Početna strana > Prenosimo > Statut usvojiti pre letnje pauze
Prenosimo

Statut usvojiti pre letnje pauze

PDF Štampa El. pošta
Bojan Pajtić   
ponedeljak, 06. april 2009.

(Blic, 06.04.2009)

Sa ove tačke gledišta moglo bi se reći da je proces donošenja zakona o nadležnostima Vojvodine bio blagonaklon, a ministri fleksibilni, samo je sve, bar za moj ukus, predugo trajalo - kaže predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić za „Blic“ desetak dana nakon što je prvi put video predlog zakona koji je podelio mišljenje javnosti, stavove politike, pa i samih Vojvođana.

- Meni je jasno da Vlada ima više prioriteta nego Izvršno veće. Nema razloga da se razvlači sa usvajanjem, urađeno je 95 odsto posla, kaže predsednik Izvršnog veća Vojvodine. Ovaj predlog zakona, još od jesenas kada je Skupština Vojvodine usvojila Statut, intrigira javnost, a njegovo objavljivanje izazvalo je pravu buru. Za jedne on ozvaničava ideje separatizma, za druge izdaje vojvođanske ideje, a po mišljenju pokrajinskog premijera on predstavlja još jedan korak dalje u modernizaciji države i korak ka boljem životu Vojvođana.

Odmah pošto ste videli predlog zakona najavili ste primedbe i predlog izmena. Da li su one prosleđene republici?

- Fer je da naglasim da je velika većina naših predloga prihvaćena od strane komisije Republičke vlade, s obzirom na to da smo isticali nezadovoljstvo dužinom procesa. Većina pokrajinskih sekretarijata nije ni imala primedbe, a nekolicina njih je sistematizovana u desetak predloga za izmenu zakona i prosleđena Republičkoj vladi, gde su izrazili spremnost da ove korekcije i izvrše. Najvažnija korekcija tiče se osnivanja statističkog zavoda pokrajine koji nam je trenutno neophodan kako bismo mogli da sprovodimo razvojne mere, kako bismo znali u kom trenutku, u koju oblast je neophodno uložiti da bi se sanirale posledice krize.

Kada se može očekivati usvajanje zakona o nadležnostima i usaglašavanje Statuta?

- Ne bih da licitiram datumima i ranije smo se pozivali na izjave predsednika republike, pa baš i nismo pogodili termin. Meni je u ovom trenutku važno da je proces pokrenut sa mrtve tačke. Mi smo predložili desetak izmena, što je, suštinski, posao od sat vremena. Međutim, meni je jasno da Republička vlada ima više prioriteta nego Izvršno veće, tako da ne očekujem da će usvajanja biti sutra ili prekosutra. Ipak, očekujem da se to dogodi brzo.

Vaše stranačke kolege najavljuju usvajanje do kraja aprila, a skeptični koalicioni partneri tek za septembar. Koja je najava realnija?

- Stvarno ne bih licitirao, jer u nekoliko navrata sam najavljivao datume koji nisu ispoštovani i to na osnovu obećanja koja su meni data. Mi smo ušli u privremeno finansiranje nadajući se da će sve biti završeno do kraja marta, ali nije bilo. Stvarno nema razloga da se sa usvajanjem razvlači, jer je urađeno 95 odsto posla, tako da bi posao morao da bude gotov pre letnje pauze kako bismo mogli da se pripremimo za preuzimanje čitavog niza nadležnosti od početka 2010. godine.

Kakve će izmene morati da pretrpi Statut Vojvodine? Šta tačno znači sintagma jezičko-tehnička usaglašavanja koja se u poslednje vreme koristi?

- Još jednom napominjem da Statut neće biti vraćan u Skupštinu Vojvodine, da će u njemu biti sprovedene samo jezičko-tehničke izmene. Još kada smo unutar koalicije govorili o usaglašavanju dva dokumenta, koji moraju da prate jedan drugi, dogovorili smo se da izmene Statuta dolaze u obzir samo ako proizlaze iz samog teksta zakona. Ovaj proces još nije završen, a za sada je evidentno da će biti potrebne izmene u prelaznim i završnim odredbama Statuta. Jasno je i da će biti potrebno da se međunarodni sporazumi preimenuju u međuregionalne, prosto jer je to termin koji se koristi u samom zakonu. Istovremeno, time ćemo još jednom potcrtati da, nasuprot optužbama desničarskih stranki koje reaguju kada god se napravi korak u korist Vojvođana, korak ka osavremenjivanju društva, da nemamo nameru da potpisujemo ugovore sa suverenim državama, niti sa Rusijom, niti sa Amerikom, niti sa Japanom, već isključivo sa regijama.

S obzirom na kritike koje ste i sami upućivali, javnost je stekla utisak da su bili neophodni i unutarstranački dogovori?

- Priča o razlikama unutar Demokratske stranke isforsirana je kao tema i to ne od strane stranke, već od onih kojima smeta velika podrška birača našoj stranci. Sada, kada je nacrt gotov, pokazalo se da je postojala politička volja, da su svi ministri pokazali veliku fleksibilnost i odrekli se nadležnosti u korist Vojvodine, jedino je sve predugo trajalo. I pre no što smo krenuli u ovaj posao, mi smo na nivou stranke imali usaglašavanje na pokrajinskom nivou, a potom sa predsednikom i pravnim odborom, tako da nikakvih problema nije bilo.

Sporan je, po reakcijama javnosti, i izbačeni član u izvornim prihodima Vojvodine.

- Mi tražimo da se predlog promeni u tom članu, jer prosto smatramo da je dobro da se naglasi kako to Vojvodina i kolike prihode ubire. Ipak, taj član nije garancija finansiranja, jer je finansiranje Vojvodine predviđeno Ustavom i pokazalo se da ono omogućava razvoj pokrajine.

Iz ove perspektive, šta bi predstavljalo stoprocentni uspeh za vas?

- Čovek može da doživi stoprocentni uspeh samo ako sve od njega zavisi. Ipak, biću zadovoljan ako Statut i zakon budu usvojeni u republičkom parlamentu do letnje pauze, a prezadovoljan ako to bude u narednih mesec dana. Jer to će nam dati dovoljno vremena da se pripremimo da od januara preuzmemo sve nove obaveze.

Koje su najznačajnije izmene koje donosi zakon o nadležnostima?

- Pokrajina će dobiti čitav niz nadležnosti i institucija, ipak, moglo bi se izdvojiti osnivanje Razvojne banke koja bi trebalo da zaživi u naredna dva-tri meseca, a potom i sticanje nadležnosti nad turističkim potencijalom kakav je Nacionalni park Fruška gora, a potom i mogućnost donošenja prostornih planova. Razvojna banka će doneti veći razvojni potencijal, otvaranje novih radnih mesta, mogućnost da se borimo protiv krize tako što ćemo koncentrisati sva sredstva za podršku poljoprivredi.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner