Početna strana > Prenosimo > U vladu sa Tomom
Prenosimo

U vladu sa Tomom

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
sreda, 16. septembar 2009.

(Večernje novosti, 15.09.2009)

Veliki pritisak ojađenih, obmanjenih i osiromašenih građana prinudiće vlast da raspiše vanredne parlamentarne izbore, a opoziciju da se ujedini i stvori novu, nacionalno odgovornu Vladu - poručio je za "Novosti" Vojislav Koštunica, predsednik DSS.

Očekujete li zaista da izbori budu raspisani?

- Pritisak javnosti raste, a ponor u koju vlast gura državu je sve dublji. Zajednički front građana i opozicionih stranaka dovešće do vanrednih izbora.

Vlast poručuje da izbori nisu ni na vidiku i da će preživeti čitav mandat?

- Jedini učinak vlasti je da su razdržavili Srbiju, urušili je i uspostavili partijsku vlast DS iznad svega. Više nemamo pravu državu i državnu politiku ni za odbranu Kosova, ni kada je reč o uređenju autonomije Vojvodine, niti državu koja će voditi jasnu socijalnu i ekonomsku politiku i sačuvati proizvodnju.

Šta bi izbori doneli?

- Na izborima će građani da obavežu opozicione stranke da preuzmu odgovornost u obnovi Srbije, da obezbede ekonomski razvoj i odbranu državnih i nacionalnih interesa. Za snažnu Srbiju je potrebna nova vlada koja će braniti ne tuđe, nego isključivo interese Srbije.

Koje stranke vidite u novoj nacionalnoj vladi?

- Stranke sa kojima imamo čvrstu saradnju u parlamentu i sa kojima delimo ciljeve.

Ima li šanse da sa SNS razgovarate i o zajedničkom učešću na izborima?

Verujem da je najzdravije da birači procene našu snagu i da se na osnovu toga sarađuje posle izbora.

Dakle, očekujete postizborni savez sa SNS?

- U ovom trenutku postoji veliki i snažan apel javnosti da se krene drugačijim putem, a oslonac se vidi u saradnji tih stranaka. Sa SNS imamo i sporazum sa zajedničkim ciljevima: raspisivanje novih izbora, očuvanje teritorijalnog integriteta, raspisivanje referenduma o ulasku Srbije u NATO, spas privrede.

Istovremeno, stvara se utisak u javnosti da se sprema "velika koalicija" DS i SNS?

- Velike koalicije su nastale u zemljama gde se vlada matematički nije mogla sastaviti. U Srbiji nije u pitanjumatematika. Ovde je politička scena duboko podeljena na dve suštinski različite politike.

Hoćete li prihvatiti poziv predsednika Tadića da se stvori široki konsenzus o reformi državne uprave...

- Narod o ovoj vlasti govori da oni sve što kažu - lažu. To je nepremostiva prepreka za bilo kakav konsenzus sa vlastima. Bilo da je reč o ekonomiji, Kosovu, statutu Vojvodine. Cinično deluje taj poziv Vlade, jer reforma treba da počne od nje same. Mnogo je jednostavnije otpustiti jednog ministra u Vladi, koja je inače najveća u Evropi, nego 15.000 običnih ljudi ostaviti bez posla, poslati kući, a za to tražiti i saglasnost opozicije. Prvo se mora Vlada ostaviti bez posla.

Najavljuje se da će statut Vojvodine biti uskoro usvojen?

- Predlog neustavnog statuta usvojila je skupština pokrajine u kojoj većinu ima DS. Ta stranka stoji iza tog projekta dezintegracije i razbijanja Srbije. Ali, kada je usvajala statut, vlast nije sagledala sve posledice, tako da je i to pitanje, posle reakcije javnosti, odloženo čitavih godinu dana sa idejom da se neprestano kupuje vreme.

Kako je došlo do toga da ste sada udaljeni od DS, kao devedesetih od SPS?

- U važnom istorijskom trenutku, kada je proglašena nezavisnost Kosova, izgubio sam poverenje u DS da iskreno i odlučno hoće da se bori za Srbiju. Tada smo na Vladi preglasani oko usvajanja rezolucije za odbranu Kosova. To je početak procesa kojim se DS opredelila da kriomice saučestvuje u stvaranju nezavisnog Kosova. Novi protokol sa Euleksom kojim se uspostavlja granica između Srbije i Kosova deo je tog puta, i DS će potpisivati još takvih protokola.

Može li u budućnosti doći do pomirenja sa DS?

- DS smatra da javnost treba lagati i obmanjivati kako bi uspostavila partijsku vlast, a mi da javnost treba suočiti sa istinom i svim silama se boriti za Srbiju.

Kako biste danas sarađivali sa Briselom, kada vas deo javnosti optužuje da ste kočničar integracija?

- Ne može zakočiti evropske integracije neko ko ih je podstakao. Onog časa kad je bio ugrožen teritorijalni integritet zemlje smatrali smo da treba sa EU partnerski da se razgovara i o toj temi dok se ne pronađe obostrano prihvatljivo rešenje. Ako je neko delovao u duhu Evrope, to je DSS. Sarađivati da, ali partnerski. DS se opredelio da sluša svaki diktat iz EU.

Koje su vam lične političke ambicije? Povratak na vlast?

- Politika za koju se zalažem i vrednosti za koje sam se borio i za koje ću se uvek boriti, prevazilaze bilo kakve lične ambicije.

Kako gledate na to što je Kina postala četvrti stub spoljne politike Srbije?

- To je tumaranje Vlade koja ne zna kuda ide. Krenuli smo sa "EU nema alternativu", pa su nicala nova strateška partnerstva i novi stubovi. Pre nekoliko meseci su sklopili strateško partnerstvo sa Francuskom koje se više ne pominje. Može se desiti da uskoro nikne još neki stub, a da neki usput zaboravimo.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner