Početna strana > Prenosimo > Vučić je stručnjak za marketing i obmane, Šešelj je njegov “trojanski konj”
Prenosimo

Vučić je stručnjak za marketing i obmane, Šešelj je njegov “trojanski konj”

PDF Štampa El. pošta
Velimir Ilić   
utorak, 14. februar 2017.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije za „Svedok“:

Vučić je apsolutista, neće se odreći nijedne vlasti

Vidite da o Nikoliću sve najgore pričaju neki ministri i naprednjački funkcioneri. Meni liči da će Vučić biti kandidat SNS. Poznavajući Vučića, siguran sam da njemu neće pasti na pamet da podnese odstavku na mesto predsednika stranke, ako postane šef države. On  je apsolutista, neće lako da se odrekne ni jedne vlasti

Zapamćen je kao čovek koji je sa čačanskom kolonom dao najveći doprinos u rušenju Slobodana Miloševića u petooktobarskoj revoluciji. Bio je ministar u četiri vlade. Dve, na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica, jednoj u kojoj je premijer bio Ivica Dačić i jednoj , čiji je kormilar bio Aleksandar Vučić. U tri je vodio resor usko vezan za građevinu, a u četvroj je bio ministar bez portfelja. Prvi je podržao Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima na kojima je osvojio vlast, pobedivši Borisa Tadića na izborima 2012. godine.

Od tada, pa do pre mesec dana, Nova Srbija, stranka čiji je lider  participirala je u vlasti sa Srpskom naprednom strankom, a onda je Velji u njegovom stilu „pala roletna“ zbog raznih naprednjačkih (ne)činjenja.

I taman, kada ga je većina javnosti, a posebno prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić otpisala, smatrajući ga politički nemoćnim da naškodi vlasti, čačanki lav pustio je još jednom svoje oštre kandže zarivši nokte duboko u Vučičećevu vladu...

Otvorajući dve afere koje su neprikosnovenu vlast Aleksandra Vučića uzdrmale iz temelja, mnogo jače i žešće nego svi potezi cele opozicje u poslednje dve godine.

Prva afera koju je otkrio su malverzacije u „Koridorima“ obelodanjujući izveštaj o poslovanju te firme (za koji tvdri da ga je dobio od Zorane Mihajlović) koji je  sačinilo Ministarstva građevnarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Druga, koja je ozbiljno probudila javnost, a i uzdrmala Vučićev kabinet - obelodanio je slike ministra  zdravlja Zlatibora Lončara sa pripadnicima nekadašnjeg zemunskog klana.

Velimiru Iliću se spočitavalo da je okrenuo „ćurak naopako“ baš zato što nije dobio mesto direktora „Koridora“. Međutim, on tvrdi, da nije bilo u pitanju direktorsko mesto, već da mu je trpilo puklo kada je video i kada je shvatio da je sve jedna velika obmana naroda i prazna priča i da je  SNS počela otvoreno da „vršlja po odborima nove Srbije i vrbuje članstvo“ i kada su“ pokušali da mu preotmu stranku koju je napravio“.

- Nije u pitanju direktorska funkcija u „Koridorima“. Kada pogledate onaj izveštaj koji sam  predstavio javnosti, kažite mi, molim vas, da li bi iko normalan otišao za direktora u onaj kriminal? Tamo se ne zna gde su pare išle, sve plaćano duplo. Pa nisam ja nepismen, kao većina u Vučićevoj Vladi, ja sam inženjer, ipak. Ne mogu oni mene tako lako da pređu, kako su to zamislili. Oni misle - svi su ovde ludi, pa ne vide šta se radi i da sve mogu da pokriju lažima u medijima koje kontrolišu. Iznesem izveštaj u kome su sve same malverzacije, pronevere 25 miliona, plaćani dupli penali, koji je sačinila komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture...A onda se svi bave time kako je Velja dobio izveštaj, a ne šta u izveštaju piše. Kao i slike za Lončara, ista priča – važnije je ko mi je dao slike, nego što je ministar bio blizak sa zemuncima, kaže u intervju za „Svedok” predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Svedok: Vi opet u opoziciju? Neki kažu zato što niste dobili ono što ste očekivali?

 Velimir Ilić: Da vam kažem - nije tu u pitanju, što ja nisam lično ništa dobio. U pitanju je odbrana principa, Vučić sve obmanjuje na isti način, a neko to mora da izađe i da kaže. Meni je prekipelo, ja to gledan i slušam već godinama i verovao sam u početku u to što priča, dok nisam uvideo da je čovek stručnjak za marketing i obmane. Sve što priča narodu sve je obmana – od pregovora o Kosovu, preko toga da će bolje živeti, “evo samo što nismo počeli, do toga da nama odlično ide”...I molim Vučiča da ne radi toliko, što on više radi narod sve gore živi. Molim ga da spava do 10 ujutru ne bi li Srbiji konačno krenulo na  bolje. Nemoj da ustaje, samo neka spava, samo nemoj da on toliko radi. Jer on jedino što stvarno radi to je držanje konferencija za štampu s ciljem  laganja naroda i ubeđivanja da dobro ne vide da su im novčanici prazni i da žive sve teže i gore, po sistemu – verujte Vučiću, ne verujte sopstvenim očima.

S: Vi ste prvi podržali SNS pred predsedničke izbore 2012...

V.I: Nova Srbija i ja lično podržali smo Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata, a onda je njegovom pobedom napravljena ta prva vlada sa SNS, u kojoj je Dačić bio premijer. Mi smo Tomi dali podršku i, možda, odigrali i odlučujuću ulogu  da on dobije te izbore i postane predsednik Srbije.

S: Kada smo već kod Tomislava Nikolića, šta kažete na njegov položaj trenutno? Da li mislite da postoji bilo kakva mogućnost da  Nikolić bude ponovo kandidat SNS na predstojećim predsedničkim izborima?

V.I: Ne verujem da će ga kandidovati. Tomislav Nikolić je bačen u senku, izblaćen u medijima , ali Tomislav Nikolić je, to ne bi trebalo da zaborave i njegovi naprednjaci, čovek koji je osnovao SNS i koji je bio njen prvi predsednik i čija pobeda na predsedničkim izborima 2012. je dovela SNS na vlast.

S: Njegov status kod SNS?

V.I: On je u stranci koju je osnovao, a ostavio nasledniku – ponižen. To bi trebalo da vide članovi i simpatizeri SNS i da ne zaborave da ih je Toma doveo na vlast, a i Nikolić ne bi trebalo da se preda i povuče. On je kada je postao predsednik Srbije podneo ostavku na mesto predsednika stranke, čime je izgubio uticaj na dešavanja u stranci, a oni koji su bili bliski s njim, a i njemu, gurnuti su u stranu. A videli ste da o Nikoliću sve najgore pričaju neki ministri i naprednjački funkcioneri. Meni liči da će Vučić biti kandidat SNS. Zanimljivo je da vlast nikako da da tog kandidata, sve se nešto čeka i razvlači.

S: Ukoliko se Vučić kandiduje  za  predsednika i bude izabran , da li mora da podnese osatvku na mesto predsednika SNS?

  V.I: Ako je Tomislav Nikolić to učinio trebalo bi da uradi i Vučić, ako postane predsednik Srbije. To je  posle toga što je Toma uradio, moralna obaveza svakog sledećeg predsednika koji je šef stranke.  Ali poznajući Vučića, siguran sam da njemu neće pasti na pamet da podnese odstavku na mesto predsednika stranke, ako postane šef države. On  je apsolutista, neće lako da se odrekne ni jedne vlasti.

S: Otkuda i zašto, ako je SNS jaka, toliko veliki kao što tvrdi -  paničan strah od kandidature Vuka Jeremića?

V.I: Slušajte, neko ko je toliko jak koliko oni pričaju preko ovih svojih medija, ne bi trebalo da ga hvata panika od bilo koga, a ne od jednog jedinog ozbiljnog protivkandidata.

S: To nije odgovor?

V.I: Jedno je šta oni pričaju, realnst je savim drugačija. Oni su najveća stranka u Srbije, ali nije SNS cela Srbija što oni pokušavaju da predstave. Paničan strah je i od toga što narod nije zadovoljan i što ništa nije izvesno i ako oni to pokušavaju tako da predstave, da od Vučića i SNS nikog jačeg nema. Izbori su uvek veliki test.

S: Ankete najavljuju da bi u drugi krug mogao da uđe Šešelj, ako drugog kruga bude. Kako se to Vama čini?

V.I: Čini mi se nemoguće, tim anketama ništa ne verujem, a preporučio bih i Vučiću da im ne veruje, jer se zna da u njima uvek vodi onaj ko plati. Drugo, to jasno pokazuje vezu između Vučića i Šešelja, igra se  na kartu Vojislava Šešelja kako bi se napravila slika u javnosti da je Šešelj jak i da je, baš kako je to i Vučić rekao, jedini ozbiljan kandidat po sistemu – ti meni serdaru, ja tebi vojvodo. Primetite da Šešelj nikada ne napada Vučića i nigde, već samo Nikolića. Šešelj zapravo nije nikakav kandidat opozicije, niti je opozicija, već trojanski konj ove vlasti, onako kako je tu ulogu imao i u vreme Miloševića. On je najozbiljniji trgovac na srpskoj političkoj sceni.

S: Jeste li Vi odlučili koga ćete podržati?

V.I: Kako da odlučimo kada još ne znamo sve kandidate i kada izbori još nisu raspisani? Mi ćemo da odlučimo i izjasnićemo se kada izbori budu raspisani zvanično, ali jesmo odlučili koga sigurno nećemo poržati, ako bude kandidat za predsednika. Nova Srbija nikako neće podržati Aleksandra Vučića, ako bude kandidat za na predsedničkim izborima.

S: Da li SNS uopšte ima parlamentarnu većinu?

V.I: -To je sada nemoguće utvrditi. Parlament ne zaseda, sve je izmešteno iz institucija. Formalno, kažu da imaju, u suštini to je jedna velika nepoznanica ,a posebno će biti nepoznanica dok ne vidimo kako će se razviti stvar oko predsedničkog kandidata vladajuće većine.

S: Zašto je  objavljivanje Lončarevih slika senzacija kada se i u sudskim spisima on pominje kao „doktor smrt“?

V.I: Verovatno zato što ti sudski spisi nisu pokazani u javnosti, slike koje sam izneo su prvi dokaz da se Lončar družio sa zemuncima. Ono što je važno je da niko ko je trebalo (policija i tužilaštvo) nije  reagovao na te slike, da je Lončar i pored svega i dalje ministar zdravlja i ako je onaj fudbaler za koga je Lončar lagao da sam od njega kupio slike, dematovao sve što je rekao ministar i još rekao da je on Lončara upoznao sa zemuncima. U svakoj drugoj zemlji ministar bi leteo iz vlade, ili podneo ostavku posle ovakvih stavri ,a kod nas premijer brani ministra Lončara za njegovo druženje s kriminalcima.

S: Kako objašnjavate činjenicu da su dolasakom SNS na vlast - sudski oslobodjeni Cane Subotić, Dinkić i Karić?

V.I: To ne mogu ja da objasnim. Takvo pitanje morate da postavite onom Vašem prijatelju sa kojnim ste svojevremno igrali šah. On kao premijer koji se u sve razume, od građevine do pravosuđa, mora to da objasni, kao što mora da objasni i kako su neki drugi pohapšeni za koje nisu izvedeni dokazi, pa su pušteni posle nekog vremena.

S: Ukoliko su „nevini“ da li za njihov progon mora neko da odgovara i ko?

V.I: Trebalo bi da odgovara onaj ko ih je progonio. Ali bojim se da će sve te odštete za ta i takva hapšenja bez dokaza - da plati država i građani Srbije.

S: Da li je, ukoliko se raspišu i parlamentarni izbori, to kraj SPS?

V.I: Ne znam da li je kraj, ali SPS bi trebalo dobro da razmisli o svojim potezima, i o tome ko im kroji kapu, ako imaju nameru da postoje i posle ove vlasti.

S: Kako će SPS podržavati kandidata SNS za predsednika, a voditi kampanju za sebe na parlamentarnim izborima i kako je to uopšte moguće?

V.I: To je nemoguće. Ne znam, trebaće im Vučićeva spretnost u obmanjivanju da uspeju da izvrte svoje biračko telo, ako budu raspisani parlamentarni izbori. Ako bude ta i takva kombinacija, SPS će biti u velikom problemu.

S: Da li opozicija pod ovakvim medjima uopšte treba da izađe na izbore?

V.I: Za to sam da uvek treba da se izađe na izbore. Bojkotovanjem izbora ništa se ne dobija, to je i iskustvo pokazalo nekada ranije. Sada je važno  da se opozicija ujedini i stane u jednu kolonu iza jednog predsednićkog kandidata kako se glasovi ne bi rasipali. 

S: Zašto mnogi u Srbiji napadaju Trampa?

 V.I: Nisam se bavio time, u poslednje vreme se više bavim našim problemima nego Trampom. Lično, meni je Tramp simpatičan. Ja sam vam za onu devizu – prvo počisti svoje dvorište, pa onda gledaj u komšijsko.

Otišli su samo oni koji su kupljeni funkcijama

S: Mediji su pisali da su otišli brojni odbori Nove Srbije širom Srbije. Koliko je istine u tome?

V.I: Otišli su oni koji su imali funkcije i koje su ucenili ili kupili. Birači i članovi nisu, a i nisu otišli odbori, otišli su pojedinci. To je potvrdila i sednica Glavnog odbora Nove Srbije, koja je bila u subotu u Čačku. Od 139 odbora koliko imamo u Srbiji 128 je bilo prisutno i ja sam zatražio da se izjasne o politici koju vodim. Svi su jednoglasno podržali politiku koju vodim kao predsednik Nove Srbije i koju će stranka voditi u narednom periodu.

S: Otišla su Vam tri potpredsednika stranke? Kako ste to podneli?

V.I: Svima sam im poželeo srećan put i sreću u daljem radu. Jedino me ljudski i emotivno pogodio odlazak Velimira Stanojevića. Za ostale nemam komentar. Ja sam im svima oprostio, ali ne znam kako će oni sebi da oproste.