Početna strana > Prenosimo > Nećemo u Evropu po svaku cenu
Prenosimo

Nećemo u Evropu po svaku cenu

PDF Štampa El. pošta
Milorad Dodik   
petak, 16. septembar 2011.

(Večernje novosti, 16. 9. 2011)

Uzalud se Bosna nadala da će konačno biti prepuštena samoj sebi. Ali, umesto da visoki predstavnik napusti poziciju, što je priželjkivala Banjaluka, pridružen mu je i evropski šerif u liku Pitera Sorensena. Tako je stanje protektorata dodatno učvršćeno. U Srpskoj su uvereni da će i šef evropske delegacije davati golove u ime bošnjačkog tima. Kao što su to godinama radili i visoki predstavnici. Poslednji među njima, Valentin Incko, po svemu sudeći, izgubio je kompas u bosanskim brdima i na ivici je da ostane bez posla. Odluka EU da osnaži ulogu u BiH, na prvo čitanje protumačena je kao pokušaj Brisela da zauzda ”one koji narušavaju bosansko jedinstvo”. Predsednik Republike Milorad Dodik, koji za to jedinstvo ponajmanje mari, nije se mnogo zabrinuo zbog štapa koji nosi Piter Sorensen. Naprotiv!

- To vreme je nepovratno prošlo. Nema tog autoriteta koji može da vrati sredstva upotrebe sile, ucena i pretnji.

* Ipak, jedna od prvih poruka Sorensena bila je da će menjati Dejtonski sporazum jer je on, kako je rekao, pisan za neko drugo vreme?

- Navodno je tu izjavu demantovao. Očigledno je to rekao na nekom zatvorenom sastanku, pa je procurilo. Naravno, to će biti prvo pitanje koje ću mu uputiti kad se budemo upoznali, jer ne čitam muslimanske novine u kojima je objašnjavao svoje namere. Za mene to nije ništa novo, ovde su uvek dolazili oni koji ništa ne razumeju. Zato se često i smenjuju.

* Strahujete li da je njegov zadatak da vas disciplinuje ili, u suprotnom, smeni?

- Apsolutno sam uveren da od toga nema ništa. Uostalom, može da uči na primeru OHR, koji je sve uradio uz pomoć nasilja, pa se pokazalo - bez ikakvog efekta. Ni u jednom aktu međunarodne zajednice, niti SB, ne stoji odrednica da neko može da smenjuje ljude ili nameće zakone. Pokazao je to i primer Incka koji je, čak, zatražio da SB retroaktivno pokrije sve njegove već donete bespravne odluke. Nije mu uspelo. Neće uspeti ni bilo kome drugom. A mnogi su trenirali na mojoj smeni. Zaboravljajući da vežbam i ja. Radeći sve ove godine pod pritiscima, prkoseći im. Ne dajući im da me pretvore u čoveka niže vrste, kriminalca, nacionalistu, fašistu...

* U BiH funkcioniše samo vlast u RS. Godinu dana od izbora nema federalne vlasti. Ne odustajete od četiri ministarska mesta?

- Nije nama važna brojka, ali su važni ljudi i politike. Jer, do sada su ministri spoljnih poslova radili direktno na štetu RS, i to više nećemo dopustiti. Mi smo spremni da napravimo ministarsko veće, ali drugi to neće, prvenstveno Zlatko Lagumdžija. Jer, on mora biti po svaku cenu uposlen, makar se za njega napravilo dodatno ministarsko mesto. A mi nismo spremni da upošljavamo Lagumdžiju. Kao što nismo spremni više da plaćamo monstruma od administracije u Sarajevu. Zato, mislim da smo sve dalje od rešenja. Hoćemo četiri mesta, ili nema dogovora. Svoje nećemo dati, nego ćemo oduzeto vraćati.

* Odustali ste od referenduma, dijalog je proletos počeo. Hoćete li uspeti da isterate do kraja bitku protiv nametnutog Suda i Tužilaštva BiH?

- Odluka o referendumu i sve što je usledilo, računajući dolazak predstavnika EU u Banjaluku i početak dijaloga, prelomna je tačka za ovaj prostor u novijem vremenu. U ovom dijalogu nema Amerike, nema OHR. Postoje samo strane na koje se dijalog odnosi i EU. Zato željno iščekujem trenutak kada će u Upitniku EU, na pitanje postoji li Sud i Tužilaštvo BiH, uslediti negativan odgovor. Jedva čekam da vidim šta će se dogoditi kad zatražimo da nam se pročita u kom to dokumentu piše da je BiH nadležna za pravosuđe, kao i da nam u bonskim ovlašćenjima pokažu gde to piše da visoki predstavnik može da nameće zakone. Pa, da vidimo hoće li ta Evropa priznati grešku, biti stručna i objektivna, ili će nastaviti sa licemerjem. E, u tu licemernu Evropu nećemo da idemo.

* Onda će vam zapretiti izolacijom, izbacivanjem sa evropskog kursa...

- Valjda je proces pridruživanja na dobrovoljnoj bazi? Ili sam ja pogrešno razumeo da je Evropa zona slobode. Ne vidim, onda, zašto bi vršila bilo kakve pritiske i nekoga kažnjavala. Nijedna zemlja se nije pridruživala Evropi po principu kazni i pretnji smenama. Jedino ako nisu rešili da sve principe sruše u Bosni. Ako ovde neko bude hteo da uspostavlja vladavinu arogancije, sami ćemo odbiti taj put. Ma šta očekivao neki službenik međunarodne zajednice. Dostići ćemo mi civilizacijske standarde, makar se i ne kretali ka Evropi i ne bili u njoj. Ali, dok nismo tamo, nismo članica, što nam daje za pravo da ono što od njih nećemo - ne uzimamo.

* Kad tako kažete, jedini utisak je da tamo i ne želite da budete?

- Želim. Ali, ne po svaku cenu i ne protivno pravilima koja tamo važe za sve.

* Šta ćete bez novca koji nude?

- Pa, nude neki novac. Ali, i obraz i dostojanstvo, valjda, imaju neku cenu. Nismo mi ona karakterna osobina koja bi po svaku cenu trčala za tim novcem. Ovde ta obećanja ne izgledaju tako slatka kao nekim drugima što se čini.

* U depešama koje je objavio sajt ”Vikiliks”, na vas su zalepili etiketu ”Miloševića bez oružja”, tvrdog nacionaliste. Što biste vi rekli, ispadoste baš loš momak...

- Svi smo mi za njih glupi, loši momci, a oni pametni i dobri... A, pamet im pribavlja samo okolnost što iza njih stoje velike zemlje.

* Američke diplomate u istim depešama upozoravaju i da se u Bosni stvara nova Palestina. A Mustafa Cerić i njegove ekspoziture u Srbiji pozivaju Bošnjake na jedinstvo, fetve...

 - Svašta oni pričaju. A odavno se zna da Bosnu ne vodi izabrana vlast, već Islamska zajednica i Cerić. Traže se svi mogući načini da Bošnjaci ostanu mirni. U tim depešama su jasno pokazali da im je to cilj i da Bošnjacima drže stranu. Cilj je da se nadogradi bosanska država na štetu entiteta. U otvorenim razgovorima u četiri oka pokazuju ogroman strah od uloge Turske na ovom prostoru, a javno joj daju svu podršku. Naš cilj je da se odbranimo od Turaka.

* Srbija je izabrala Evropu kao put koji nema alternativu. Kako izgleda kada sa predsednikom Tadićem razgovarate na tu temu?

- To je izbor Srbije. Ja na put Srbije ne mogu da utičem, ali moram da kažem da Evropa nikad nije verifikovala napore Srbije kako je ona zaslužila. Za mnogo manje truda, svi drugi su dobijali daleko više. Mislim da Srbija i Srbi u celini moraju da pokažu više privrženosti svom nacionalnom identitetu. Da se okrenu više sebi nego Evropi. Nije Evropa tako sjajno mesto.

* Evrope, po svemu sudeći, neće ni biti dok Srbija ne promeni politiku prema Kosovu?

- Jasno je koliko je Kosovo bolno pitanje. Ali, Kosovo otimaju veliki i moćni. I potpuno je očigledno da Srbija to više ne može da spreči. Sve će se završiti tako što će jedno jutro na kosovskim granicama osvanuti albanski policajci, koji će tako ograničiti prostor koji je otet Srbiji. Srbija neće imati kud: ili da oružjem brani teritoriju, ili da odustane. Prvo ne bih nikad preporučio, jer znamo kako bi se završilo.

* Šta ako posle zatraže i priznanje...

- Srbija nikad ne treba da prizna Kosovo. Ali, ljudima na Kosovu mora da saopšti jasnu poruku tako što će izdvojiti značajan novac za srpsku zajednicu koja ostane tamo da živi, a onima koji hoće da se isele treba omogućiti besplatno zemljište širom Srbije. To je trenutno jedino rešenje. Tako će tom narodu dati izbor. Jedini koji je preostao. Ne treba više davati priliku Albancima da pričaju o nekom multietničkom društvu. Dok postoji, Srbija treba da daje novac manastirima i da se bori za njihov eksteritorijalni status. Ali, Srbija ne može da povrati Kosovo i da ga integriše. To je iluzija. Oteli su ga moćni i arogantni, i to je kraj. Ne treba im bar više dozvoliti da se podsmevaju i ponižavaju Srbiju. I zašto im verovati kad su tako bezočno oteli komad srpske zemlje? Ja im ne verujem!

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner