Početna strana > Prenosimo > Ova vlast ima opasne namere
Prenosimo

Ova vlast ima opasne namere

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
petak, 04. septembar 2009.
(Pres, 04.09.2009)

Priznajem da ni u najgorim slutnjama nisam mogao da pomislim da će nekome posle 5. oktobra pasti na pamet da ponovo donosi zakon protiv slobode medija

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da je donošenjem izmena Zakona o informisanju aktuelna vlast pokazala da ima „opasne namere" kako prema medijima, tako i prema opoziciji u Srbiji. Koštunica dodaje i da je u direktnom razgovoru sa Tomislavom Nikolićem prevazišao sukob sa SNS-om koji je nastao zbog usvajanja ovog zakona.

- Kad govorimo o novom zakonu o informisanju, onda stvari treba nazvati pravim imenom. Ovo je pre svega DS-ov i Tadićev zakon i reč je o antidemokratskom zakonu i krajnje opasnim namerama jedne nesposobne i neodgovorne vlasti. Pravo lice se uvek pokaže kada ste na vlasti, a sadašnja vlast to najbolje potvrđuje.

Šta je vlast ovim zakonom dobila, a šta izgubila?

- Vlast je dobila jedno oružje za obračun sa medijima i opozicijom, ali zato je Srbija izgubila i na nju će početi sve više da se gleda kao na jedinu evropsku državu koja skoro redovno poseže za represivnim zakonima, bilo da je reč o parlamentu, medijima, javnim skupovima. Priznajem da nisam mogao ni u najgorim slutnjama da pomislim da će nekome posle 5. oktobra pasti na pamet da ponovo donosi zakon protiv slobode medija.

Kako ocenjujete to što je opozicioni LDP pomogao vlasti da izglasa ovaj zakon?

- Nijedna opoziciona stranka nije glasala za ovaj zakon.

Zašto je DSS napao Srpsku naprednu stranku kod izglasavanja ovog zakona i njihovog izlaska iz sale Skupštine prilikom glasanja kad je bilo jasno da vlast ima većinu i da njihovi glasovi ne znače ništa?

- Postojao je veliki otpor i napetost u celom društvu oko ovog zakona i makar mala nada da on ipak neće biti usvojen. U takvoj pregrejanoj atmosferi došlo je do nesporazuma između nas i SNS, ali je on u potpunosti prevaziđen. Da ne bismo dozvolili vlasti da veliku sramotu zbog usvojenog zakona protiv slobode medija prikrije i da na dnevni red stavi naš navodni sukob, Nikolić i ja smo se odmah sastali i rešili da unapredimo našu saradnju zasnovanu na poznatim principima. Dugo i podrobno smo razgovarali i zaključili da zarad dobra i unutrašnje obnove Srbije moramo još više i snažnije raditi na zajedničkim principima koje smo utvrdili, zapravo koje su utvrdili od vlasti prevareni, ojađeni i nezadovoljni građani.

Da li ovakvi sukobi pokazuju da građani Srbije i nemaju političku alternativu ovoj vlasti?

- Nema nikakvog sukoba, ali zato postoji realna alternativa ovoj neodgovornoj i istrošenoj vlasti. Alternativu čine stranke nacionalne opozicije i iznad svega najšira demokratska javnost u Srbiji.

Prema vašem mišljenju, može li ova vlada da dočeka kraj mandata ili ćemo imati vanredne izbore? I možemo li da očekujemo posle sledećih izbora na vlasti koaliciju SNS i DSS?

- Kad bi postojao i gram pameti i odgovornosti u sadašnjoj vlasti ona ne bi više nijedan dan gurala Srbiju u ponor. Rok upotrebe ovoj vlasti je odavno istekao i ona na ogromnu štetu cele Srbije drži sve građane kao svoje taoce. Izbori treba da daju novu nacionalnu vladu koja će Srbiju ponovo pokrenuti i podignuti, a dobro ste naveli ko treba da bude u toj novoj vladi.

Kojim i kakvim putem vladajuća koalicija vodi Srbiju i šta nas čeka na kraju tog puta? EU, NATO ili Pokret nesvrstanih?

- Srbija ne ide nikud, već kao muva bez glave leti od jednog praznog obećanja do drugog, od jednog savezništva do drugog, od jednog strateškog partnerstva do drugog, tražeći spas, snagu, donaciju ili kredit uvek od nekog drugog. To bezglavo tumaranje započelo je zavetom da „EU nema alternativu", da bi se onda zaputilo širom sveta. Pošto je vlast unutrašnjepolitički na svim poljima opustošila Srbiju, krenula je da isto čini u međunarodnim odnosima.

Šta biste vi uradili da ste na mestu premijera Mirka Cvetkovića i predsednika Borisa Tadića?

- Ono što bi oni najmanje trebalo da urade jeste da javno saopšte građanima da su ih već toliko obmanjivali i varali da jedino dobro koje sada mogu da učine jeste da odmah raspišu izbore.

Prema vašem mišljenju, da li će Mlađan Dinkić srušiti i ovu Vladu Srbije?

- Ova vlada je nastala na lažima, prevarama i uz direktno učešće stranih ambasadora i domaćih tajkuna. Na tim trulim temeljima ne može da nastane ništa dobro i Srbija i dalje propada. Ogromne laži i prevare će srušiti Vladu, a da li će konkretni izvršilac biti Dinkić ili neko drugi manje je važno.

Zašto je vaša vlada podelila 288 stanova po ekstrapovoljnim cenama zaposlenima u Vladi Srbije i kako je moguće da među ljudima koji su dobili stan bude i vaša bivša saradnica Neda Stanisavljević?

- Reč je pre svega o rešavanju stambenog pitanja, na osnovu uredbe iz 2002. godine, ljudi profesionalaca koji za državu obavljaju teške poslove i nisu vezani za dnevnu politiku i stranke, kao što su to recimo obični policijci širom Srbije. Žao mi je što saglasno mojoj politici nismo zakonski regulisali ovo pitanje. Kada je reč o funkcionerima DSS-a i mojim saradnicima, niko nije ni konkurisao za stan jer je potpuno neprirodno da političari koji danas jesu u Vladi, a sutra više nisu, dobijaju stanove.

 

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner