Početna strana > Prenosimo > Nikolić mora da dokaže da je opozicija
Prenosimo

Nikolić mora da dokaže da je opozicija

PDF Štampa El. pošta
Miloš Aligrudić   
subota, 26. decembar 2009.

(Danas, 25.12.2009)

- Ustavnom sudu Srbije predali smo predlog za ocenu ustavnosti Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, kao i predlog za ocenu zakonitosti Statuta. Smatramo da Statut nije ni zakonit, jer nije u saglasnosti sa samim Zakonom o utvrđivanju nadležnosti koji je, zamislite, donet istog dana kada i Statut. Pri tome, on nije ni u saglasnosti s više od 30 republičkih propisa.

Jednom rečju, ova dva akta su protivustavna jer udaraju na temelje ustavnih principa Srbije – kaže u razgovoru za Danas Miloš Aligrudić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i šef poslaničke grupe te partije u Narodnoj skupštini.

Kada očekujete odluku Ustavnog suda?

- To je postupak koji može potrajati mesecima. Prvo treba da se dobije broj predmeta, a onda će uslediti rasprava pred sudom, možda s više ročišta. Tek nakon toga dolazi odluka. Iskreno se nadam da će Sud raditi objektivno, bez obzira na sve pristrasnosti koje su pratile izbor sudija Ustavnog suda i činjenicu da svi članovi tog tela nisu izabrani.

Zahtev je potpisalo 25 poslanika narodnjačke koalicije. Zar i naprednjaci nisu tvrdili da će tražiti ocenu ustavnosti Statuta?

- Ako pogledate poslednje intervjue lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, videćete da on ne želi ništa da menja kad su u pitanju Statut i Zakon o utvrđivanju nadležnosti. Verovatno ima u vidu neke svoje pragmatične razloge. Mogu donekle da razumem takav stav, ali ne mogu da razumem da se ne iskoriste sva pravna sredstva.

Koliko je onda realna priča o zajedničkom nastupu opozicije u republičkom parlamentu?

- U parlamentu smo pravili dogovor sa svim opozicionim strankama. SNS ima 21 poslanika, a neke inicijative traže najmanje 84 potpisa, pri čemu se mora imati u vidu da radikali ne podržavaju inicijative u kojima učestvuju naprednjaci. Mi smo gledali da se ne mešamo u sukob SRS i SNS, tako što smo vodili računa da ne povredimo ničiji interes. Taj sukob razumemo, ali odgovorni ljudi moraju da ga prevaziđu, jer drugačije ne možemo da stvorimo ozbiljan front koji bi oduvao režim Borisa Tadića.

Zar je predsednik Boris Tadić glavni problem u Srbiji?

- Ako želimo da rušimo režim Borisa Tadića, onda moramo da kažemo da je Tadić glavni problem. Ne on glavom i bradom, već njegov administrativni sistem koji operativno rukovodi procesima u državi iza koje stoji Tadićeva politika. Međutim, u nekoliko poslednjih intervjua, lider SNS tvrdio je da je politika Borisa Tadića dobra, ali da oni koji vode tu politiku ne znaju kvalitetno da je sprovedu. Zato mi postavljamo pitanje koliko je Nikolić iskren u borbi protiv Borisa Tadića i ponovo ga pozivamo na ozbiljan dijalog sa opozicijom.

I vas Nikolić proziva, tražeći da se izjasnite da li ste za ulazak Srbije u EU?

- Ma, to su besmislice. Ako postoji neka stranka u Srbiji koja je ozbiljno pristupila projektu evropskih integracija, onda je to DSS. Ono što smo mi učinili za proces ulaska Srbije u EU nije učinila nijedna druga stranka u Srbiji, uključujući i batrganje Borisa Tadića.

Da li ste i dalje za članstvo Srbije u Uniji?

- Naš odnos prema EU nikada se nije menjao. Menjao se odnos Unije prema Srbiji, pre svega kada je reč o integritetu naše države. Dakle, ako me pitate da li smo za EU, moj odgovor je da jesmo.

Otkuda onda sumnja Tomislava Nikolića da ste skrenuli sa evropskog puta?

- Te njegove izjave date su u kontekstu potrebe da na brzinu opere svoju biografiju od ranije, ili da se predstavi Evropi kao neko ko je bitno drugačiji u odnosu na predstavu o njemu. Zanimljivo je da te prozivke dolaze od čoveka o kome u Briselu ništa ne znaju. Pre tri nedelje Vojislav Koštunica i ja bili smo u Bonu na kongresu Evropske narodne partije, gde su nas brojni predstavnici stranaka iz EU pitali da li je istina da su se Nikolić i SNS promenili.

Možda naprednjaci ciljaju vaše biračko telo?

- Čini mi se da ste u pravu, jer se pojedine Nikolićeve izjave mogu tako protumačiti. No, ne želim da moje reči na bilo koji način doprinesu urušavanju nekog opozicionog potencijalnog fronta. Želeo bih da se na takvu vrstu dijaloga stavi tačka.

Nije li glavni problem ko će voditi opoziciju – Nikolić ili Koštunica?

- To je tako malo važno. Važnije od tog pitanja je zapravo ko je opozicija. Kada to utvrdimo, onda možemo razgovarati da li će neko biti malo pre svih.

Koliko je u Srbiji moguća priča o dvopartijskom sistemu?

- To je verovatno želja DS i SNS, ali ta želja im neće uroditi plodom, iako na sopstvenoj strani imaju jedan dobar deo medija i nevladinih organizacija.

Najnovije istraživanje CeSID kaže da DSS ima podršku sedam odsto birača?

- CeSID je jedna politički zainteresovana nevladina organizacija koja ne radi na istraživanjima javnog mnjenja, nego radi na kreiranju javnog mnjenja. To je organizacija koja je tvrdila da će DS na Voždovcu dobiti najviše glasova i koja nastoji da ubedi građane da je sve besmisleno, osim stvaranja dva politička bloka, od kojih bi uvek morao da bude jači blok koji predvodi Tadić.

Ko zapravo rukovodi DSS, Vojislav Koštunica ili Aleksandar Nikitović?

- Glavnu reč vode Predsedništvo stranke i predsednik Vojislav Koštunica. U DSS svako radi svoj posao, a Aleksandar Nikitović je savetnik i obavlja poslove koje mu je poverilo Predsedništvo. Ako čovek želi da zaradi hleb radeći u stranci, on to mora da čini na najkorektniji mogući način.