Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Španski za početnike (u Fotošopu)
Samo smeh Srbina spasava

Španski za početnike (u Fotošopu)

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
subota, 31. decembar 2011.

Građanima se serviraju u Fotošopu obrađeni rezultati vlasti.

Jorgovanka Tabaković, funkcioner SNS-a

E ovako je to bilo: prvo sam instalirao Windows 7 64-bit. (Zapravo sam pre toga kupio dva gigabajta memorije – ne pitajte odakle mi novac za tu Investiciju – pa da bih to iskoristio morao sam da pređem na 64-bit, jer 32-bit Windows vidi do 3 gigabajta.) Dakle, pređem na 64-bitni, a prodavac hardvera/memorije mi reče "većina programa će ti raditi". Kad tamo, ne radi mi Fotošop 7, koliko god on bio manjinski toliko mi je neophodan. Na Internetu stoji da treba da se nabavi noviji, verzije Fotošopa 6 i 7 ne rade na 64-bit. I kontaktiram ja lokalnog (ne)dilera softvera, podvrsta "grafički dizajn", on reče da neće biti problema da mi dostavi ono što je skinuo sa Interneta, čak će mi malo prilagoditi instalaciju (skinuće sa osam na četiri gigabajta). A dobijam i uputstvo; pošto sam od onih metuzelema koji znaju šta je i XT (a u svet računarstva krenuh sa 80286 procesorom i VGA crno-belom grafikom), zapitah se "šta će meni tako iskusnome uputstvo"?

Kad nema u Guglu mora da ima u vuglu ili odštampano: Ipak, kad sam video uputstvo shvatio sam da mi je malo toga jasno i da nema šanse da zapamtim – Google mi je ionako pojeo mogućnost pamćenja – pa nije bilo druge no da upute odštampam (da se ne izrazim srbo-engleski "isprintam"). Ne znam jesam li spomenuo da mi na Windows 7 64-bit nije (pro)radio ni štampač? Kyocera laser, čak i da imam para ne bih ga menjao koliko je dobar, uopšte nema podršku za Windows 7! (Doduše, nekako sam taj štampač uredno instalirao na 32-bitnom operativnom sistemu, ali magiju kojom sam ga tada oživeo nisam uspeo da ponovim.)

Stigli smo do toga da je uputstvo za Adobe Photoshop CS 4 malko nejasno, pa sam bio rad da ga odštampam. Ali, da bi mi radio Kyocera štampač potrebno je da instaliram XP mode na Win 64-bit. Dobro, izgubim jedan dan pokušavajući da instaliram Virtual PC i XP mod – bez uspeha. Odustajem od instalacije štampača, imam multi-but (za one koji barataju tim izrazima), vratim se u 32-bitnu "sedmicu" i tamo odštampam uputstvo. E, tu mi se smrzne računar i sad neće uopšte da radi (tzv. Crni ekran smrti). Iskopčam ga iz struje, oborim ga na (ne)jaka pleća, ponovo uključim i on se vozdignu – ispostavi se da mu prija horizntalni položaj! Dakle, sa računarom kome je otvorena utroba i koji leži na leđima a posle dva izgubljena dana spreman sam za početak, tj. da krenem u instalaciju Fotošopa.

U čemu se razlikuju DOS i DOS: E sad, sveže odštampano, uputstvo kaže nešto tipa podigni sistem u safe mode with command prompt i tamo izmeni neki fajl. Hvaljen neka je DŽizus da sam otoič nešto naučio DOS (short for "Disk Operating System", ne za Demokratsku Opoziciju Srbije), mislim se ja, sad ću u komand promtu (okruženje bez grafike) da prikažem svoje staro znanje.

Dakle, stali smo do onog da treba u nekom fajlu tamo negde u džigerici Vindouza da upišem jedan red, kad to završim onda restartujem zver i instaliram Fotošop. I setim se ja naredbi DIR, TYPE, setim se i da DIR /? znači "izbaci mi sintaksu naredbe", ali AVAJ! Nema ničega što liči na IZMENI/EDIT opciju. I tu izgubim jedno sat vremena pokušavajući da uklavirim taj DOS u Vindouz 7 verziji. Ne uspevam, kačim se na Net (ako nisam rekao, dok instaliram Fotošop moram da budem van Interneta), i tamo saznam da verzija komand promta za 64-bitni Vindouz nema mogućnost "editovanja" fajlova! Pa šta sad da radim, kako da promenim fajl?!

Kratko da vas podsetim, trebalo je samo da odštampam uputstvo za instalaciju Fotošopa, a za to mi je nedostajalo da operativni sistem prepozna moj štampač. U ranijoj verziji Windows-a uspevam da odštampam korake instalacije, ali ne i da promenim jedan red u nekom fajlu (korak 1 uputstva).

Kad safe mod nimalo nije bezbedan: Pretpostavljate da sad već pomalo ludim, a i dalje nisam promenio taj red. Iz malog mozga izvučem naredbu COPY, pa restartujem mašinu, promenim fajl u živom (ne safe) Vindouzu, opet restartujem u safe mode with command prompt i tamo iskopiram onaj fajl koji sam izmenio naredbom KOPIRAJ. (Da ne zamaram, ali pre toga sam morao u onom promenjenom fajlu da skinem ekstenziju TXT, naredba je REName – ako nekome pritreba.)

Bilo kako bilo, moj je Fotošop spreman za instalaciju. Samo treba da restartujem (hura!) sistem još jednom i da onda pokrenem setup samog Fotošopa... Ništa lakše, pomislio bi čovek, bio bi u pravu – da negde na pola ne stade instalacija!!! Kaže neka greška... Da l' je moguće?!

Uključim opet Net (ako ste zaboravili tokom instalacije treba da se bude iskopčano sa Interneta), nađem neki alat na Adobe sajtu koji mi kaže da, u izvesnom folderu još izvesnijeg Vindouza, imam neke "color" fajlove koji smetaju Fotošopu. I sad treba da taj folder preimenujem. Ali, brajko, u 64-bitnom Vindouzu je dobrim delom zabranjeno ikakvo menjanje fajlova, pa prođe jedno pola sata dok nisam otključao (Google sam upitao file permissions windows 7) i privremeno sklonio obojene fajlove, zavaravši tako ne-znam-ni-sam-koga.

Stigli smo dovde: štampač nisam instalirao, ali sam uspeo da odštampam uputstvo za instalaciju Fotošopa, po kojem je trebalo da promenim jedan red u nekom dokumentu (što sam uspeo nadnaravnim znanjem DOS-a!)  i posle da krenem da  instališem. U sred instalacije, od svih stvari pukne Fotošop (koji mi jedino, uzgred, i treba), zatim uspem da izmenim prava "color" folderu Windows-a. E sad se bacim na instalaciju (tek četvrti put).

I prođe instalacija Photoshop-a CS 4!!! (Četvrti put Bog pomaže za CS 4?)

Cómo trabajar con texto: Sreća mi je trajala taman toliko dok nisam uspeo da startujem program i vidim da je NA ŠPANSKOM!!! (I to, reko' bi', meksički španski.) Kako nisam gledao dovoljno latinoameričke "španske" serije, nije mi bilo druge da se ukačim na Net (a da ga pre toga uključim, ako ste zaboravili – prilikom instalacije morate biti "diskonektovani" sa Interneta) i potražim rešenje kako da promenim jezik. Pre toga sam probao, po intuiciji, da malo kopam po španskoj verziji Fotošopa, ali nije išlo nešto naročito uspešno... Glavni osumnjičeni u meniju mi je bila opcija cómo trabajar con texto, ali je na kraju poslužila samo kao naslov ovog odeljka.

Za preljutu ranu skinem jedno tri-četiri ljute "zakrpe" (patch) sa Interneta uopšte i posebno sa Adobe sajta, ali – neće pa neće moj Fotošop da progovori makar na engleskom. Sada već dobrano očajan kucam u Gugl how to change language in photoshop – iskače mi Jutjub snimak na kojem mi neki dečji glasić u dva koraka objasni kako da promenim jezik na engleski (i to bez onih zakrpa)! I bio sam toliko srećan da mi ushićenje ne pokvari ni saznanje da je reč o probnoj (trial program) verziji Fotošopa.

Naravoučenije: Ne pokušavajte ovo ni kod kuće ni nigde!

Autor je potpredsednik Fejsbuk grupe za dekriminalizaciju lake upotrebe nelegalnog softvera

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner