Početna strana > Prenosimo > Smenio bih tri ministra
Prenosimo

Smenio bih tri ministra

PDF Štampa El. pošta
Dragan Marković Palma   
četvrtak, 20. avgust 2009.
(NIN, 20.08.2009)

Ne ostaje nam ništa drugo nego da se složimo s gospodinom Draganom Markovićem Palmom kada sam kaže da će 40 odsto onoga što je za nedeljnik NIN rekao u ponedeljak 17. avgusta, u četvrtak 20. avgusta biti bajato, pa to valjda važi i za njegovo mišljenje da će aktuelna Vlada Srbije trajati do kraja mandata na koji je izabrana, s tim što bi on odmah našao zamenu za troje ministara, među kojima su najmanje dve žene, a nijedno od njih nije ni Petar Škundrić ni Žarko Obradović (SPS), čiju je smenu tražio početkom ove godine.

Odnosi u koaliciji SPS-PUPS-JS su „veoma dobri“, a Srbija od 2000. godine do danas nije imala boljeg čoveka za poglavara od Borisa Tadića, tvrdi Palma, ali u jagodinskom Muzeju voštanih figura uredno su poređane figure Josipa Broza Tita, Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice, a Borisa Tadića nema. Niti je u pripremi.

Dragan Marković se s pravom ponosi jagodinskim Akva-parkom koji su o vikendu privremeno, na užas Palminih službenika, osvojili navijači „Crvene zvezde“ skandirajući maltene „Akva-park je naš“. I mali zoo-vrt je stvarno sređen za ugled, a trenutna je atrakcija tromesečni, od roditelja odbačeni, bengalski tigrić Boža, koji nije dobio ime po Boži Đeliću, kao što njegov roditelj-neroditelj Saj nije ime dobio po kontroverznoj jedinici. Uostalom, sa tim je imenom stigao iz Beogradskog zoološkog vrta, odakle su uostalom stigle i sve ostale životinje u Jagodinu. Sem male plišane žirafe koju je Palmi po svojoj zamenici DŽenifer Braš poslao bivši američki ambasador u Beogradu. Mnogo su ga novinari, kaže, nepravedno napadali zbog te izmišljene žirafe, ali političari imaju velike privilegije, pa ponekad moraju da otrpe i da, možda i nepravedno, budu na stubu srama. Zato će glasati protiv izmena Zakona o informisanju, potvrđuje Dragan Marković u intervjuu za NIN.

Prema vašoj proceni, ova sadašnja Vlada Srbije će tokom narednih šest meseci ostati kakva jeste i gde jeste, biće rekonstruisana ili će morati na nove izbore?

- Ja vidim da će ova vlada biti do kraja svog mandata, a kada bih se ja pitao, i da sam predsednik vlade, troje ministara smenio bih juče...

A to su?

- Žika, Pera i Laza... Sad nije vreme da to kažem, ali ne radi se ni o Petru Škundriću ni o Žarku Obradoviću. A najmanje su dve žene među tih troje.

Jao, ala ste šovinista?

- Nisam šovinista. Ja najviše na svetu volim žene.

Samo da ne budu na vlasti?

- Ne, ne.

Pre nešto više od godinu dana ispalo je u javnosti da ste vi bili ključna ličnost koja je doprinela da SPS prelomi na partnerstvo sa koalicijom oko Demokratske stranke. Da li je iz toga proistekla vladina koalicija ispunila vaša očekivanja?

- Sigurno da sam ja imao najveću ulogu da se napravi proevropska vlada i to sam rekao gospodinu Borisu Tadiću kada je u Novom Sadu bio samit državnika zemalja iz našeg okruženja. Ispričao sam mu sve, zašto sam ja to presekao i da sam ja jedan od ključnih ljudi. Mada je on to znao, ali nije znao pojedinosti. I nisam pogrešio. Ta koalicija ne treba da ispuni moja očekivanja, nego očekivanja građana. Juče su bili izbori u Peći i Prištini. U Peći je koalicija SPS-PUPS-JS prva po broju dobijenih glasova, a u Prištini druga. Šta to znači? Ova koalicija ima pet principa, jedan od principa je nacionalno pitanje, Kosovo u sastavu Srbije. Ko najbolje može da nam da legitimitet da smo koalicija koja vodi računa o nacionalnom pitanju? Upravo Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji. Zatim, bili su ove godine vanredni izbori u Kovinu. Prošle godine je lista koalicije SPS-PUPS, bez JS, imala tri odbornika, a ove godine lista SPS-PUPS-JS ima osam odbornika. Bili su izbori u Kosjeriću, na Voždovcu i u Zemunu. Dobili smo duplo više glasova ove godine nego prošle. Još je jedan rezultat veoma važan. Građani Srbije će od 1. januara bez viza putovati u države za koje su ranije bile potrebne vize.

To ćemo videti 1. januara?

- Nema šta da vidimo, to je to. Srbija je svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici ispoštovala 99 odsto i preostale obaveze biće ispoštovane kad se budu pronašla ta lica koja se traže.

Dakle, na ponovljenim izborima u beogradskoj opštini Voždovac učestvovaćete opet u koaliciji SPS-PUPS-JS?

- Da. Dnevni list Danas je pre deset dana objavio da sam u anketi agencije Vranje pres na pitanje: u koga političara imate najviše poverenja, neću reći ja bio prvi, oni su to rekli.

I pored takvog rejtinga, nećete na izbore u Voždovcu izaći samostalno?

- Ja sam hteo da pozovem građane Voždovca da ne izađu na izbore pošto nemaju za koga da glasaju. Ali, nisam pozvao. Šta imaju novo da ponude partije na ponovljenim izborima.

A ne, građani će sad reći ko je kriv što opštinski organi vlasti nisu formirani?

- Krivi su oni koji imaju deset odbornika i više.

To je na građanima da kažu?

- Više u Srbiji ne može da se podnese politički centralizam, liderska država. Zbog liderske države smo propali.

I vi mislite da je Boris Tadić apsolutista?

- Ne, nije. Boris Tadić je najveći demokrata koga sam ja ikad upoznao. I Boris Tadić i ja smo postali veliki prijatelji. I mi se intimno družimo, Boris Tadić i ja. Ono što sam čuo 7. jula prošle godine na večeri sa devet ambasadora, koja nije bila večera luksuza nego radna večera, sve vreme dok smo sedeli Boris Tadić je pričao o srpskom nacionalnom pitanju. Tad sam sebi rekao da je to pravi čovek za Srbiju. Srbija od 2000. godine do 2009. nema boljeg čoveka za poglavara da ga tako nazovemo. Zato što Boris Tadić nije sujetna ličnost, nije narcisoidan. Boris Tadić hoće da čuje i druge. Ja sam imao koaliciju sa nekim drugim poglavarima, dok pričate sa nekim od njih vi vidite da gleda kroz vas, kad bi ga za 15 minuta pitali: je li, šta smo ono pričali, on pojma nema, pola nije slušao.

Precenjuje li se značaj izbora na Voždovcu kad neki misle da su oni možda stranački test za one velike parlamentarne izbore?

„Pa nisu, jer na republičkom nivou se ocenjuje ona globalna politika, a na lokalnom neka druga. Ali pošto su to jedini izbori u Srbiji, tu će da se sjate sve partije i da obećavaju. Ali naša koalicija tu ima velike šanse. Evo šta mi radimo: mi dovozimo ljude u Jagodinu da vide kako izgledaju naša sela i naš grad, koji socijalni program imaju naši građani kao da žive u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Švedskoj. Veliki mediji nam nisu dostupni da prikažemo lepotu centralnog dela Srbije. Sa Voždovca je ovde već bilo skoro 2.000 ljudi. Naša stranka podeli letke na kojima piše da se dana tog i tog organizuje odlazak u Jagodinu na ekskurziju. Došlo je vreme da malo Beograd dolazi ovde, dosta smo mi odlazili u Beograd.

Jeste li iznenađeni izbornim rezultatima stranke Tomislava Nikolića?

- Ja sam iznenađen. Mislim da u Srbiji treba da se glasa za nekog ko je negde fizički bio nešto i evo šta je uradio.

Smatrate da birači nisu pravilno procenili?

- Iznenadio sam se.

Kad ste prošle godine prelomili na partnerstvo sa koalicijom Za evropsku Srbiju imali ste i neke čisto praktične razloge. Recimo, rekli ste da kod vas u Jagodini čeka pet stranih investitora koji će do kraja 2008. godine zaposliti 1.000 ljudi. Pa, jesu li došli?

- Da. Potpisan je već ugovor sa mađarskom firmom za proizvodnju lekova, zove se Domo invest. Jedna američka firma, Eksim korporacija, vlasnika srpskog porekla, danas nam je poslala predlog ugovora, on će na početku zaposliti 300 radnika, a za godinu dana 600. Ja se razlikujem od političara koji kažu: ja sam predsednik stranke. Ko je predsednik stranke, teško Srbiji sa tim čovekom! Ne mislim na predsednika države koji je i predsednik stranke.

Na njega ne mislite?

- Na njega ne mislim, on je predsednik države.

A baš je njemu prigovarano da je ponekad govorio kao predsednik stranke tamo gde je trebalo da govori kao predsednik države?

- On govori kao predsednik građana Srbije“

Uvek?

- Da.

Drugi praktičan razlog zbog koga ste se odlučili za koaliciju sa Demokratskom strankom je Fijat. Rekli ste: dolazio mi je predsednik sindikata Zastave Zoran Mihajlović i rekao mi, ako se poništi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, njima će propasti posao sa Fijatom. Javlja li vam se gospodin Mihajlović sada?

- Da.

I, šta kaže?

- Znate šta, Fijat je počeo da radi. U trenutku kad su obećavana neka nova radna mesta, u tom trenutku niko na svetu nije znao da će svetska ekonomska kriza doći u razvijenu Italiju. Svetska ekonomska kriza je najviše pogodila automobilsku industriju, da li je tako? Ne možemo mi sad da se busamo u grudi da ćemo mi, u jednoj maloj zemlji, da pobedimo svetsku ekonomsku krizu.

Da vas podsetim, vaši birači čitaju valjda i NIN: pa da li je posao sa Fijatom ovog trenutka, prema vašem mišljenju, marketing ili stvarno posao?

- Ako pođete od nule, nije marketing nego stvarno posao.

Vi garantujete?

- Ja ne garantujem. Nisam ni potpisnik ugovora. Vi ste me pitali šta ja mislim, ja to mislim.

Nisam najbolje razumela: vi lično, hoćete li biti koaliciono uzdržani pri glasanju o izmenama Zakona o informisanju ili ćete samostalno biti protiv?

- Protiv. Nema u politici uzdržanih.

Ima onih koji misle da ste upravo vi garant da koalicija SPS-PUPS-JS neće promeniti mišljenje i podržati te izmene, jer, kažu, ne smeju zbog Palme, u slučaju da taj zakon prođe, ugasiće Palmi televiziju u prvoj narednoj predizbornoj kampanji?

- Ne mogu meni da ugase televiziju, meni televiziju nije ugasio ni Slobodan Milošević.

S njim ste bili prijatelj?

- Samo dozvolite, ta televizija je otvorena 1997. godine. Prvi gosti na toj televiziji bili su Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, tada gorki opozicionari, teški. Pa Zoran Đinđić. I to je bila najobjektivnija televizija u Srbiji. Tad je u Srbiji bilo četiri privatne televizije. Tako da mi ni Slobodan Milošević nije ugasio televiziju. A ne verujem da ovi mogu da mi ugase televiziju. Zašto ja glasam protiv ovog zakona? Pa šta je trebalo da uradim kad mi je i vaš NIN objavio sto puta o žirafi, je li tako? Znate kako sam ujutro čitao novine? Donesu mi, a ja uzmem ovako, kad uvo od žirafe, ja odmah zatvorim, uzmem druge novine, kad rep od žirafe, ma čim vidim Ž ja odmah mislim žirafa. Šta je trebalo da radim? Da rušim vladu? A ja imam tu moć. Tri poslanika Jedinstvene Srbije mogu da sruše vladu. Nikad nisam izgovorio da hoću da rušim vladu zbog nečega, niti mi je palo na pamet da ucenjujem vladu zbog nečega. Političari imaju dosta privilegija, pa moraju da imaju i odgovornost, i nekad da budu i na stubu srama. Političari su dobili 80 odsto sudskih procesa protiv novinara zato što se sudije plaše da presude u korist novinara jer sutra će biti reizbor sudija, kao što je to sutra došlo sada. Pa 40 odsto ima viška sudija u sudovima i onaj ko nije bio u funkciji onoga ko ga imenuje… nažalost, da se tako imenuju sudije i svi visoki funkcioneri u državi, ja sam protiv toga. Dalje, ja sam privrednik i razmišljam o ljudima, o novinarima koji su zaposleni. Vaš gazda ili vaše gazde pošto ih sada imate više, je li tako?

Ne, mi sad imamo jednog, iz Švajcarske?

- Iz Švajcarske? Pa to je samo maska da znate, ima još trojica iz Srbije, da znate.

Pa, ko su?

- Ko su? Pera, Miša i Dragiša. Radite tamo, a ne znate.

Sem svojoj televiziji Palma plus, kojoj još televiziji verujete?

- Ne verujem ni mojoj ni drugim televizijama. Ne može ni urednik televizije da isprati sve. Na primer, ja sam nekada čitao horoskop, sportske rezultate i kursnu listu. To me je interesovalo. Kad sam otvorio televiziju, imao sam horoskop više puta dnevno po pet minuta. I jednog dana, ja slučajno budem tu kad je trebalo da priprema horoskop jedna novinarka, i vidim, sve što se prethodnog dana njoj desilo ona rasporedi po horoskopu...

A dotad ste verovali horoskopu?

- Verovao sam. Danas će biti lep dan, sutra nemojte da idete na put... Nije da sam verovao sto posto, ali čovek, znate šta, ne može da ne veruje nikom ništa u životu.

Ima ih koji misle da je Srbija toliko mala zemlja da u njoj ne možeš sačuvati nijednu tajnu, a o Jagodini da i ne govorim. Kako je moguće da su ubice novinara Milana Pantića ostale tajna?

- Pa vidite, ne samo ubice novinara Pantića. Nekoliko novinara je ubijeno tokom poslednjih dvadeset godina. Ja bih bio najsrećniji čovek na svetu ako bi se saznale ubice novinara Pantića. Međutim, kad su u pitanju istražne radnje, uvek se polazi od motiva. Ako neko nastrada, uvek mora da se vidi čime se taj čovek bavio, da li je on konkurencija nekom u nekom poslu, da li je on uzeo nečiju devojku ili suprugu. Kad se pođe od motiva, mnogo lako, po meni, može da se dođe do nekog ko je možda izvršio takvo delo.

Stranačka demokratija

Pročitala sam da ste rekli kako nije u redu da se stranački odbori sa lokala u svemu povinuju volji stranačkih šefova u Beogradu. A u vašoj stranci važi drugačiji princip?

- U našoj stranci važi princip autonomije, samoodlučivanja.

Vaši iz Mladenovca ne pozovu vas da pitaju s kim će u lokalnu koaliciju?

- Dobro. Daj mi Mikija iz Mladenovca. On ne zna da vi sada slušate. Ljudi misle da je ovde neki strah, da ja ovde sečem ljudima uši, pa da je tako, zar bi ponovo izašli na izbore da glasaju 56 odsto za nas? Miki, je l me čuješ, da li me čuješ Miki?

- Alo, ko je to?

- Palma, Miki, Palma.

- Da, čujem.

- Pa šta radiš? Miki, Miki, šta radiš?

- Pa, ne znam ko je.

- Palma, bre, Dragan Marković Palma

- A ti si, bre. Ma nemoj me zezaš, bre, Dragane...

- Pa Palma, bre, predsednik, Miki...

- Predsedniče?!

- Da. Ja sam, bre, Miki, šta ti je. Pa ja sam Miki, šta je s tobom Miki?

- Ko je to? Nemoj da se zafrkavate. Je l to Dragan Paljković?

(Palma prekida vezu)

- Sad će da mi vidi broj, pa će da se javi.

- Predsedniče, ja se izvinjavam, ja sam mislio da me neko zafrkava odavde.

- He, he...

- Au, majko božija, šta se desilo. Ja se izvinjavam, ja sam mislio da me zafrkava neka budala odavde. Oni u opštini svašta rade.

- E ovako, slušaj me zašto te zovem. Jedno pitanje za tebe: da li u našoj stranci imaju predsednici opštinskih odbora potpunu autonomiju?

- U opštinskim odborima? Ima. Da.

- Da li predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma prihvata predlog kad Miki kaže: predsedniče treba da idemo sa DS-om, sa DSS-om i tako dalje...

- Uvek je bilo tako.

- Sad da ti odam jednu tajnu. Ti si na interfonu i naš razgovor sluša novinar NIN-a i sad ona mislila da sam ja centralista neki, da mi naređujemo kako naši ljudi da rade.

 - Nije istina. Nije istina to. Nije istina.

- Znači vidite, ja mu nisam rekao, Miki, na interfonu si. On je sam rekao: predsedniče mi treba da napravimo koaliciju sa DS-om, i mi smo napravili koaliciju sa DS-om bez obzira što je tamo predsednik opštine iz DSS-a.

(Razgovarala Ruža Ćirković)