Početna strana > Prenosimo > Razumem dileme Borisa Tadića
Prenosimo

Razumem dileme Borisa Tadića

PDF Štampa El. pošta
Tomislav Nikolić   
petak, 25. maj 2012.

(RTS, 25. 5. 2012)

Tomislav Nikolić, u prvom intervjuu otkako je izabran za predsednika Srbije, ekskluzivno za RTS govori o formiranju vlade, mandataru, mogućoj kohabitaciji, izlasku iz krize, evropskoj politici, Kosovu i stranačkoj ostavci. 

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira da položi zakletvu pred novim parlamentom, jer kako kaže, stari saziv parlamenta praktično više i ne postoji. "Ja očekujem da gospođa Slavica Đukić-Dejanović zakaže konstitutivnu sednicu, pretpostavljam da ćemo se o tome dogovoriti u ponedeljak i mislim da to može da bude iduće nedelje i da odmah tog dana ili sutradan ja položim zakletvu", rekao je Tomislav Nikolić u eksluzivnom intervjuu za RTS.

Izabrani predsednik Srbije smatra da se svi procesi u zemlji moraju ubrzati, jer su podaci koje je dobio posle razgovora sa guvernerom NBS Dejanom Šoškićem loši, a finansije zemlje stoje jako loše.

"Psihološka nestabilnost se pojavljuje kod mnogih ljudi, pa i kod stranih investitora koji još ne znaju kako će da izgleda nova vlada, koji će njen koncept da bude. Naše stanje, nivo po kojem nas procenjuju je niži kad nemamo vladu nego kad je imamo. Mi ćemo verovatno jeftinije prodati svoje obveznice ako ih prodamo danas, nego kad formiramo vladu", kaže Nikolić za RTS.

Nikolić je apelovao na političare da se uozbilje i da se što pre formira vlada, da vlada dobije glasove u parlamentu i počne da deluje, jer je, kako navodi, očigledno da nas očekuju teški finansijski problemi koje bez međunarodne pomoći nećemo moći da rešimo.

"Tu posebno mislim na otplate od septembra koje se kreću u stotinama miliona evra, uz veoma smanjene prihode, tako da je očigledno da moramo da dobijemo jednu čvrstu, odlučnu, reformsku vladu koja će da se upusti u borbu sa mnogim nedaćama koje će da nasledi od prethodne vlade", rekao je novoizabrani predsednik Srbije.

Govoreći o ostavci koju je podneo na mesto predsednika SNS-a, Nikolić je rekao da je to obećao građanima Srbije. "To sam obećao ne kao jedno od obećanja u kampanji, nego kao način kako ja shvatam politiku. Rekao sam da ne mogu da budem predsednik stranke, želim da svi građani Srbije shvate da mi je prioritet i interes Srbija", kaže Nikolić.

Nikolić je rekao da su sada sve stranke njegove, čak i one koje su mislile da nikada neće moći da sarađuju sa njim, kao i stranka koju je osnovao i doveo do pobede.

"Ja sam juče teška srca, moram da priznam, podneo ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke i rekao da ću možda postati član te stranke ponovo kad ne budem predsednik Srbije, to zavisi od bioloških okolnosti", kaže Nikolić.

Govoreći o emocijama koje su juče pokazane na Glavnom odboru stranke, kaže da je to što mu se desilo slično situacijama u kojima Srbi plaču na rastanku. Navodi da je sebi juče prvi put dozvolio da ne bude političar, nego običan čovek, kakav jeste.

"Onaj ko vodi Srbiju ne bi trebalo preterano da ispoljava svoje emocije, zato što mora uvek da bude čvrst i odlučan", kaže novoizabrani predsednik.

"Ipak, juče se nakupilo mnogo toga, rad u obe stranke u kojima sam bio, kampanja koja je vođena protiv mene i to što sam i pored toga uspeo da pobedim na izborima", naveo je Nikolić i dodao da je sve to moralo da "izađe negde", ali da se takve emocije neće ponoviti. 

Nikolić ne misli da bi SNS, posle njegove ostavke, mogla da ode u pravcu u kojem on ne bi želeo.

"Moj zamenik je Aleksandar Vučić, koji je 20 godina uz mene, sa kojim sam delio i dobro i zlo, koji će to umeti odlično da radi. U stranci ima mnogo ljudi koji imaju svoje funkcije, ja se uopšte ne bojim. Mislim da će stranka imati još bolji rezultat nego do sada, pošto ću ja da se trudim sa mesta predsednika Republike da uslovi za takmičenje u politici budu regularni, a u takvim uslovima ideja koju nosi SNS uvek će da pobeđuje", kaže Nikolić i dodaje da ljude koji mu nisu naklonjeni planira da pridobije radom.

Nikolić kaže da rad u strankama podrazumeva i sukobe sa ljudima. "Danas sam ja predsednik Srbije i nemam sukobe sa ljudima, ja danas ne namećem ideju svoje stranke drugim političkim strankama. Ja danas konačno imam priliku da pokažem svim građanima Srbije da je u meni uvek postojao čovek koji je imao razumevanje za sve druge i koji je čekao priliku da to pokaže", kaže izabrani predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić navodi da je u sebi uvek nosio demokratiju, ali da nije uvek bio u situaciji da je pokaže. Tek od osnivanja SNS-a, kada se stvorila mogućnost da odlučuje o svakoj svojoj reči i potezu, i u tom periodu svi koji su protiv njega pravili kampanje, kako kaže, nisu mogli da pronađu ni jednu jedinu reč koja bi bila izgovorena, a da nije demokratska.

"A tek na ovom mestu, gde se od čoveka očekuje da bude demokrata, zaista ću pokazati kako tu demokratiju ozbiljno shvatam i kako bih želeo da je nametnem kao dominantni način mišljenja u Srbiji, posebno među onima koji su na vlasti", kaže Nikolić.

Tomislav Nikolić ističe da će kako god i koja god vlada da se formira, on sa njom sarađivati i razvijati demokratiju oko koje nas opominju oni koji u Evropi i svetu oni koji o demokratiji brinu.

"Moj zadatak će biti da Srbija bude demokratska država, pokazaću to svojim primerom, mislim da sam juče napravio prvi korak ka tome, a potom ću zaista sa tom vladom da sarađujem, ako želi da se ostvaruju ciljevi koje smo svi u kampanji iznosili, i to da bude borba protiv siromaštva, nezaposlenosti, borba protiv mita, korupcije i kriminala, borba za bolje uslove života, to je valjda sada osnovni cilj", navodi Nikolić.

U proces formiranja vlade još, kako kaže, nije uključen, čak ni formalno, pošto nije položio zakletvu, a kaže da zna ono što zna i javnost Srbije, da su se stranke iz bivše vladajuće koalicije dogovorile još u izbornoj noći, iz čega je proistekla i podrška za drugi krug predsedničkih izbora.

Nikolić je apelovao na te stranke da, ukoliko takav dogovor zaista postoji, da se što pre formira vlada, jer se nada da su svi svesni da Srbija svakim danom gubi i da taj gubitak teško može da se nadoknadi.

"Ja ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade", kaže izabrani predsednik Srbije.

Nikolić ne misli da će se bilo ko od stranaka usuditi da odugovlači formiranje do poslednjeg roka, u septembru, jer su svi svesni koliko to teško može da bude za Srbiju.

Tomislav Nikolić navodi i da razume dileme Borisa Tadića oko prihvatanja funkcije mandatara nove vlade. O odnosima koji su, prema njegovim rečima, posle godinu dana ponovo dobri, Nikolić kaže da su takvi odnosi neophodni, jer je, ako ni za šta drugo, onda za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, potreban konsenzus.

"Bićemo suočeni sa velikim iskušenjima, mi želimo da otpočnemo pregovore sa Evropskom unijom o pristupanju, ja bih želeo da znam šta je pre toga ispostavljeno kao zahtev, šta smo pre toga prihvatili kao svoje obaveze, a kako izgledaju ti dogovori sa privremenim institucijama u Prištini, šta smo mi tu sve prihvatili", kaže Nikolić.

Nikolić navodi, da ukoliko Tadić formira vladu, ta vlada treba da izađe sa planom za Kosovo i Metohiju oko kojeg bi se dogovorili i koji bi on podržao, a ukoliko se to ubrzo ne dogodi, Nikolić kao svoju obavezu vidi da sazove sastanak i sam predloži način rešavanja tog problema.

Ipak, kaže da ne želi da se meša u nadležnosti Vlade, koja po Ustavu vodi spoljnu i unutrašnju politiku, ali napominje da to pitanje "gori" i da se rešenje tog problema duguje narodu na Kosovu i Metohiji.

"Ustav je tu potpuno jasan, potrebno je da vidimo da li smo se uvek kretali u granicama koje Ustav određuje i da vidim da li imamo rešenje oko kojih imamo saglasnost i iza kojih će stati cela Srbija", kaže Nikolić.

Tomislav Nikolić navodi da ne želi da bude čovek koji pregovara o Kosmetu, nego onaj ko predstavlja složnu Srbiju u tim pregovorima.

"Tačno je da Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, treba odmah podići nivo pregovora na nivo predsednika Vlade ili predsednika Republike, sa izuzetkom gospodina Tačija, sa kojim niko ne može da pregovara dok postoji ozbiljna sumnja da je vršio zločine nad Srbima. Ako vlada ne želi da pregovara ili predsednik vlade, zatražiću mandat da ja pregovaram, jer ne želim da se sklanjam, neću da budem iza zida i isturam neke činovnike. Ali da bi pregovarao, predsednik vlade ili države, mora iza sebe imati saglasnost svih stranaka", istakao je Nikolić.

Tomislav Nikolić kaže da je zreo, iskusan i ozbiljan čovek, da nema nikakvu gordost koja bi ga podigla da bi mogao da kaže da ga je briga za vladu, jer "zna kako je ozbiljna situacija u kojoj se Srbija nalazi".

"Tražiću da se obezbedi bolji život za građane Srbije, jer predsednik uživa veliki ugled. Gde budu rekli da treba da se ode, otići ću, tu sam za saradnju, jer vladu ne vidim kao suprotstavljenog partnera", naglasio je Nikolić.

"Postoji i nekoliko medija koji još nisu završili izbore, i kada Boris Tadić prizna da sam pobedio, neki ne priznaju, još su u kampanji protiv mene i SNS-a. Tri dana sam čitao i o tome kako je Meri Vorlik rekla da mi treba da napravimo veliku koaliciju, a ja sam je juče video i čuo prvi put posle izbora. Servira se notorna laž, što je nedopustivo, mi nismo do juče imali nikakvih dogovora, ponovo se plasiraju laži, a DS svojim koalicionim partnerima duguje da se ne dogovara", rekao je novoizabrani predsednik. 

Srbija se, kaže, nalazi pred novim zaduživanjima, i napadnuti smo od onih koji prate razvoj demokratije da je reforma loša, da su mito i korupcija uzeli maha, da su mediji nedemokratski, kao i javne nabavke, to su sve indikatori da se nalazimo jako nisko.

"I oni koji su bili na vlasti, ako sada formiraju vladu, moraju mnogo bolje da rade. Građani od mene mogu da očekuju da se zalažem za iste ideje koje sam iznosio u kampanji.  Ja nemam period mira, jer mediji nastavljaju sve što su počeli, u nadi da bi neko mogao da me poništi, sruši", kaže Nikolić.

Govoreći o domaćoj valuti, Nikolić je rekao da je guverner ubeđen da dinar traži svoju novu vrednost, ali i zabrinut što dosta interveniše, jer je to cena zaduživanja koja stiže na naplatu. Dodaje i da su nakon kampanje svi građani pripadnici jedne iste stranke, stranke siromašnih.

"Ja protokol ne poznajem, najbolje ga poznaju ljudi iz predsedništva, ali smatram da neke funkcije moraju da budu stalne, državne, a ne da zavise od novoizabranog predsednika koji će da počisti sto dvesta ljudi i dovede svoje", rekao je Nikolić.

Govoreći o putu u Moskvu, Nikolić je rekao da je sve učinio da SNS ima sporazum sa Jedinstvenom Rusijom, kao i da je bio na svim njenim kongresima. "Na ovaj kongres sam pozvan da na njemu govorim, jer će tu biti izabran i novi predsednik Jedinstvene Rusije. Sada smo se dogovorili da glavni odbor SNS-a iduće nedelje usvoji odluku o ostavci na čelu stranke, da bih još jednom kao predsednik SNS-a prisustvovao kongresu".

Što se tiče Brisela, kaže da od EU mnogo toga zavisi, da Srbija treba da bude u Uniji, i da on to želi. "Nama saradnja sa Evropskom unijom predstavlja uređivanje zemlje, i Ustavom smo obavezani na evropske vrednosti, jer to je mogućnost za Srbiju".

"I sada pred vama mogu da se obavežem da neću kriti ništa, sve što mi u Briselu bude rečeno kao obaveza Srbije. Neću voditi tajnu politiku, onog časa kada bude postojao bolji, neka me pobedi. Ja želim da budem čovek koji će građanima reći šta su konačni uslovi EU, što se tiče Kosova, jer meni to niko nikada kao članu opozicije nije rekao. Moram znati šta traže oni koji su priznali nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da je juče Borisu Tadiću uputio poruku.

"Znam da je borba protiv kriminala otpočeta, i da su to opasni ljudi, svi koji su ušli u tu borbu moraju biti zaštićeni. Tadić zaslužuje potpunu zaštitu, kao i moja porodica, kao porodica predsednika Republike. Ja tu borbu dugujem i samom sebi, ubrzaću je do mere da će se kriminalci u Srbiji pušiti, jer to je borba protiv kancera koji je u našem tkivu. Neka i ja stradam u tome ako moram, pa šta, osloboditi Srbiju od toga zla, šta je tu jedna žrtva".

Na pitanje ko će ga obezbeđivati, Nikolić kaže da će to ipak biti policija, koja čuva svako dete, i svakog građanina Srbije. "Zašto bih se ja izdvajao, hoću da pružim sebe, da se predstavim kao jedan od građana koji u policiju ima poverenje. Kada budem u ingerenciji vojske, neka me obezbeđuje vojska, sada u svakodnevnom životu to će biti policija", naveo je Nikolić.

Tomislav Nikolić je u emisiji "Reč na reč" još rekao da je najpre želeo da se kao predsednik predstavi na RTS-u. "Voleo bih da RTS apsolutno bude neutralan, jer je od svih privatnih televizija u ovoj kampanji bio je bolji", naveo je Tomislav Nikolić.

Razgovarao: Zoran Stanojević 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner