Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 105
Reči i misli

Reči i misli 105

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
četvrtak, 12. mart 2009.

Stari uspeh zaborava nema

"Upravo sada Balkan je u opasnosti da postane deo zaboravljene prošlosti. Ja znam koliko mnogo smo mi ostvarili tamo tokom devedesetih i znam da mi nećemo dozvoliti da taj uspeh propadne zbog toga što nismo završili taj posao." (Hilari Klinton, državni sekretar SAD, 05. mart 2009, "Beta")

"Poštovana madam, sekretarko Olbrajt." (Hašim Tači, premijer Kosova, obraćajući se Hilari Klinton, 28. februar 2009, "Večernje novosti")

Muzička saradnja

O tvrdnji "LA Times"-a da je Jovica Stanišić "bio glavni čovek CIA u Beogradu":

"Naslov ne korespondira sa tekstom. Naslov nije tačan." (Jovica Stanišić, bivši šef SDB-a, o naslovu "Blica" "Stanišić CIA odavao sve tajne", 03. mart 2009, "Blic")

"Sve službe sveta sarađuju s drugim službama i razlika između te saradnje i biti saradnik je razlika kao nebo i zemlja." (Goran Petrović, bivši šef BIA, 02. mart 2009, "Poligraf" TV "B92")

"Mogu da vam kažem svoje privatno mišljenje – baš me briga, prošlo vreme." (Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, 02. mart 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

&

"Uvek sam bio za kompromise, ja sam muzičar po vokaciji, nisam policajac." (Jovica Stanišić, u razgovoru sa haškim istražiteljima, novembar 2001, prema "Vremenu")

(Is)povraćaj

"Povraćaj u pređašnje stanje znači isporučivanje [Miladina Kovačevića] američkom sudu, mada... Slušajte, ja govorim, ne bi to bilo isporučivanje, ne bi to bilo izručenje, nego naprosto se kaže – u momentu kada se to i to desilo taj momak je bio u Americi, bila je tuča, prebio je jednog čoveka, uhvatio ga je američki sud, ukoliko američka strana i dalje na tome insistira. Suština je u tome da je država u jednom trenutku prihvatila poziciju da bude paradržava, pričama da naš Ustav zabranjuje isporučivanje, neću više da ponavljam, to nije tačno, niti bi to bilo isporučivanje." (Vuk Drašković, bivši ministar spoljnih poslova, 25. februar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

Čokoladni car

"'U svetu postoji jedno carstvo/ u njemu caruje drugarstvo/ u njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno/ u njemu se sve raduje. /Tamo su kuće od čokolade/ prozori su od marmelade/ tamo svako radi ono što hoće/ tamo raste svako voće.' Ne podsećaju li vas ovi simpatični stihovi iz poznate dečje pesmice na predstavu kakva je u Srbiji godinama stvarana o Evropskoj uniji i koju uvežbani hor srpskih evrounionista neprestano peva sa govornica, stranica i ekrana manje-više svih naših medija?" (Đorđe Vukadinović, u tekstu "Pometnja u čokoladnom carstvu", 03. mart 2009, "Politika")

"U poslednjem nastavku ove tugaljive serije naslovljenom 'Pometnja u čokoladnom carstvu', polurasistički ispad povezan sa bojom kože predsednika Obame iz naslova teksta zasenjen je Vukadinovićevom vizijom propasti novog svetskog poretka, SAD, EU i ostale 'imperijalističke bande'." (Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i član Političkog saveta LDP-a, u tekstu "Nek ne cveta hiljadu cvetova", 06. mart 2009, "Politika")

Neposlovna pratnja

"Spreman sam da primim Borisa Tadića u svojoj kancelariji, ako on dođe u posetu institucijama Kosova. Sva javna lica dužna su da poštuju zakone kad ulaze ili izlaze iz republike Kosova." (Hašim Tači, 08. februar 2009, "Beta")

"To što predsednik države ne može da poseti Gračanicu bez pratnje nije problem. Uostalom, predsednik države i kada dolazi u Vršac, takođe ima pratnju." (Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, 23. februar 2009, "Dnevnik")

Osećaj za (žrtvin) bolji filing

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo:

"Te naše žrtve će se bolje osećati, imaće veću zaštitu ako se ovde postavi pitanje ko je ubio u Suvoj Reci 200, ko je ubio u Vučitrnu 100 ljudi, ko je ubio u Celinama 110 ljudi, ko je ubio u Pustom Selu 100 ljudi, ko je ubio u Meji 250 ljudi..." (o krivičnoj prijavi protiv pripadnika 37. odreda posebnih jedinica policije, 03. mart 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

"Čekajte, ovo su isto blage kazne. Ovo nisu kazne primerene težini dela." (o haškoj osudi pripadnika vojnog i policijskog vrha Srbije na zatvorske kazne od 15 do 22 godine, 26. februar 2009, "Poligraf" TV "B92")

"Ja sam, moram da priznam, ja sam bila zapanjena i obrazloženjem. [...] To obrazloženje je neobično, čudno – sudilo se jednom bivšem predsedniku države, ispostavilo se da on nije imao veze ni sa tom svojom funkcijom. Tako da nije dobar ni pravni primer, a onda se postavlja pitanje njegove nevinosti u odnosu na ove koji su dobili 15 i 22 godine. [...] Provuk'o se taj Milutinović, nejasno je zbog čega to izdvajanje, ali mi moramo da se suočimo sa činjenicom ko je sve tu optužen." (o oslobađajućoj presudi Milanu Milutinoviću, 26. februar 2009, "Poligraf" TV "B92")

"Mi možemo stalno da se zavaravamo i da kažemo da su ova suđenja za ratne zločine suđenja pojedincima i da nema odgovornosti naroda. Nema tih zločina počinjenih u ovolikom broju, a da su to sve počinili pojedinci, da nema veze sa institucijama. Na Kosovu je naročito jasno, vidljivo da sve što se dogodilo dolazi i polazi od institucija i tu je apsolutno bespredmetno govoriti o tome da su se tamo dogodili incidenti. Ne, mi imamo državno-institucionalnu odgovornost." (03. mart 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

&

"Milan Milutinović mora hitno da bude uhapšen za dela za koja nije nadležan Tribunal u Hagu." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 02. mart 2009, "Pres")

Znam(o) ih k'o dobru paru!

"Naše u Hagu ne znam samo po dobru, znam ih i po zlu – znam ko ne može da izdrži piće..." (Brana Crnčević, pisac i član SNS-a, 04. mart 2009, "Da Možda Ne" RTS-a)

"Bivši zvaničnici su u Hagu osuđeni jer su radili ono što im je u opisu posla, branili su Srbiju." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 27. februar 2009, "Politika")

"Haški tribunal ima različite aršine i mere, čak i za Srbe – u Tribunalu više nisu zastupljene samo podele na Srbe i druge, već da su došle do izražaja i podele između Srba." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 27. februar 2009, "Politika")

"Heroj nad herojima, Slobodan Milošević, pokazao je kako se brani čast svoje zemlje i svog naroda. Nikog od njih nije optužio i samo se borio za istinu, a istorija će pokazati da je Milošević bio u pravu." (Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i potpredsednik SPS-a, 28. februar 2009, "Tanjug")

Nepovratna sprega

Boris Tadić, predsednik Srbije, "Biznis forum" na Kopaoniku:

"Srbija nema budućnost ako se ne raskine sprega kriminala, privrede, pravosuđa i politike, koja je stvorena u prošloj deceniji i opstala posle petooktobarskih promena 2000." (04. mart 2009, RTS)

"Nalazimo se u jednom prelaznom vremenu i pravi je izazov biti u takvom razdoblju." (05. mart 2009, "Blic")

&

Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a:

"Najlepši završetak ovog skupa bio bi dolazak Ivice Dačića sa kompletnom žandarmerijom, koji bi sačekali učesnike [Biznis foruma] i sproveli ih tamo gde treba, a pretpostavljam da bi u znak solidarnosti i Ivica Dačić krenuo sa onima koji su bili na Kopaoniku." (konferencija za novinare, 05. mart 2009, RTS)

"Boris Tadić je kao Cezar kada je ušao u Senat, a onda zapanjeno upitao 'Zar i ti, sine Bojane'?" (03. mart 2009, "Kurir")

Niko kao Mrka (još u školi je ručicu dizao vešto)

Milutin Mrkonjić, 02. mart 2009, "Blic":

"Nisam glasao za odluku Vlade da se direktorima ograniče plate i da im se pravo na bonuse ograniči na četvorostruki iznos ličnog dohotka, ali bih glasao 'za'. Uvek glasam 'za', jer na Vladi i ne može drugačije da se radi."

"Nisam na sednici ni otvorio koverat koji je tajna. Ja to nikad ne otvaram. [Glasao sam da to bude službena tajna] naravno, kad god Vuk Jeremić nešto predloži, sve prihvatam."

"Predložio sam Dragana Đilasa da dobije orden za obilaznicu oko Beograda. A ja očekujem orden od Borisa Tadića."

&

"Gospodin Mrkonjić je jedan divan čovek i ima jako dobre ideje i puno ambicija, ali nekada postoje stvari koje nisu realne." (Oliver Dulić, 03. mart 2009, RTS)

Šta pije Administrativni odbor?!

Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a:

"Jutros kada sam došao u Skupštinu, na radnom stolu u kancelariji čekala me je koverta u kojoj su bile blanko ostavke [Tomislava Nikolića i još šest poslanika SNS-a]. Ne znam ja ko ih je ostavio, meni je bitno da su one prave. Pretpostavljam da ih je doneo neko iz one njihove samoproglašene stranke. Oni su i ranije vršljali po našim kancelarijama, mi smo se žalili." (05. mart 2009, "Pres")

"Ja da sam dobio svih osamnaest, ja bih odmah častio – a za ovih sedam, i ne znače nam nešto puno!" (razgovarajući mobilnim telefonom, 04. mart 2009, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Priča o (istopolnoj) ljubavi obično udavi

"Vidovito je naše ministarstvo kulture kada finansira pedere i lezbijke. Ono zna, kao što dirljivo reče onaj u govoru, da je budućnost njihova. Pederi će jednog dana biti vlast, samo što će kod nas morati malo da sačekaju." (Borisav Bora Đorđević, muzičar i član DSS-a, 26. februar 2009, "Politika")

"Dobićete to u listu Politika, a ja se ne slažem s tim uređivačkim politikama 'hajde da čujemo sva gledišta'. Hajde, neka to bude u nekom drugom listu, nemoj u listu koji je, kako da kažem, treba da bude vodeći, proevropski..." (Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a, 26. februar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

"Od Đorđevićevih vizija, svakako, opasnija su umosočinjenija dvojca Vukadinović–Antonić, odnosno njihov misionarski rad na relativizovanju i izjednačavanju 'različitih ekstremizama', gde se po pravilu izjednačavaju: neonacisti i antifašisti, radikali i liberali, oni koji prekidaju tribine s onima čije su tribine prekinute... Naravno, stil i pristup Vukadinovića i Đorđevića ne mogu da se porede – ovaj drugi inteligentniji je i opasniji." (Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i član Političkog saveta LDP-a, 06. mart 2009, "Politika")

Gola kultura

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine:

"Kao sportista video sam da su im akrobate odlične. Hoću da i moji Jagodinci uživaju kao što sam ja uživao. Nema tu nekih golih ženski, kao što se priča. 'Lido' je klub za bračne parove, višu klasu. Malo ko to sebi može da priušti, ali hoću da na našoj letnjoj pozornici imamo i taj spektakl. U 'Lidu' sam se oduševio njihovim kostimima, to je zaista vrlo kulturan šou. Ima nekoliko tačaka koje bi mogle da se izvedu kod nas. Na primer, izađe 30 muškaraca u frakovima i 30 devojaka u kostimima. Apsolutno kulturno, bez golotinje. Uostalom, bio sam sa suprugom, to dovoljno govori o nivou na kome je ta predstava." (o pariskom kabareu "Lido", 04. mart 2009, "Kurir")

"Nemam ništa protiv homoseksualaca i toga što oni rade. Ne smeta mi njihovo pravo. To je za mene bolest. Nemam ništa protiv tih ljudi lično, ali kao poslanik ne mogu da glasam za nešto što je bolesno. Nikada neću da glasam da se dva muškarca ljube u parku. Ako šetam sa unukom, šta da kažem?! Ujka i stric dugo se nisu videli?" (05. mart 2009, "B92")

Demokratija za (apsolutne) početnike

"Demokratija u SAD traje duže nego ona u Evropi." (Hilari Klinton, u Evropskom parlamentu, 07. mart 2008, "Tanjug")

"Mnogo ima pitanja, a možda ne bih pitao ništa." (Vuk Drašković, o tome šta bi pitao Vladu o ekonomskoj krizi, 25. februar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

"Naš način je onaj koji je dozvoljen u svim parlamentima, da se razumemo, način koji mislimo da je u tom momentu najadekvatniji. Nekada je to čaša sa vodom, nekada je to da se otme mikrofon, nekada da ustanemo na svojim mestima..." (Dragan Todorović, 05. mart 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Jedini se ja u ovoj Skupštini izvinjavam kada nešto napravim, a čini mi se da bih imao najmanje razloga, jer reagujem baš kada više ne mogu da izdržim." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 26. februar 2009, "Dnevnik")

"Nisam lagao, tada sam iznosio svoje političke stavove." (Dragan Veselinov, bivši ministar poljoprivrede, na suđenju za pogibiju Katarine Marić, 05. mart 2009, "Pres")

Doviđenja do oslobođenja

Aleksandar Baljak, aforističar, 07. mart 2009, "Politika":

"U naše saveznike ne sumnjamo, samo smo malo nepoverljivi kad su u niskom letu."

"Okupatori, hvala na druženju, i ne zamerite štogod."

"Opet ćemo platiti najveći ceh, ali ne mari. Neka svet misli da smo dobrostojeći."

"Hvala na pitanju, ne osećam se krivim!"

VREMEPLOV

"To znači zabavu za sve." (Milan Milutinović, kao predsednik Srbije, na pitanje šta znači nepristajanje OVK na razoružanje, februar 1999, "RFI")

"Što sam rekao sinoć, važilo je za sinoć." (Vuk Drašković, februar 2004, "B92")

"Ahtisarijeva izjava je važna zato što je Srbiji i njenim političkim elitama predočio činjenicu koje naše političke elite nisu svesne." (Nataša Kandić, o izjavi Martija Ahtisarija da su "Srbi krivi kao narod", avgust 2006, "NIN")