Početna strana > Prenosimo > Ratko Dmitrović je prava meta, a ne Vučić i cenzura
Prenosimo

Ratko Dmitrović je prava meta, a ne Vučić i cenzura

PDF Štampa El. pošta
Vladan Dinić   
ponedeljak, 12. maj 2014.

Nisam, priznajem, gledao “Tešku reč” Dragana J. Vućićevića sa svojim stalnim gostom, predsednikom Vlade Srbije.

Znao sam šta će da kažu!

Gledao sam Olju Bećković, “Utisak nedelje” i njene goste: Srđana Škora, BIVŠI šef DESK-a Novosti, Nebojša Krstić, BIVŠI savetnik Borisa Tadića, BIVŠI član benda “IDOLI” i Nebojša Spaić, BIVŠI novinar Novosti, BIVŠI glavni urednik NIN-a, BIVŠI savetnik generalnog direktora RTS-a. I ubuduće – bivši, jer svuda gde je bio – postao je bivši.

Opravdano!

Tema: smena Srđana Škora posle gostovanja u jutarnjem “prelistavanju” na RTS i po mnogo čemu besmisleno saopštenje Srpske narodne stranke, izdato na dan kad je lider naprednjaka postao – predsednik Vlade Srbije i kad je Srbija u dve godine dobila treću vladu?!

I, tokom emisije, ispostavilo se – meta je bio, ne Vučić, ne SNS, ne cenzura, ne kabadahijsko ponašanje novih moćnika već - Ratko Dmitrović, glavni urednik “Novosti”, čovek koji je potpisao rešenje o smeni Srđana Škora i premeštanje na drugo radno mesto...

Iako se Olja Bećković, svojski trudila, da svoje goste natera da objasne, ako znaju, tehnologiju vršenja pritiska na medije, osim Škora, i Krstić i Spaić su potpuno opravdali svoj prefiks – bivši.

Bivši “Idol”, Tadićev moćnik i cenzor, bivši “mag” marketinga i sadašnji bloger, ma šta to značilo, Krstić, je na delu pokazao – zašto je Tadić izgubio izbore.

Zbog pogrešnih saveta!

Čovek se, bar oko štampanih medija, pokazao nekompetentnim.

O medijima, ispostavilo se, pojma nema (ili je svoje znanje uspešno sakrio i od Olje i od gledalaca  TV B92), ali je zato bio vrlo uspešan u streljanju Ratka Dmitrovića?!

Nebojša Spaić, s kojim sam svojevremeno radio u Novostima, tokom emisije, čudo jedno, nije rekao ništa – tačno!

Da ne kažem da je sve slagao...

Tu me je, priznajem, razočarala i Olja jer je znala da Spaić ne govori istinu, ali to je danas valjda tako...

U kritici cenzora, moćnika, medijskih kabadahija, partijskih apartčika, gosti su bili vrlo blagi, ali recimo u odbrani lika i dela znamenitih srbofila Sonje Biserko i Jelene Milić bili su svi, osim Škora, vrlo istrajni i odsečni. Kao i u napadu na Dmitrovića, koji im se - treba priznati - loše tajmingovanom suspenzijom urednika deska - baš (ne)zgodno i glupo namestio.  

Valjda je pomenuti Dmitrović, “koji i ne zna da je Srbija na putu u EU”, koji “pojma nema kako treba da vodi 'Novosti'” (Nebojša Krstić), bio planirana meta za odstrel (koji će tek da usledi), a onda su gosti, osim Škora, pominjali nekakav tekst u kojem su se skrivali navodni spiskovi Ratka Dmitrovića u kojima je pominjao, da kažem u negativnom kontekstu, kao osobe koje čine zlo Srbiji – Sonju Biserku i Jelenu Milić!

Ako ih je pominjao u tom kontekstu, evo ja kao njegov stari znanac, da izreknem jeres: pogrešio je!

Bio je mnogo blag.

Jer, ma koliko rizikujem da i ja postanem meta, dotične gospođe zaista svojim delovanjem u Srbiji naravno da ne zastupaju Srbiju, već su uvek protiv Srbije i vitalnih interesa naše države.

Čudno je da se svakome ko je protiv Srbije dozvoljava da pravi svoje spiskove, da ih javno producira, a da se onima koji su za Srbiju to onemogućava, sankcioniše, prigovara, samo ako se usude da naprave “spisak” anti Srba?!

Potpuno mi je nejasno, da danas, ko god pomene patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji, postaje – meta!

Ko god smatra da je Rusija u pravu, a Ukrajina u krivu, taj je protiv evropskog puta Srbije...

Ispostavlja se, polako, izmigolji se po koja vest, da Zapad konstantno vrši pritisak na Srbiju (i njenu vlast, svakako) da – osudi Rusiju?!

Vučić, Dačić i Nikolić, zasad, nekako odolevaju: ali van pameti je da Srbija, ako je suverena zemlja, a vlast tvrdi da jeste, mora da poštuje smernice Brisela, zarad nekakvog, maglovitog, nejasnog i neizvesnog ulaska u Evropsku Uniju?

Kakve obaveze ima Srbija prema EU?

Pravno, nikakve?!

Osim koje sama sebi nametne!

Dakle, kad budemo u EU, ako ikada budemo, onda možemo da prihvatamo (ili i tada da odbijamo) zajednički interes evropske zajednice - ako su protiv interesa Srbije.

A stav Srbije protiv Rusije je – protiv Srbije!

Uostalom, verovatno sam  politička analfabeta, naivčina, ili nepopravljivi srbofil kad, evo, javno kažem da ne razumem kako su nam prijatelji oni koji su nas nedeljama bombardovali i razarali zemlju bez ikakve saglasnosti UN, a neprijatelji oni – koji su nas u UN branili, ili bar, i to nije malo – nisu bombardovali?!

Očito je da su ovde mnoge vrednosti poremećene, da su argumenti činjenica poklekli pred argumentom sile, da su nacionalni interesi Srbije samo i ponekad fusnota, a zaslepljenost putem bez alternative – srpsko ludilo.

E, tu, odgovornost medija je evidentna.

Jer, danas je svaka kritika postojeće vlasti, evropskog puta, Zapada – proterana iz medija, praktično svedena na nulu i, sudeći po reakcijama – antidržavna.

Uostalom, lepo je u emisiji Srđan Škoro rekao “da nema ništa protiv da se država meša u medije, ali ima protiv da se partije mešaju”, jer one su potrošna roba.

Samo je Srbija - večna!

(Autor je glavni i odgovorni urednik lista "Svedok")

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner