Početna strana > Prenosimo > Za vreme naše vlade prosečna plata je bila 100 evra veća
Prenosimo

Za vreme naše vlade prosečna plata je bila 100 evra veća

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
sreda, 11. maj 2011.

(Alo, 3. 5. 2011)

Lider Demokratske stranke Srbije ceni Rasima Ljajića i Mlađana Dinkića, s kojim je, kako kaže, postizao odlične rezultate u zajedničkoj vladi, ali ne krije da mu je politički ipak najbliži Tomislav Nikolić, s kojim je u poslednje vreme konačno uspostavio dijalog.

Koštunicu je posebno iznervirala kampanja koju su neki mediji vodili protiv predsednika naprednjaka dok je ovaj štrajkovao glađu i žeđu.

- Za nas je bila neprihvatljiva i za svaku osudu hajka koja se bila podigla protiv Nikolića zbog njegove odluke da stupi u štrajk glađu. Mislim da je stav DSS-a bio odgovoran, moralan i ljudski, u skladu sa našim razumevanjem politike.

- Posle posete u bolnici, najavili ste da slede razgovori između vas dvojice. Jeste li se čuli u međuvremenu?

- I pre mitinga imali smo susret i obavestili javnost da su DSS i SNS postigli dogovor da o svim važnim pitanjima, bilo da se slažemo ili ne, pokrenu međustranački razgovor. I mislim da je to dobro i taj razgovor se svakodnevno odvija na raznim nivoima između DSS-a i SNS-a. U Srbiji je svaki politički razgovor gotovo utihnuo i samo se čuje neprestano zaklinjanje vlasti da će zemlja ići i dalje putem bez alternative. Ovaj put bez alternative koji navodno vodi u svetlu evropsku budućnost doveo je Srbiju u takvu krizu da svako ko hoće da čuje glas naroda može čuti samo jedno: „Nikada nije bilo gore“.

- Šta će biti tema vaših razgovora, razmišljate li da se ipak priključite najavljenim mitinzima?

- Najbitnija tema je razvoj Srbije, jer je on danas najvažniji nacionalni interes. Bez razvoja i privrednog napretka, ne možemo odbraniti ni sačuvati nijedan državni i nacionalni interes i obezbediti normalan život građanima. Odbrana Kosova, podrška Republici Srpskoj, sve to nužno zavisi od razvoja zemlje. I kada su se vodile važne bitke za odbranu Kosova od 2004. do 2008. godine, u Srbiji je bio obezbeđen značajan razvoj zemlje u svim oblastima, a naveo bih recimo visinu prosečnih plata, priliv investicija i činjenicu da smo u dve godine imali suficit u državnom budžetu. Zahvaljujući razvoju Srbije u tom periodu, imali smo priliku da „Telekom Srbija“ kupi „Telekom Republike Srpske“ što je predstavljalo snažnu i dugoročnu podršku razvoju privrede Srpske, a time i njenoj političkoj stabilnosti. Dakle, glavna tema razgovora DSS-a i SNS-a je razvoj Srbije, kako bi mogli građanima da pružimo normalan život i zaštitimo suštinske državne i nacionalne interese.

- Da li razmatrate mogućnost da ipak uđete u predizbornu koaliciju, koju SNS već ima sa NS, ili je vaša konačna odluka da sami idete na izbore?

- U DSS-u preovlađuje raspoloženje da pod svojim imenom i prezimenom izađemo na izbore. Saglasno tome, pripremamo i samostalne akcije. Po celoj Srbiji držimo tribine, razgovaramo sa građanima...

- Gledišta DSS-a i SNS-a na evrointegracije su dijametralno suprotna. Gde bi se kada je to u pitanju „našli“ danas-sutra u zajedničkoj vladi?

- U Srbiji je od 2008. nametnuta tema o EU kao da ćemo stvarno koliko sutra ući u EU i po tome smo jedinstveni u Evropi. Srbija zbog problema u samoj EU možda nikada neće ni postati njena članica, a svakako se to neće deseti u skorijoj budućnosti, jer procene variraju od 2018. do 2035. godine. Ono što jeste na dnevnom redu, kada je u pitanju EU, jeste pokušaj Brisela da od Srbije otme Kosovo i o tome svaka ozbiljna srpska vlada treba da razgovara s EU. Mislim da u Srbiji sazreva svest da glavna tema nije i ne treba da bude EU, već razvoj Srbije. Sadašnja vlast od EU pravi novu religiju, a od briselskih uslova Srbiji prave nove dogme. Zbog toga će najveću štetu evropskoj ideji u Srbiji naneti upravo ova vlast.

- Prema istraživanjima javnog mnjenja, DSS se nalazi tu negde, oko cenzusa. Plašite li se sudbine SPO posle 5. oktobra?

-Već tri godine svakog dana se objavljuje kako DSS propada i kako nam pada rejting. Prosto je nemoguće da tri godine jednoj stranci pada rejting, a da ona postoji. Osim toga, zašto je DSS toliko zanimljiv i toliko meta neprestanih napada kada smo srušili zakone matematike gubeći rejting neprestano tri godine. Biće ipak da DSS upravo time što vodi ozbiljnu, doslednu i nacionalno promišljenu politiku ima poseban ugled na srpskoj političkoj sceni.

- Može li Srbiji i RS približavanje sa Turskom doneti dobra i kako vidite nedavni susret u Karađorđevu?

- Zajedničko saopštenje sa sastanka u Karađorđevu predstavlja veliko poniženje za Srbiju i diplomatski skandal, jer se u ovom saopštenju ističe da se tri države obavezuju na međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Pošto je Turska priznala nezavisnost Kosova, postavlja se pitanje koji onda suverenitet i teritorijalni integritet Srbije poštuje Turska. Mislim da nijedna država ne bi pristala na ovakvu vrstu ponižavanja. Treba ceniti Radmanovićevo odbijanje da u Karađorđevu potpiše deklaraciju koja se spremala u tajnosti, po uzoru na tajnu Istanbulsku deklaraciju. Radmanović je rekao da je RS odbila da potpiše deklaraciju u kojoj se pominje da je cilj Srbije, Turske i BiH da budu u NATO paktu.

- Kako tumačite najavu Tadića da Srbija neće podržati referendum u RS i relativno blagu reakciju Dodika?

-Uveren sam da je opstanak Republike Srpske na principima Dejtonskog sporazuma jedan od najvažnijih nacionalnih interesa srpskog naroda. Zbog toga bi Srbija kao matična država i kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma trebalo sve svoje snage da usmeri na dosledno poštovanje ovog međunarodnog ugovora. Nažalost, vidimo da je RS ostavljena da se sama bori i odoleva neviđenim pritiscima koji dolaze od međunarodnih centara moći. Turska se nameće kao pokrovitelj centralizovane BiH i u tome očigledno traži podršku sadašnjih vlasti Srbije. Uveren sam da je ogromna većina građana Srbije uz Srpsku i nadam se da će Dodik pronaći najbolji mogući odgovor na ove sve veće pritiske.

- Nedavno ste rekli da je jedini razumni glas aktuelne vlade Rasim Ljajić. To znači da ga vidite kao poželjnog partnera?

- To znači da je Ljajić odgovoran ministar i političar.

- Jesu li vam prijali komplimenti iz usta Mlađana Dinkića da ste najbolji premijer s kojim je radio?

- U vremenima kada je pitanje političke hrabrosti pomenuti DSS u pozitivnom smislu, to je ipak gest koji sam primetio.

- Kako ocenjujete rad vašeg bivšeg ministra Dinkića?

- Ocenjujem na osnovu životnog i jednostavnog pravila, za vreme naše vlade prosečna plata u Srbiji je bila 100 evra veća.

- Da li ste promenili mišljenje o Svetlani Ražnatović, koja je pevala na vašim skupovima, posle njenog priznanja krivice? Kako vidite čitavu ujdurmu zbog njene nagodbe sa tužilaštvom?

- Nisam čovek koji se odriče svojih postupaka i stojim iza toga da sam bio na novogodišnjem koncertu, na kom su pevali Ceca, Bora Đorđević, Rambo Amadeus i drugi. O konkretnom slučaju nagodbe ne znam detalje.

- Sve češće se pominje podela Kosova, čak i od strane domaćih zvaničnika? Koliko je to realno?

- To su sve samo krupne i prazne reči koje treba da sakriju da sadašnja vlast tiho saučestvuje u puzajućem priznavanju Kosova. A ovaj proces priznavanja je započeo s potpisivanjem SSP-a i prihvatanjem Euleksa, koji direktno radi na stvaranju nezavisnog Kosova. Zatim je nastavljen odbijanjem vlasti da podnese tužbu protiv makar jedne države koja je priznala Kosovo. Onda je došlo potpisivanje sporazuma o granici sa Kosovom. Pa podnošenje i povlačenje rezolucije i prihvatanje Briselske rezolucije u UN-u. I sada pregovaraju o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa. A s kim pregovaraju - sa vladom lažne države Kosovo.

 

- Da li ste pratili „venčanje veka“ i da li mislite da bi venčanja naših prinčeva moglo da doprinese većoj popularnosti monarhije u Srbiji? Kao što je pomenuto udahnulo novi život britanskoj kraljevskoj porodici.

- To je nesumnjivo događaj koji u lepom svetlu prikazuje monarhiju i ideju tradicije. Važno je što je na venčanju bio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, jer i to govori da smo narod i država s dugom istorijom koja se poštuje u svetu. Naravno da bi i venčanje srpskih prinčeva takođe moglo da bude politički i medijski događaj u Srbiji.

 Ili-ili

- Velja ili Mlađa?

- Miloš Jovanović i Petar Petković.

- Prosinečki ili Stanojević?

- Prosinečki.

- „Vreme smrti“ ili „Vreme vlasti“?

- Vreme Srbije, a to je tema kojom se neodustajno bavi Dobrica Ćosić, o kojoj svedoči i piše.

- Sijamske ili persijske mačke?

- Izaberite sami.

- „Jugo“ ili „punto“?

- Nema dileme.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner