Samo smeh Srbina spasava

Kako (ne) glasati

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 20. jul 2009.

Iz krajnje nepouzdanih izvora čuh da opozicija traži nove, vanredne parlamentarne izbore, pa u to ime molim vlast da prema tom zahtevu bude kano klisurina a Boga da Dinkić ne sruši Vladu: opredeljivanje za koga (ne) glasati na parlamentarnim izborima u Srbiji muka je neviđena i najviše liči na prelistavanje adresara bivših ljubavi – sve smo ih videli (osetili!) na delu, a treba opet da poverujemo da se mrtav konj jahati može. 

Mirko se umirit' ne može: Da ne budete glasač koalicije Za evropsku Srbiju dovoljno je da budete uživalac njihovih ekonomskih čarolija (u prevodu: da živite u zemlji Srbiji). Ako ne zagledate novčanik & ne marite za neispunjena obećanja kad krećete na birališta, da biste bili neglasač koalicije okupljene oko Demokratske stranke potrebno je: da ne budete Srbin pravoslavne vere (jer ćete teško primiti zalaganje samo za carstvo zemaljsko); da ne verujete u zagrobni život ili reinkarnaciju ("samo jedan život imamo"); da niste uvereni da je bilo kakva koalicija sa Čedom pravi odgovor na pitanje šta je dobro, šta nam treba; da ne volite da se partije u Skupštini razmnožavaju, a da volite da se zna ko jeste i ko nije poslanik (po mogućstvu, i koliko ih ukupno ima u Skupštini); da niste za postojanje Slobodana Milosavljevića čuli prekjuče a za Mlađana Dinkića juče. Ako ste desničar (ili biste to voleli da budete), lako vam je da ne glasate za koaliciju koju predvodi član Socijalističke internacionale. Povrh svega, ako biste (ponovo) dali glas Borisu možda bi bilo protumačeno da Mirko treba da nastavi da obnaša dužnost premijera.  

Ko to tamo kune: Lako je ne glasati za SRS – Vojislav im Šešelj brani sve što vole mladi a opravdan je i strah da bi se kampanja "od vrata do vrata" kod njih pretvorila u kunemo & proklinjemo po kućama. Nastup im je takav da se čovek mora opsetiti poruke čuvenog grafita iz Nemanjine – na radikalsko obećanje "Mi dolazimo" neko je dopisao "U tom slučaju, mi odlazimo. U potpisu: Dobre ribe". Ne volite opstrukciju u parlamentu, oduvek ste se zalagali za finoću i pristup "na note", pamtite duže od kokoške, sećate se na koga se odnosilo ono Socijalistička rezervna stranka, ne prima vam se priča znam samo šta neću – onda ste na pravom neglasačkom mestu. Kad tome dodate malčice sumoran izgled prve radikalske ekipe (koji podseća na neispavanost iz devedesetih kada smo rano ustajali zbog redova za hleb) – njihova kampanja odvraćanja glasova zapravo je fantastična.

Nazadni naprednjaci: Pošteno bi bilo reći da prethodni odeljak, pa i razlozi za neglasanje, dobrim delom važi i za naprednjake – godinama su tamo Nikolić & Vučić bili dok ne uđoše u jagnjeće kože. Činjenica jeste da Toma deluje kao da nikad nije nosio nadimak vezan za pogrebne usluge, te da se presaldumio u nosioca evropskih vrednosti, ali ne zaokruživati SNS nije teško ako ne volite revolucije, promene preko noći i priče kako je crno zapravo belo. Stvari sa SNS glasanjem stoje još lošije ako ste alergični na pravdanja tipa navedite mi kada sam ja to bio protiv EU? Dalje, moglo bi se lako desiti da naprednjaci ponesu laskavu odrednicu Rezervne demokratske stranke, pa ako je već rečeno zašto se ne glasa za pravu onda se to još manje može raditi za rezerve.    

Ko ne razume Cecu, ne razume ni Srbiju: Za narodnjačku koaliciju ne možete glasati ako još niste uvereni da postoje, čak i ako ste oprostili ljubitelju Igija Popa odlazak na Cecino poselo. Niste sigurni da je jedina tema, ma koliko važna, Kosovo? ne razumete kako bolje razumeju radikale svih boja nego "žute"? ne dopada vam se što im je ekonomija izvan interesovanja? mislite da je "Živela Srbija" zdravica a ne izborni slogan? niste ubeđeni da je Veljin živopisan nastup ono što biste poželeli svojoj deci? niste ludi kad vidite  neautistično odbijanje odgovora na prosto pitanje "s kim hoćete a s kim nećete"? Ako još generalno mislite da narod ne zna najbolje – onda ste na pravom putu neglasanja za DSS narodnjačku koaliciju; za to vam, eto, nije potrebno ni da budete nezadovoljni njihovim pređašnjim (ne)vladanjem.

Born to be wild: Pravo je pitanje da li za SPS ne treba glasati zato što je u koaliciji sa DS-om ili za demokrate ne treba glasati zato što su u savezu sa snagama prošlog režima? (Bilo kako bilo, lako zaključujemo da ne treba glasati ni za jedne: posebno kada breaking news javljaju da pevuše ne daj da nas rastave ovi glasači zli.) Istina jeste da SPS sada "liči na mačku povađenih zuba", da iskoristim reči jednog (bivšeg) socijaliste – ali se dobro sećamo kako nam je izgledao život & rad kad su im svi zubi bili na mestu: jasno je da ih neglasanjem sprečavamo da udare zube i uopšte dođu u priliku da pokažu stari nekvalitet.   

Ako te zapamtim, LDP, neka bude zaboravljena desnica moja: Čak i ako ne smatrate da je čoveku potrebno da ima čiste i ruke i savest – prepreka za glasanje za LDP-a svakako je njihov odnos prema Kosovu (sa sve Metohijom). Kao i prema svemu ostalom što vuče na srbsko. Ako još košmarno sanjate sablju na kojoj je ugravirano Čeda & Beba – to je i više nego dovoljno da (zauvek) zaboravite na LDP kao opciju za glasanje. 

Ostatak sveta: Da ne bih dalje mrčio kilobajte na partije za koje nije sigurno da će preći cenzus – jasno je da za njih ne treba glasati jer je moguće da se glas prelije gornjim partijama. Pa bi ispalo da glasajući za ostatak sveta glasate za neku od onih gore. Za koje već rekoh zašto ne treba glasati.

Zamke izbornog procesa: A još bi vas mogao zadesiti stres nalik onoj elementarnoj nepogodi koja pogodi Mirjanu M., suprugu i ruskog akademika (akademicu?), kad je ono išla prvi put na glasanje bez svoje lepše polovine! Behu neki od krugova neuspešnih izbora za predsednika Srbije, jesen 2002, i tokom zaokruživanja gospođa Marković nabasa na nepredviđene teškoće; neekskluzivno prenosimo taj roman toka nesvesti:

"Vidi kolike su ove stepenice... Ups, zamalo da padnem! Sve je isto samo njega nema. Ne zvali me Baca. I glasački odbor liči. Samo njega nema. Prvi put bez muža na glasanje. E, Srbijo, šta si dočekala?! E, Baco, šta si doživela?! Ju, šta je ovo... Let-lampa, skener, X-zraci? Dobro je prošlo, evo i lična mi je tu. Poziv za glasanje? Imam. Vidi kako me gledaju. Sve je isto samo njega... E, sad se tu potpiši, mirno, dostojanstveno, kao da je i on tu, u ala prska, kao da bih ja mogla i još na nekom mestu da glasam a da se ne primeti, mora da je ova prskalica desničar. A gde su mi glasački listići? Samo jedan. Dobro, mirno, dostojanstveno, torba mi je tu. Olovka. Nisam valjda zaboravila olovku? E, nisam, nisam. Kao da je on tu. Sve je isto samo njega nema. Da vidimo sad ovu listu, kako mi niko ne reče koji broj da zaokružim da ne lupam glavu?! Je l' ima neka žena na listi? Nema! Nisam li ja rekla da je 21. vek – vek žena i levice? Jesam, ali da smo mene slušali ne bismo bili... Dobro, Vuka u životu ne bih glasala, jeste prvi, ali ko još glasa za četnike, vidi i Bane je tu, pazi Pavkovića, pola liste znam plus Batu, jesmo mi porodično-partijski podržali Vojislava ali nismo Koštunicu, pitam se zašto ne stavljaju i fotografije pored kandidata nego samo brojke, mogao bi i Corax da ih nacrta kao što se meni popeo na glavu, bilo bi mi lakše da je po abecedi, ili da ima negde napisano JUL, pazi da neću da zaokružim Labusa, ha-ha-ha, tu je i onaj što neće da bude slina, kako opet Vuk?, Pelević, Pelević – to mi nešto poznato prezime, je l' se zaokružuje ili samo metneš zvezdicu pored imena?, ko uvede ćirilicu na glasačke listiće – ovo R mi liči na P a S na C, pamtim Vojislav anijeKoštunica, uvek smo zaokruživali jednog, bilo je lako kad je on bio nosilac liste, je l' Šešelj na prvoj strani?, stao mi mozak dibidus, govorio mi je – uvek kad ne znaš ličnost pogledaj stranku, ne glasaj za ljude nego glasaj za program, jeste nema JUL-a ali evo SPS-a... POGREŠILA SAM, POGREŠILA SAM!, čujem sebe kako vičem. Ovo je smak sveta! DAJTE MI NOVI LISTIĆ, POGREŠILA SAM!, valjda sam toliko zaslužila. Dobro, fino, vidim da imam još kredita u ovoj zemlji, pristojan neki birački odbor. Samo da nema okolo onih cesidaša, da ne ispadne da sam ja ukvarila izbore! HVALA, HVALA čuje se iz mene, otvori se dedinjska crnice da propa'nem, sad moraš da paziš šta radiš!, nema onih listića još mnogo tamo, vidi opet su tu i Bata i Bane i Glorijin muž, otkud Vojislav na petom mestu kad je Š na kraju..."

Posle svega napisanog: Naravoučenije bi moglo biti da, čak i kad znate za koga nećete da glasate, ništa nije sigurno ako izađete na izbore. Još samo da na izborima koža o kojoj je reč nije naša.

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner