje Bušov odlazak i dolazak sledećeg američkog predsednika. A spoljnopolitičke razlike između DŽona Mekejna i Baraka Obame jednako su stvarne i oštre kao i one između Rejgana i Kartera uoči izbora 1980, ili Niksona i Mekgoverna 1972.

Gledajući unazad na godine nakon 11. septembra, teško je dati Bušovoj spoljnoj politici prelaznu ocenu. Gurali smo NATO ka istoku i odbili Rusiju od sebe. Vezali smo 140,000 vojnika i marinaca u Iraku, u ratu koji je sada u svojoj šestoj godini, iz kojeg su se svi naši NATO-saveznici izvukli. Imamo još jedan tekući rat u Avganistanu, gde je situacija najozbiljnija otkako smo tamo ušli.

Bušov demokratski krstaški rat odložen je na policu nakon što je deneo izborne pobede Hamasa, Hezbolaha i Muslimanskog bratstva u Egiptu. A čini se da se, nakon Iraka, i Bušova doktrina preventivnog rata kreće u tom pravcu.

Amerika ostaje prva ekonomska i vojna sila sveta. Ali posle sedam godina Buša, mi više ne izazivamo ono strahopoštovanje ili nadu koju smo nekad izazivali. Mi više nismo svetski hegemon iz neokonzervativnih predstava. A razlog za to je što je Buš prigrlio njihovu utopističku ideologiju o demokraskoj imperiji i slušao njihov poziv da postane Čerčil svog vremena.

Za Buša se može reći da je bio daleko bolji političar i kandidat od svog oca, ali kao državnik i svetski vođa, on ne bi mogao da nosi ni cipele svog starog.

COPYRIGHT CREATORS SYNDICATE, INC

http://www.antiwar.com/pat/?articleid=12917