Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 106
Reči i misli

Reči i misli 106

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
petak, 03. april 2009.

(08–28. mart 2009)

Šarajte, bre, malo!

Povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja Srbije:

"Srbi su pre deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, uprkos proterivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine." (Boris Tadić, predsednik Srbije, u Savetu bezbednosti UN, 23. mart 2009, "Beta")

"Žao mi je ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, nadam se da se problemi koji su doveli do toga neće ponoviti. Mislimo da je najbolje, u suočenju s onim što se desilo poslednjih 20 godina u bivšoj Jugoslaviji, da se u narednih 20 godina napravi uspešna Srbija." (Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu, u Pančevu, 19. mart 2009, "B92")

"Čovek koji nije vladao sobom – vladao je svetom i kraj XX veka i svoje vladavine krunisao najbestidnijim nedelom, bombardovanjem Srbije, pretvarajući Evropsku uniju i NATO savez u novu Moniku Levinski. [...] Bilo bi rečito i plemenito da i NATO podigne groblje svojim žrtvama postradalim od ruke srpskih zločinaca. Bilo bi to jedinstveno groblje u istoriji ratova u kojem ne bi bio sahranjen ni jedan poginuli vojnik, ali bi tu mogli da sahrane pokojni obraz i umrlu savest tzv. međunarodne zajednice i NATO saveza." (Matija Bećković, akademik, na Nacionalnoj akademiji "Srbijo pamti", 24. mart 2009, sajt DSS-a)

Trgovina nestalima

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora, 11. mart 2009, "Problem" TV "Studio B":

"Priča o trgovini organima je jedna priča koja je, vrlo nevešto plasirana od strane Karle del Ponte u toj knjizi. Jer, ako je imala dokaze onda je morala podići optužnicu. I mislim, ja lično mislim da taj broj nije realan. I mislim da, tužilaštvo u Beogradu vrlo greši što stalno iznosi u javnost, ono što nalazi u istrazi. I mislim da Beograd dosta manipuliše, i da je upravo u funkciji da se, zbog ove presude [vojnom i policijskom vrhu Srbije] koja je bila očekivana, istovremeno bilduje jedna priča o nestalima koji su bili žrtve trgovinama organima."

"Ja ne kažem, ako i postoji, naravno to treba procesuirati. Ali, mislim da je vrlo pogrešno, i za Albance, i za Srbe, da se time sad manipuliše ovako, kako se manipuliše u našim medijima. I mislim da to naravno, jako truje odnose između Srba i Albanaca. Ali, mislim da Beograd od početka vodi pogrešnu politiku, čini mi se, zato što, pre svega, ne pristaje na tu realnost ali s druge strane, kao što je poznato, Beograd i nije hteo Kosovo u Srbiji. Hteo je podelu Kosova."

"Međutim ima jedna druga realnost, koja nije vidljiva, ni za Srbe, možda, na Kosovu, a ni ovde, a to je da Srbi i Albanci u tim enklavama, komuniciraju, imaju jedan suživot, koji nije nikad, da kažem osvetljen ili vidljiv za javnost. Zato što niko o tome neće da piše. Znači postoji jedan modus vivendi, koji itekako funkcioniše. I moram da kažem još jednu stvar, s obzirom da se s time mnogo manipuliše. Poslednji godina i nema tako mnogo etnički motivisanih incidenata. Ima nekih, pošto smo razgovarali sa puno ljudi, više, da kažem provokacija. Da, prolazi se preko njive…"

Vukov Juriš

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"I ovaj 9. mart je vreme za juriš kako bi se uklonile sve opasnije i veće barikade Srbiji na njenom putu u evropsku budućnost." (10. mart 2009, "Pres")

"Srbija prvo treba da postane članica NATO, pa tek onda EU. Nijedna bivša komunistička zemlja Istočne Evrope nije ušla u EU, a da prethodno nije postala članica NATO i to im je donelo sigurnost i znatan privredni rast." (22. mart 2009, TV "Palma plus")

&

"Vuk Drašković je razapet između poziva na juriš njegove radikalne supruge Danice i 'Stani!' Vesne Pešić." (Zoran Đinđić, kao predsednik DS-a, na sednici Skupštine, 11. maj 1995, TV "Studio B")

Čekao sam, čekao (ako ti nećeš, hoće drugar tvoj)

Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a:

"Ne mogu više da čekam Tadića da se vrati s Kopaonika, iz Španije... Čini mi se da je pomalo i uzaludno da se priča o sudbini zemlje sa scenskim majstorom koji ima dobar tim za varke." (12. mart 2009, "Večernje novosti")

"[Koštunicu sam poslednji put video] u junu prošle godine, u vreme pregovora o vladi. Očigledno ne idemo na ista mesta, pa ne možemo da se sretnemo." (10. mart 2009, "Pres")

Krkobabić (kao) Broj Jedan

"Nismo protiv smanjenja broja ministarstava, ali ta ideja je poznata još odranije. Za realizaciju je potrebna saglasnost svih partnera. I ne mogu ja bez dogovora da izbacim Krkobabića iz Vlade, pa da ista vlada padne. Neka oni pokušaju da izbace Vuka Draškovića, Ugljanina ili Ljajića, pa da vidimo šta će da bude!" (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 26. mart 2009, "Pres")

"Ono što gledamo danas, to se nikada nama u životu nije dogodilo. Ova kriza nema presedana. Mnogo je dublja i brže propada ekonomija u svetu nego što se to dešavalo bilo kada u istoriji, kamoli u našem životima. Čak ni Krkobabić ne pamti ovakvu krizu. To vam je ilustracija." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, konferencija za novinare u Vladi, 26. mart 2009, "B92")

Torta iz 15. veka (bez šlaga)

"Mi i dan-danas, u ne maloj meri, izvozimo ono što smo izvozili u 15. veku, a vreme je da uđemo, kroz ono što proizvodimo i izvozimo, u 21. vek." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 10. mart 2009, "B92")

"DSS samo širi realnu sliku o stanju ekonomije u Srbiji. Stanje je katastrofalno." (Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta DSS-a, 17. mart 2009, "Večernje novosti")

"Šta ćemo sa Jelašićem, koji se sprema da pobegne iz zemlje pošto je potrošio naše pare i uništio banke?" (Tomislav Nikolić, 21. mart 2009, "Pres")

"Kupio sam ovu malu tortu da kod kuće i mi proslavimo Dan potrošača." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, na kasi "jednog od hipermarketa", 15. mart 2009, TV "Studio B")

Čedo, oženi nas!

O Zakonu o zabrani diskriminacije:

"Usvajanje zakona predstavlja izuzetan događaj. Učinićemo sve kako bi Srbija, prihvatajući veliku istinu na koju su pristala mnoga društva pre našeg, omogućila onima koji u njoj žive da imaju normalan život. Što se tiče Crkve, neka razumeju poruku da smo svi jednaki pred Bogom, a da Crkva nije Bog." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 19. mart 2009, "Kurir")

"Vladika Rade je naš duhovni savremenik, a biće savremenik i onima koji će živeti i misliti i posle nas. Ipak, srećna je okolnost što nije i naš fizički savremenik. Jer, da jeste, po izglasavanju rečenog zakona u Skupštini prvi bi pao pod udar njegovih paragrafa i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije, a možda bi, štaviše, Pustinjak cetinjski završio svoj kratki život kao Pustinjak haški. Uostalom, zar već nije prozvučala i grozna rečenica o njemu kao genocidnom piscu?" (Irinej, episkop bački, na otvaranju naučnog skupa "Delo Petra II Petrovića Njegoša", 21. mart 2009, sajt SPC-a)

&

"Ja sam se spremao da dam skroman doprinos tom putu u Evropu jer znam šta vas tamo čeka, gospodine ministre, pa ću da vam poklonim jedan deo odeće koji će vam biti potreban za Evropu. Čarape poklanjam vama zato što ste predlagač zakona o zabrani diskriminacije koji protežira prava homoseksualaca, ali sam zaboravio da isečem zadnji deo na njima jer to oni u Evropi tako nose." (Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, poklanjajući ministru Svetozaru Čipliću roze hulahopke, 26. mart 2009, "Blic")

Pederi i ostali homoseksualci

Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, o Zakonu o zabrani diskriminacije:

"I po sadašnjem zakonu nije zabranjeno pederima da budu homoseksualci." (21. mart 2009, "Dvougao" TV "B92")

"Kako? Lepo! On sve vreme vrcka, uvija se kad ide. A ima i počupane obrve, sređene, tanke. Možda se čak i depilira. A tek kako ide do govornice u Skupštini! Kad krene da vrcka, moram da okrenem glavu u stranu." (kako je "utvrdio" da je jedan poslanik u Skupštini Srbije homoseksualac, 17. mart 2009, "Pres")

"Možda ih [homoseksualaca u Jagodini] i ima, ali za to ne znam, s takvima se ne družim. Ne znam, ne gledam ja muškarce po Jagodini. Kad šetam ulicom, pričam s pola Jagodinaca i svi oni deluju mi sasvim normalno." (17. mart 2009, "Pres")

"U Srbiji ima oko 3 miliona i 700 hiljada žena, od toga za 3 miliona i 650 hiljada možemo da kažemo da su prelepe. Poznato je da veći broj žena teško podnosi svetsku ekonomsku krizu i ako mi glasamo za ovaj zakon, one će biti oštećene i ljute! Razumeli ste šta sam hteo da kažem!" (19. mart 2009, "Kurir")

&

"Zašto bih ja imao nešto protiv Pamele Anderson? Neka dođe slobodno u Srbiju, i ona i njene drugarice." (22. mart 2009, "Kurir")

Nemoj mi ta dva spajat'

"Odavanja pošte ubijenom premijeru Đinđiću, kao i ubijenom predsedniku Miloševiću, ne bih dovodio u političku ravan." (Petar Škundrić, ministar energetike i rudarstva iz SPS-a, 13. mart 2009, "Večernje novosti")

"Postoje velike razlike između ta dva slogana, iako liče, ali to je normalno jer se izbori često održavaju. Naš slogan ima više reči i podrazumeva radnju koja počinje danas, a njihov podrazumeva da će se nešto desiti odmah. Naš je fantastičan!" (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, o sadašnjem sloganu SNS-a "Budućnost počinje danas" i sloganu DS-a "Budućnost odmah" iz 2003, 24. mart 2009, "Pres")

Život je zak(l)on

Čedomir Jovanović, 17. mart 2009, "Blic":

"Od decembra živim u jednom od četiri stana u luksuznoj vili na Dedinju. U tom stanu, koji plaćam 2.500 evra mesečno, živim privremeno, a lokacija ispunjava osnovni uslov – bezbednost moje porodice. Cena zakupa je tržišna. Ona jeste visoka, veća od one koju bismo plaćali da ne moramo da stavljamo razloge bezbednosti u prvi plan. Moja i Jelenina primanja su ipak dovoljna i omogućavaju nam da to pokrijemo. To razume svaki normalan čovek i nebitno je što to zloupotrebljavaju mafijaški tabloidi ili propali političari."

"Od kada je LDP postao parlamentarna stranka, stalno sam zaposlen u Skupštini. Primanja su mi definisana zakonom. Dodatne prihode, takođe u skladu sa zakonom, stičem poslovima kojima se bavim godinama u kompaniji koja je minimalno prisutna u Srbiji a mnogo više u regionu i na tržištu EU. Ne govorim to kao opravdanje, nego kao dokaz da je tamo presudan kvalitet, a ne političke veze."

"Automobili koje koristim obezbeđeni su zahvaljujući simpatizerima stranke koji su spremni da ih daju na povremeno korišćenje. Oni, uključujući i 'audi' [od 60 hiljada evra], nisu u mom vlasništvu i koristim ih samo kada to potrebe zahtevaju. Jedino vozilo koje posedujem je motor 'honda'."

&

"Čedomir Jovanović ne bi mogao da živi na Dedinju da je živ Zoran Đinđić. On to nikad ne bi dozvolio." (Slobodan Milosavljević, funkcioner DS-a, 23. mart 2009, "Pres")

"Čedomir Jovanović je kao mlad shvatio da je politika najbolji biznis, i verujem da je išao tako daleko da je čak i video sebe na čelu institucije kao što je DS. A, zamislite njega tamo. Pa, bio bi kao Al Kapone!" (Goran Petrović, bivši načelnik DB-a i bivši član LDP-a, 18. mart 2009, "Pravda")

Rekli su – sve je u redu, rekli su – nije nam ništa...

"Rekli su mi da ne dajem izjave medijima." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 27. mart 2009, "EMportal")

"Nisam ja ni došao na ovo mesto da bih podnosio ostavku, već sam prihvatio odgovornost i obavezu za kvalitet kulturnog života u Srbiji." (Nebojša Bradić, ministar kulture i informisanja, 22. mart 2009, "Pres")

"Nismo mi komunisti pa da vršimo čistku, već želimo da G17 Plus bude ono što je bila – stranka slobodnih, hrabrih i poštenih pojedinaca kojima je interes Srbije, a ne lični interes, na prvom mestu! Zato će morati da odu svi oni koji su prodali veru za večeru i koji su zarad privilegija koje donosi učešće u vlasti zaboravili misiju, program i ciljeve stranke!" (Suzana Grubješić, potpredsednica G17, 13. mart 2009, "Pres")

"Od kolega na klinici za 8. mart uvek dobijem poneki poklon, ali mislim da od kolega poslanika ovaj put neću dobiti ništa." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Narodne skupštine, 08. mart 2009, "Kurir")

Na vrhu dna

Nenad Čanak, predsednik LSV-a, o učešću u "Velikom bratu":

"Rijaliti šou je dno dna, nešto najgore što postoji. Ulazim u Velikog brata jer smatram da bi sistem trebalo podrivati iznutra, pa da pokušam." (ulazeći u kuću, 12. mart 2009, "Blic")

"Baš su sredili kuću, da se čovek oseti kao mačo." (u kući Velikog brata, 10. mart 2009, "Blic")

"U Skupštini sam jer sam bio na pobedničkoj listi Za evropsku Srbiju, a u kuću Velikog brata sam ušao tako što sam u parlamentu uzeo neplaćeno odsustvo. Ja ne dolazim ovde da bih davao kvorum, već zato što su me građani izabrali." (19. mart 2009, "Pres")

"Devojka mi nije zamerila što sam ušao u kuću Velikog brata. Sama se, nažalost, opredelila da bude sa mnom. Šta da joj radim! Govorio sam joj da to nije pametno." (21. mart 2009, "Kurir")

"Siguran sam da ja ipak bolje hrčem nego što Aleksandar Vučić pleše." (o učešću Aleksandra Vučića u emisiji "Plesom do snova" TV "Pink", 19. mart 2009, "Alo!")

&

"Nisam dobio poziv, niti ulazim u tu kuću. Te priče su obična glupost, ni ne razmišljam o ulasku u kuću Velikog brata. U te priče može da poveruje samo lud čovek! Ta ideja da ja uđem u kuću Velikog brata je toliko glupa da nemam šta da kažem. Neću da komentarišem takve gluposti i da se spuštam na nivo tog šoua." (pre ulaska u kuću Velikog brata, 25. februar 2009, "Pravda)

Zaštita imena, lika, dela i hrkanja

O učešću Nenada Čanka u "Velikom bratu":

"Eto, i političari hrču! Jedna od najvećih dugoročnih beneficija, najmanje za Nenada, ali za politiku u Srbiji jeste to što je jedan političar pristao da ga snimaju 24 sata dnevno i time pokazao da je normalan čovek, a ne neki polubog kako neki političari žele da prikažu sebe. Njegov ulazak će za političare dugoročno biti koristan." (Aleksandra Jerkov, poslanik LSV-a, 17. mart 2009, "Blic")

"Poslanik Nenad Čanak ne bi trebalo da bude diskriminisan zbog učešća u Velikom bratu." (Slavica Đukić-Dejanović, u Čačku, 13. mart 2009, "Tanjug")

"Predsednica Skupštine treba da objasni građanima zašto je odobrila odsustvo Čanku, jer je on izabran u Skupštinu da zastupa interese građana, a ne da naplaćuje 100 hiljada evra od producentskih kuća. I lider DS-a Boris Tadić treba da kaže da li će se i on i njegovi ministri prijaviti za učešće u tom TV programu." (saopštenje DSS-a, 12. mart 2009, "Beta")

"Mislim da je Čanak napravio veliku grešku. Velikog brata gledam ne zato što ga volim, već zato što hoću da budem informisan." (Dragan Marković Palma, 12. mart 2009, "Pravda")

"Čini mi se da je Čanku dosta Velikog brata i da mu takve igre više neće padati na um." (Bojan Kostreš, potpredsednik LSV-a, 21. mart 2009, prema "Presu")

"To je pre svega ekscentričan potez, ali verujem da će Čanak poboljšati kvalitet ovog serijala. On tim učešćem ne može da nanese štetu koalicionim partnerima, a mislim ni sebi. Nadam se da će biti izbačen do glasanja u Skupštini Srbije." (Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a, 12. mart 2009, "Pravda")

Rođaci iz grada

"Život na selu je idiotski." (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, 20. mart 2009, "Beograd noću" TV "Studio B")

"Maskirali smo se u tigrove na karnevalu u Riju. Smešno je što kad ste na vozilu u paradi morate da plešete dok prolazite kroz Rio." (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, za magazin "Hello", 19. mart 2009, "Blic")

VREMEPLOV

"Vlasti u Beogradu pokušavaju da izdejstvuju podelu Kosova. Bilo bi pogubno da Zapad još jednom izađe u susret Srbiji uvažavajući realnost na terenu, jer to može trajati u nedogled i na drugim tačkama u Srbiji, ili pak negde drugde u regionu." (Sonja Biserko, 05. maj 2007, "B92")

"Ja sam srpski Petar Veliki." (Vuk Drašković, kao kandidat za predsednika Srbije, septembar 1997, "B92")

"A šta to meni fali, pa se ljudi čude što imam lepu, mladu i zgodnu ribu?!" (Nenad Čanak, 27. mart 2008, "Pres")