Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 100
Reči i misli

Reči i misli 100

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 04. januar 2009.
Nek boli dok boli (rukama stegni civilku svoju)

Zdravko Ponoš, pre smene s mesta načelnika  Generalštaba: 

"Vojnici ne učestvuju u političkom životu i ne idu na izbore i zbog toga ne moraju da vode računa o tome šta govore... Ako je nekoga ono što sam ja rekao zabolelo, onda je to dobar znak." (na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost, 25. decembar 2008, "Mondo")

"Civilna kontrola bezbednosti nije sveta krava i ne nosi mantiju bezgrešnosti." (na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost, 26. decembar 2008, "Pres")

"Politika odbrane ovde funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Mi se dovijamo u okolnostima kad u državi nema strategiju nacionalne bezbednosti, pa u skladu s tim ni strategije odbrane." (24. decembar 2008, "Politika")

"Nije ovo sukob dve ličnosti, nego sudar koncepcija o tome gde će Srbija, kao bezbedna zemlja, biti 2015, 2020. Građani Srbije moraju znati kako se pare u tu svrhu troše, a to danas niko ne zna osim onih koji troše. Ovo je sukob koncepcije Generalštaba koja postoji i nedostatka bilo kakve koncepcije Ministarstva odbrane." (o sukobu s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, 24. decembar 2008, "Politika")

Kontekst koji se ne umara

"Umoran sam od kohabitacije i sličnih iskustava." (Boris Tadić, predsednik Srbije, na pitanje "da li bi pristao na Srbiju u kojoj bi on bio predsednik, a premijer Tomislav Nikolić", 29. decembar 2008, "Intervju" RTS-a)

"Hiljadu puta sam ponovio da neću ući u Vladu. Iako to tvrdim, mediji izvlače moje reči iz konteksta pa osvanu naslovi tipa 'Ja mogu s Tadićem'. Šta to mogu? Mogu da popijem kafu s njim i da popričam." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 20. decembar 2008, "Fonet")

Koaliciona impotencija

Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije:

"Dogovorimo se sa koalicionim partnerima o svemu, a onda se ništa ne desi. To se zove impotentnost. Sebe ne smatram ni impotentnim, ni nesposobnim." (26. decembar 2008, "Blic")

"Ministarstvom finansija faktički upravlja neko van Vlade, premijeru se ne dozvoljava da sprovede mere koje mu struka nalaže, a ministar ekonomije ima vezane i ruke i noge u sprovođenju ekonomske politike... Ovakva bolesna situacija se odmah mora prekinuti, da bi rad u Vladi dobio smisla, da bi se donosile odluke koje su korisne za građane. Vladi hitno mora da se vrati izgubljeni autoritet kako bi ministri mogli da rade svoj posao i preuzmu punu odgovornost." (26. decembar 2008, "Blic")

"Iako se tome nisam nadao kada sam ulazio u Vladu, lično mi nikada nije bilo teže od 2000. godine. Ne zbog obima posla, daleko od toga, već zbog celokupne grozne atmosfere u političkom životu i društvu." (26. decembar 2008, "Vreme")

&

"Ne planiram uvođenje posebnih restriktivnih mera. I do sada sam živeo skromno i normalno, tako da nema razloga da se bilo čega posebno odričem." (na pitanje da li će se nečega odreći zbog krize, 21. decembar 2008, "Večernje novosti")

Snaga haosa i bezumlja

"Dinkić je veliki rušilački faktor ove države. Upropastio je koncesiju i velike projekte, iznova stvara nestabilnu situaciju, krizu, haos, zamlaćuje nas svojim negativnim potezima." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 26. decembar 2008, "Kurir")

"Pročitao sam i da je Mlađan Dinkić rekao da je Vlada Srbije ostala bez autoriteta. A mi imamo privatizaciju koja je ostala bez rezultata, koju je uglavnom kreirao Dinkić i tim oko njega! [...] Ova vlada neće pasti tako što će je srušiti Mlađan Dinkić i G17 plus! On je do sada srušio tri vlade, ali ovu sigurno neće!" (Dušan Bajatović, kao potpredsednik SPS-a, 28. decembar 2008, "Pres")

"Dinkić će biti najuren iz Vlade – požurio je da prosipa svoje predloge kako bi predupredio Tadića da ga izbaci. [...] Sve je prevario – Đinđića, Koštunicu, Tadića. On je rodonačelnik svih mogućih afera: korupcionaških, kriminalnih, nepotizma. Ma, za Dinkića više ni familija neće da glasa." (Vladan Batić, poslanik DHSS-a, 26. decembar 2008, "Kurir")

"Izbora će biti na proleće, tačnije u nedelju, 6. maja 2012. godine." (Marko Đurišić, predsednik IO DS-a, 30. decembar 2008, "Pres")

Deblokiranje parlamenta (i nervoze)

O tome kako je LDP dao kvorum za glasanje u Skupštini, 23. decembar 2008, "Pres":

"Prirodno to što je LDP dao kvorum za glasanje, jer je LDP od početka saziva ove Skupštine najavio da će podržavati sve evropske projekte." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju)

"Kad je postalo jasno da ne može ni na koji drugi način da se reši problem, uvažili smo interese građana i odlučili da prekinemo blokadu koju je proizvela Vlada Srbije. Pored svih razlika koje postoje među strankama, postoji i jedna velika sličnost, jedna zajednička osobina koja proizlazi iz istine da su sve stranke jednako odgovorne za stanje u zemlji. Mi ne podržavamo zakon ovom odlukom, već deblokiramo parlament. I dalje smo opozicija." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a)

&

Tamara Spajić, novinarka "Blica": "Dali ste kvorum..."

Čedomir Jovanović: "Gadi mi se to vaše ponašanje, zato što je vrlo neodgovorno!"

Tamara Spajić: "Ja samo pitam..."

Čedomir Jovanović: "Ne, vi ne pitate – to nije pitanje! Naših 12 poslanika je bilo u sali i glasalo protiv zakona. Bez naših 12 poslanika se ne bi završila sednica, a onda biste vi na naslovnu stranu vaših novina stavili koliko košta ručak u skupštinskom restoranu. Što ne stavite koliko vaše gazde plaćaju cenu kampanja koje vodite?" (22. decembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

&

"Ja ne bih došao u vašu emisiju da ne mislim da ste normalni!" (Čedomir Jovanović, Jugoslavu Ćosiću, voditelju emisije "Poligraf", 24. decembar 2008, TV "B92")

Hari Poter i skupštinski vilenjaci

Pre nego što će, sat i po pre isteka roka, budžet za 2009. biti usvojen:

"Nakon sedam dana slušanja diskusije u parlamentu poželela sam da i meni neko kaže nešto što je rečeno Hariju Poteru: 'Hari, ti si čarobnjak'!" (Diana Dragutinović, ministar finansija, 29. decembar 2008, "B92")

"Skupština radi, međutim dinamika je takva da moj uobičajeni optimizam ovog puta malo mora da zastane." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, 28. decembar 2008, "Beta)

"Zašto bismo prekidali raspravu? To pitanje postavite predsedniku Vlade, predsedniku Srbije. Kako je uopšte moguće da Vlada kasni sa usvajanjem budžeta i da su se tek sada setili da ne može da bude usvojen, jer je ostalo malo vremena." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a, 29. decembar 2008, "Beta")

"Ubeđen sam da će radikali još jedno vreme da nas dave, ali da će odustati od besmisla kojim se bave." (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo", 29. decembar 2008, "Beta")

&

Dan posle usvajanja budžeta:

"Lakrdija u Skupštini je pokazala da ova Vlada ne može da uradi ništa, nastavljene su pogodbe, buvlja pijaca, dilovanja – sinoć se otvoreno dilovalo, razgovaralo, pogađalo, jurilo kroz skupštinu... Šešelj pozove – oni strče sa govornice, Boris zove, Dačić zove, oni svi istrče u hodnik i međusobno se sudaraju: daj popusti ti malo, smanji cifru... Ljudi, to je bilo gadno!" (Velimir Ilić, konferencija za novinare, 30. decembar 2008, RTS)

"Usvajanje budžeta je pokazalo da je parlament bukvalno pretvoren u cirkus, lakrdiju, pijacu – ali to je uvreda za pijacu, ljude koji rade na pijaci i one koji odlaze na pijacu." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, konferencija za novinare, 30. decembar 2008, RTS)

Da ne potražuju i Austro-Ugarsku?

"Vojvodini mora da bude vraćeno sve što joj je oduzeto – ne samo NIS, odnosno Naftagas, već i putevi, železnica, pošta, Telekom i Elektrovojvodina. Svi oni koji misle da mogu da pljačkaju pokrajinsku imovinu proći kao Velimir Ilić, jedan od glavnih tvoraca propale koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega." (Bojan Kostreš, bivši predsednik Skupštine Vojvodine iz LSV-a, 27. decembar 2008, "Tanjug")

Mudri kao Voja i napredni kao Toma

O prelasku Radoša Ljušića i Tihomira Arsića iz DSS-a u SNS:

"Još 2007. bio sam na putu da napustim stranku zbog njene slabe aktivnosti, naročito u unutrašnjosti. Preko svega sam prelazio baš zbog Koštunice. Pošto mi na pismo od 15. decembra nije odgovorio sve do 23. decembra, konačno sam shvatio da mu više nisam potreban." (Radoš Ljušić, istoričar i bivši direktor Zavoda za udžbenike, 26. decembar 2008, "Kurir")

"Platforma SNS je stanovište koje ja odavno zastupam. Kao otac četvoro dece i kulturni i javni radnik, imam potrebu da komuniciram sa celim svetom, ali - kao Srbin. Vidim našu budućnost u mudroj i naprednoj Srbiji. Nikada nisam bio član DSS-a. Moja funkcija u toj stranci je bila: prijatelj Voje Koštunice, što ću, nadam se, i ostati." (Tihomir Arsić, glumac, 26. decembar 2008, "Pravda")

"Niko ne treba da se sekira, ne raspada se DSS. Mi samo jačamo. Pa šta ako je otišao Ljušić?! Neka je! Bio je kod nas dok mu je trebalo direktorsko mesto, a sad će baš da se usreće i on i oni kod kojih je otišao. A Arsić je čovek umetnik, može da bira koga će da podržava." (Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS-a, 26. decembar 2008, "Pres")

Misterije (političkih) organizama

Srboljub Živanović, poslanik SRS-a: "Izdajniče, jedi..." (Tomislavu Nikoliću)

Tomislav Nikolić: "Čoveče, ja sam ti politički otac!"

Srboljub Živanović: "Šta mi onda dođe tvoja supruga?" (29. decembar 2008, "Blic")

&

"Reagovao sam kako je tog časa moj organizam tražio od mene, izvinjavam se i vama i građanima Srbije. Mnogo toga sam izdržao, a ako želite da izvinjenje ostane, obračunavajte se sa mnom, nemojte sa mojom suprugom i porodicom.” (Tomislav Nikolić, nakon što je povukao za bradu i kosu Srboljuba Živanovića, 29. decembar 2008, "Politika")

"Rekli ste Nikoliću da ste lav, ali lav je car životinja, on se ne šunja čoveku iza leđa, kao Vi, a Vi ste čupali čoveka za kosu." (Jadranko Vuković, poslanik SRS-a, 29. decembar 2008, "Politika")

Demokratija (i pravoslavlje) za početnike

O "punoletstvu srpske demokratije":

Novinar: "Kada se danas setite vaše priče o babi na televiziji, da li vam postaje jasno da je to bio potpuni promašaj?"

Vuk Drašković, predsednik SPO-a: "Da, moje sećanje na detinjstvo i moju dobru baku krivo je za sve. Moja baka je kriva za krvavi raspad države, za tolike smrti, sankcije, eskadrone smrti. Trebalo bi joj suditi." (21. decembar 2008, "Pres")

&

"Na dan posta pio sam samo vodu. Kad sam bio mali, baka mi je, uveče, dala hleb premazan kajmakom i posut šećerom." (Vuk Drašković, 1992)

&&

"Srpski parlament nikada nije bolje funkcionisao nego kada je SPS imao 194 poslanika. U tom prvom sazivu bilo je više duha. Govorim i o predstavnicima vlasti i opozicije. Bilo je i pesama i dobacivanja, ali je sve to bilo u granicama civilizovanog ponašanja. Nepristojnost koja sada vlada uneta je u parlament tek 1996. i 1997. godine kada su u njega uskočili ljudi koji nikada ništa u životu nisu uradili, ni jedan kolac zašiljili." (Dobrivoje Budimirović Bidža, bivši poslanik SPS-a, 21. decembar 2008, "Pres")

&

"Slobodane, Slobodane, ti si komunista, / Volimo te, volimo te k'o Isusa Hrista!" ("hor" poslanika SPS-a, predvođen Dobrivojem Budimirovićem Bidžom i Radovanom Radovićem Rakom, jul 1997, TV "BK")

Kriza po meri

"Ne može Krkobabić da bude jedini dobitnik svetske krize." (Dragoljub Žarković, glavni urednik "Vremena", 29. decembar 2008, "Utisak nedelje")

"Eto, ja, na kraju želim svima ličnu sreću i uspeh i zdravlje u narednoj godini, a kako naš narod kaže – pare će same doći." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 30. decembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Građani bi finansijski propali kada bi krojili kućni budžet kao što političari kroje državni." (Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, za "Novac", 27. decembar 2008, "Blic")

"Uvođenje novih operatera u fiksnoj telefoniji, sledeće godine, neće dovesti do smanjenja cena." (Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informatičko društvo, 19. decembar 2008, TV "B92")

"Plate i dnevnice poslanika treba smanjiti! Pa, nećemo valjda da smanjujemo plate osoblja u Skupštini, koje prima po 19.000 dinara. Ja ne primam platu u parlamentu, a na zasedanje dolazim samo kada je nešto bitno, jer imam šta pametnije da radim nego da uzimam od države po šest hiljada svaki dan. S druge strane, najveći trošak pravi opozicija koja opstruiše rad Skupštine. Oni se javljaju po članovima Poslanika 225 i 226 i kada im baba umre u 97. godini." (Dragan Marković Palma, poslanik JS-a, 24. decembar 2008, "Pres")

Odličja odlikaša

"Ja bih ugradila silikone, mada u moje vreme žene sa velikim grudima nisu bile baš popularne. Što se tiče veličine, ugradila bih petice, jer je to moj omiljeni broj, obeležje odlikaša." (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, 26. decembar 2008, "Kurir")

"Ja ispunjavam... ničije želje." (Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, 29. decembar 2008, "Utisak nedelje")

VREMEPLOV

"Ima raznih legendi kako sam upoznao Borisa Tadića. [...] Meni ne smeta ako me neko vezuje za Tadića, a onaj kome to smeta ima problema sa sagledavanjem vertikale politika-vojska." (Zdravko Ponoš, 11. januar 2007, "Vreme")

"Mogu da postanem predsednik Srbije, ali neću." (Mlađan Dinkić, kao guverner NBJ, 31. decembar 2001, "Nacional")