Početna strana > Prenosimo > Neumrla Dobrica Ćosić je umrla
Prenosimo

Neumrla Dobrica Ćosić je umrla

PDF Štampa El. pošta
Marko Vešović   
ponedeljak, 26. maj 2014.

Neumrla Dobrica Ćosić je umrla.

Ispričavam se za ovaj ispad: ostatak Montenegrinjca u meni neočekivano je nadvladao Jugoslovena, što sam po nacionalnosti vazda i bio. Ili pak nije ostatak Montenegrinjca, nego je za ovu nepodopštinu kriv jezik iz mog djetinjstva: u Crnoj Gori vazda je bilo Dobrica, ali svi oni su bili ženskoga spola.

Pošto ovoj Dobrici nije puklo već niklo, moraću ispočetka: umro je neumrli Ćosić, koji je iza sebe ostavio dobar konjski tovar knjiga, pa ipak zaslužuje jednu zamjerčicu: napisao je u četiri toma “Vreme smrti“, u dva toma „Vreme vlasti“, u jednom tomu „Vreme zmija!“, u tri toma „Vreme zla“, a “Vreme tla“ i „Vreme krvi“ ostao nam je dužan, mada smo ta dva njegova romana gledali uživo, kao rialiti šou, ali je za žaljenje što o njima Srpčad neće moći da pišu magistarske radnje i doktorske disertacije, a to mu srpska nauka o književnosti neće oprostiti.

Matija Bećković, profesionalna narikača u čakširama koja više od četvrt stoljeća ne mrda sa groblja, blaženopočivšega je pohvalila da je dobro “odabrao vreme smrti”, s čime su uopće ne slažem, jer potop u Srbiji onemogućio je da četničija s ove i s one strane Drine toga partizanskoga komesara oplače kako valja i trebuje – eto zašto je onaj jednoćelijski organizam koji se zove Rajko Vasić kletvama raspalio iz Banje Luke kao iz VBR-a: „Kogod nije došao na sahranu Dobrice Ćosića, a trebao je, dabogda mu se duša raspala od Deoba i Seoba. Dabogda ga jelo Vreme Smrti. Dabogda mu noge rakama njegovim hodale”.

Od posljednje kletve, koja me podsjetila na Darinkine riječi: “oće jezik napravo”, odmah sam se naježio, jer jedan Gedžo može imati samo jednu raku, stoga moraš zamisliti Srbina koga je Bog, onaj sa Čičinom kokardom, očalama i čibukom, osudio da hoda po hiljadama raka koje su, diljem Pokojnice, ostale iza nediplomiranog kalemara iz Velike Drenove.

Ali mora mu se, i mrtvom, čestitati na beskompromisnosti i dosljednosti sa kojima je taj Srbisimus mrzio Bošnjake, Albance, Hrvate, Crnogorce i Evropu isključivo zato da bi time prema svom narodu pokazao ljubav kakva nikad ni u jednom srbskom srcu nije planula od Kosova naovamo, a boga mi ni naonamo, ali pošto je ta ljubav bila obostrana, ubijeđen sam da je Bog Srbima skupa poslao potop i Gedžinu smrt da bi njihova bol zbog elementarne nesreće bar donekle umanjila bol zbog smrti “oca nacije“, kako su ga zvali, s punim pravom uostalom, jer je Srbima jebo mater.

A mene je njegova smrt toliko iznenadila da sam donosiocu tog habera, u stresu kazao kao junak iz jedne Popine pjesme: „Šta mu bi? Nikada to pre nije radio“. Bio sam čak zaprepašten, jer me niko nije mogao razuvjeriti da će me Gedžo nadživjeti, iz jednostavnog razloga: “njemu njegovo zlo vijek produžuje“, kako sam davno napisao. Stoga, i u času dok ove redove pišem, smatram njegovu smrt neprovjerenom glasinom, čak sam u nastupu nadahnuća spjevao dvostišje originalnije od svega što sam ikad sročio: „Živ je Gedžo, umro nije, dok je Šumske i Srbije“.

Jer umjesto Dobrice, ostale su kobre i kobrice koje je odgojio, ali me zanima hoće li vršilac dužnosti Dobrice Ćosića biti Vladimir Kecmanović, najveći ćosićoid u srpstvu svekoliku?

(E-novine)